Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

През ноември 1952г. влезе в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26-ти януари 1953 година в Брюксел, се проведе първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получи сегашното си име – Световната митническа организация (World Customs Organization). Участието са приели представителите на митническите служби на 17 страни от Европа.

30 години по-късно, през 1983 г., именно този ден е избран за ежегодното честване на Международния ден на Митническият служител (International Customs Day) или Световен ден на Митниците. Идеите на митническата общност получили популярност.

Доста бързо от скромна организация, която обединявала ограничен брой европейски страни, Съвета за митническо сътрудничество се е превърнал в авторитетна организация от международен мащаб. В момента Световната митническа организация обединява 162 държави.

Световен ден на митниците се явява не само като повод за проява на солидарност към митническите служби по целия свят, но и да се привлече вниманието на обществото към значението на ролята на митниците в икономическото и социалното развитие на обществото.

Днес своят професионален празник празнуват повече от 800 хиляди души – това е общият брой на митническите служители по целия свят.