123412eКак се маха кърлеж – при животни и хора?

 1. Реже се една скилидка чесън и се натърква САМО ВЕДНЪЖ върху кърлежа. Той си излиза САМ, и то ВЕДНАГА.
 2. Вадене на впити кърлежи – Какво да правим, ако открием прикрепен кърлеж? Ако наблизо има лекар или ветеринар, обърнете се към него. Ако обаче ви трябва повече от час, за да се доберете до лекаря, по-добре извадете кърлежа сами. Колкото по-дълго той стои впит и смуче кръв, толкова по-вероятно става, ако е заразен, да предаде болестта.

           Как се вади кърлеж: Вземете фини пинсети с плосък, леко извит връх. Хванете здраво кърлежа за предната му част (“главичката”), възможно най-близо до кожата. След това дърпайте упорито, докато го откъснете. Внимавайте да не го смачкате.

  downloadАко при ваденето кърлежът се разкъса и челюстите му останат в раничката, извадете ги, както бихте вадили забита треска.

  След изваждането на кърлежа

           След като махнете кърлежа, промийте ухапаното място с топла вода и сапун и го дезинфекцирайте със спирт. Ако при ваденето сте разкъсали кърлежа или по невнимание сте го смачкали, дезинфекцирайте старателно.

  Някои автори препоръчват, ако кърлеж от род Ixodes е стоял дълго впит в тялото ви (това се познава по големината му – дълго стоялите кърлежи са издути от всмуканата кръв), до 72 часа след отстраняването му да вземете профилактично единична доза от 200 mg доксициклин . Бременните и децата под 8 години, за които доксициклинът не се препоръчва, могат да вземат амоксицилин. Напоследък се препоръчва и азитромицин, който също е разрешен за деца и бременни. Непременно се консултирайте с лекар, преди да вземате какъвто и да е антибиотик.

  След като махнете кърлежа, поставете го в добре затварящо се шишенце. Напишете на шишенцето датата. Съхранявайте го поне един месец, за да може при нужда да го покажете на специалист, който да определи вида му (т.е. дали е от опасния род Ixodes). През това време следете за белези на лаймска болест. Най-характерният от тях е голямо зачервено петно около мястото на ухапване, което впоследствие се разширява още и може да стане пръстеновидно (т. нар. “биволско око”). Други белези са: подуване на близките стави, грипоподобни или неврологични оплаквания . За жалост никой от тези симптоми не се открива при всички заразени с лаймска болест. Бъдете нащрек и за други оплаквания – да не забравяме, че лаймската болест не е единствената зараза, пренасяна от кърлежи.

  Никога не убивайте кърлеж чрез размачкване, защото телесните му течности може да са заразени. Добър начин за убиване е да сипете спирт в шишенцето, където сте го сложили.

  Ако имате дори слабо подозрение, че сте заразени с лаймска или друга болест, веднага се обърнете към лекар. Ако живеете в София, посетете Националната референтна лаборатория по лаймска болест и лептоспирози. Тя се намира на четвъртия етаж на Националния център по заразни и паразитни болести на бул. “Янко Сакъзов” № 26.

  Ако около ухапаното място се появи малко зачервено петно (с диаметър под 5 cm), то най-вероятно е резултат от местно възпаление, а не признак на лаймска болест. Как може да изглежда истинското зачервяване, можете да видите например тук.

  Обривът “биволско око”, когато го има, е достатъчен за диагнозата . Ако обаче той липсва, а се подозира лаймска болест, кръвта се изследва за антитела срещу борелията – причинител на лаймската болест. Тези антитела при някои болни се появяват още през първия месец, при други – по-късно . Затова, ако месеци по-късно получите артрит, кажете на лекаря, че ви е хапал кърлеж. Нещо повече, ако развиете артрит, дори да не си спомняте да ви е хапал кърлеж, добре е да се изследвате за антитела срещу борелията. Може кърлеж да ви е заразил, без изобщо да сте усетили.

  Поради късната поява на антителата при част от заразените е желателно кръвта да се изследва, след като мине 1 месец от ухапването. За жалост дори и тогава изследването има ограничена стойност, защото някои хора развиват лаймска болест, без да образуват достатъчно антитела, които тестът да засече.

  За хората, които поради естеството на работата си са постоянно сред кърлежи, най-добрият подход би била ваксинацията. Ако вие сте от тези хора, посъветвайте се с лекаря си дали да се ваксинирате срещу кримска хеморагична треска. Ваксина срещу лаймска болест понастоящем за съжаление не се предлага.

След охапване се слага инжекция против тетанус при хората, мястото се следи поне 10 дена да не се подуе и да стане червено – също температурата се следи ако е восокатова са първите симптоми на марсилската треска и ламската болест.


3 . Как да се справим

“Издърпайте кърлежа леко и много внимателно. Най-добре е с пинсета. Може и с пръсти, но задължително в ръкавица. Преди и след процедурата не забравяйте да дезинфекцирате кожата с йод или спирт. Извадения кърлеж изгорете. След като сте го унищожили докрай, измийте ръцете със сапун. Същата схема се прилага и при отстраняването от животни”, съветва доц. Комитова. Понякога при изтеглянето кърлежът се къса и в кожата остава частица от него. “Не пробвайте да я махате, защото ще разраните още тъканта. След време подобно на малка тресчица късчето само ще се отдели”, казва доц. Комитова. Някои хора обаче все още се доверяват на бабини рецепти и imagesвъртят впития кърлеж. Даже си измислят направление – по посока на часовниковата стрелка. А защо не обратно? Няма обяснение. “Това е груба грешка. Извиването и усукването може да скъса устния апарат на кърлежа, който наподобява дюбел. Останат ли тези парченца в кожата, потърсете хирург. Намесата на лекар е наложителна и при по-дълбоко впит кърлеж”, казва доц. Комитова. Други пък пукали свалените акари. И това е абсолютно нередно: има риск съдържимото им да пръсне в очите. Така човекът може да заболее, без да е ухапан. Преди отстраняването мястото не бива да се маже с алкохол, терпентин или да се гори с кибритена клечка. Тази “обработка” кара кърлежа да повръща, при което евентуалната зараза може да премине със слюнката в раничката, обяснява инфекционистката. Пострадалият трябва да иде на лекар дори когато сам успешно е извадил кърлежа. За профилактика срещу тетанус му инжектират тетаничен токсоид.

Защо е нужно наблюдeние 30 дни След свалянето на кърлежа наблюдавайте мястото поне 30 дни. Понякога се зачервява и сърби. Досадното усещане намалява за часове и напълно си отива след ден-два. Въобще не се налага лечение с антибиотици. Друг път след изваждането се появява уплътнение с размери между 0,5 и 2 см. Не боли, но се задържа с месеци, дори години. Изчезва постепенно без лекарска намеса. Рядкост е и да опада косата в засегнат участък на главата. Минава спонтанно за 2-3 месеца без лечение, уверява доц. Комитова.

Кога да търсим лекар Мястото на измъкнатия кърлеж обаче може да се инфектира с бактерии и да се развие възпаление. Признаците са локална болка, зачервяване и оток. Картината допълва повишена температура, въпреки че понякога градусите не се променят. Лекарската помощ е наложителна, казва доц. Комитова. Кърлежът е махнат, но след седмица или десетина дни на мястото плъзва малко червено петно. Впрочем издайническата червенина е с плаващ график – веднъж идва на втория ден, друг път се забавя до месец. Нараства постепенно до 15-20 см., но стига и 40 см. Прилича на плака, оцветена в розово-виолетово. В средата боите са по-наситени, но с времето избледняват. Обикновено няма болка, само леко сърби.

Коя е най-добрата защита Срещата с коварния акар ще се размине, ако избягвате неговите зони. Не навлизайте в места с гъста растителност, напоена с влага. Изберете утъпкани и почистени пътеки. Туристите, състезателите по спортно ориентиране, лесничеите и пастирите трудно се лишават от маршрутите си, свързани с професионалните им занимания. Затова те трябва да носят специално облекло и да използват репеленти – препарати, които отблъскват кърлежите. Предпазните дрехи са със стегнати дълги крачоли и ръкави. Избирайте светлата тоналност, за да забележите дали са ви полазили. Всеки ден оглеждайте за впити кърлежи. Заострете вниманието към предпочитаните им участъци – най-често се загнездват в косата (особено при децата), по корема, подмишниците, в слабините, в гънките зад коляното, под гърдите. Не ги пускайте да стоят дълго – този момент е най-важният в профилактиката на кърлежовите заболявания. На домашното куче сложете противопаразитна каишка и пак го гледайте “под лупа”. Грижата срещу набезите включва почистването на падналите клони, опадалата гниеща шума и редовното косене на тревата.

Тест за зараза – само ако има симптоми Не се подлагайте на серологично изследване за лаймска болест, ако нямате оплаквания или симптоми. В такива случаи положителният резултат е фалшив или е свързан с предишна инфекция, протекла без клинична изява. Не се препоръчва рутинна антибиотична профилактика на лаймската болест. Досегашните проучвания в Европа не са доказали ефективността й.