Зарежда Събития

Всяка година на 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. И, разбира се, тези от нас, които очакват с нетърпение посещението на музея на града или да се срещнат с редки експонати от Ермитажа или Лувъра, също са причастни към празника на днешния ден.

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата “музей” идва от латинската дума “museum”, която е от гръцки произход и произлиза от “mouseion”. “Mouseion” било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи. В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера. От една страна, има стремеж да се представи историческата истина за явлението, а от друга, подборът на изложенитe експонати съдържа някакво послание, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността. Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н. Международният ден на музеите се чества от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите.

На този ден през 1809 г. Йеромонах Пантелеймон от Русе завършва своя препис на Паисиевата история.
През 1876 г. на днешния ден четата на Христо Ботев е обкръжена на планинския рид Милин камък. Загиват 30 души, сред които и знаменосецът Н. Симов-Куруто.
В Лондон руският посланик в Англия П. Шувалов и английския министър на външните работи лорд Р. Солсбъри подписват през 1878 г. тайно споразумение, което довежда до ревизиране на Санстефанския договор 1878 г. С него Англия се съгласява Русия да присъедини Южна Бесарабия, Карс и Батум. За сметка на това настоява България да бъде разделена на две части по билото на Стара планина, като на север се създаде самостоятелно княжество с политическа автономия, а на юг областта да получи широка административна автономия, но да остане под властта на султана.
През 1881 г. на този ден започва посещението на екзарх Йосиф I в Източна Румелия и в Княжеството, където се опитва да помири либералите и консерваторите за изменение на Търновската конституция, но е против извънреден и неконституционен режим.
През 1886 г. се провеждат избори в Южна България за допълване на Народното събрание, представени пред Европа като избори за Областното събрание на Източна Румелия, което ще заседава заедно с IV ОНС.
На този ден се открива пристанището на Варна през 1906 г. Първите проучвания за строеж на ново пристанище се правят още преди Освобождението.

През 1909 г. на 18 май с царски рескрипт е учреден най-високият български орден “Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий”. Кабинетът го отменя на 25 май и поради общественото недоволство на 8 февруари 1910 г. е гласуван закон за него.
През 1982 г. на днешния ден влиза в действие четвъртият реактор на АЕЦ “Козлодуй”.
През 2004 г. българинът Петко Тотев изкачва връх Еверест.
На 18 май по света: През 1642 г. в Канада на мястото на индианското селище Хочелага, е основан Монреал, като финансова фактория и форт. Градът днес е с население около 980 000 жители, а с предградията – 2 800 000. Монреал е морско пристанище, има 2 международни летища и е най-големият промишлен и търговски-финансов център на страната.
На този ден през 1897 г. за първи път е публикуван романът “Дракула” от Брам Стокър.
През 1951 г. на този ден местят седалището на ООН в Ню Йорк.
На 18 май се ражда последният руски император Николай Александрович Романов през 1868 г. На този ден през 1920 г. е роден папа Йоан Павел ІІ, със светско име Карол Войтила. Първото си причастие приема на 9-годишна възраст, а конфирмацията си – на 18 години.
210 години от провъзгласяването на Наполеон Бонапарт за император на Франция (1804) под името Наполеон Първи Велики от Сената (горната камара) на парламента на страната. На 2 декември 1804 г. той е коронясан от папа Пий Седми на церемония в катедралата “Нотр Дам дьо Пари”. Управлява до 11 април 1814 г.
Световен ден в памет на жертвите на СПИН. Отбелязва се от 1983 г. през третата неделя на м. май в памет на жервите на СПИН и за оказване помощ на серопозитивните. По данни на Световната здравна организация около 42 млн. души по света в момента живеят с ХИВ/СПИН като техният брой ежедневно се увеличава с 15 000. Повечето серопозитивни са млади хора под 30-годишна възраст. Около 25 млн. души, сред които 1.5 млн. деца, са починали от СПИН през последните 25 години в световен мащаб.
100 години от рождението на Борис Христов, български оперен певец – бас (1914-1993).
30 години от рождението на Ивет Лалова (1984), българска състезателка по лека атлетика. Европейска шампионка на 200 м през 2005 г. в Мадрид, Испания (на закрито), и на 100 м през 2012 г. в Хелзинки, Финландия (на закрито).