Зарежда Събития

Днес е Световният ден на риболова. Чества се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 година. У нас представители на спортния и любителския риболов ще отбележат празника с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие с надеждата, че на днешния ден ще хванат най-добрия улов за годината.

Риболовът е една от най-древните форми на осигуряване на храна, а рибарите твърдят, че няма по-завладяващо усещане от улова.

Развлечение или занимание за почивка сред природата, процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща в страст, която е присъща както на мъжете, така и на жените  по света.

Който твърди, че рибарите нямат празник, дълбоко греши. Едно на ръка, че самия риболов е един голям празник за онези, които са го избрали за свое хоби, а и за тези, които изкарват насъщния си с него. В България представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника, както подобава – с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие, водени от надеждата, че този ден е специален и ще им поднесе като дар най-добрия улов за годината.

Внимавайте обаче с незаконното риболовство. Санкциите за бракониерите варират от 500 до 4000 лева, в зависимост от това по какъв начин извършват улова, с какви уреди, по кое време – по време на забраната или извън нея.

Според Закона за рибарство и аквакултури, упражняващите риболовство имат ограничение за количество улов, което са длъжни да спазват – не е разрешено да ловят повече от две въдици.

За риболов са разрешени всички видове риба с изключение на записаните в Червената книга.

Да си риболовец, или иначе казано – рибар, е едно изживяване, което препоръчвам на всеки. Дори, когато уловът е беден и рибата не кълве, самият досег с природата, освен че те обогатява, помага да избягаш от стреса на ежедневието. Схващането, че риболовът е занимание типично мъжко, се опровергава от все повечето дами, които споделят това хоби, а някои от тях, вярвайте ми, са много добри.
Честит празник! 

Виж още>> 60 вида риби