Зарежда Събития

Студентите в България чествта празника си на 8 декември. Тази дата е свързана с историята на СУ “Св. Климент Охридски”.

През 1903 г., когато Софийски университет (СУ) е единственото в България висше училище, академичният съвет на СУ реши да обяви (20 ноември, 1903г.) 8 декември като празник на университета. Спрямо църковният календар именно тогава се е празнувал Деня на Св. Климент Охридски.

Климент Охридски е бил един от петимата оцелели ученици в България на светите братя Кирил и Методий. В град Охрид (днес се намира в Република Македония) в края на 9 век до Охридският манастир той основава голямо културно-образователно училище, целта на което е било обучението и създаването на нов културен елит на България.

Климент Охридски – достоен наследник на великото дело на авторите от древнославянската писменост. Той реформирал глаголицата на Кирил и Методий, като спазвал идеята максимално да си преличат графиката на буквите от новото писмо към графиката на гръцките букви. В Охрид, след това са превели и на славянски (старобългарски) език всички църковни и молитвени книги, които бяха изпратени до всички части на България. Благодарение на осъществяването на своята нова писменост, първата славянска държава в Европа отпразнува своят златен век.

След 1944 г. честването на студентският празник бе преместено на 17 ноември (Международен ден на студентите). Но през 1962 г., за да отбележат 80-годишнината на Софийският университет датата на студентският празник са върнали обратно към старата дата – осми декември.

На този ден, всички висши учебни заведения в България са затворени, а студентите празнуват своят празник в шумни компании.