Зарежда Събития

Световен ден за борба с рака (World Cancer Day) се отбелязва на 4 февруари, – това е ежегодно събитие, организирано от Международния противораков съюз (International Union Against Cancer, UICC) от началото на 2005 година. Целта на този ден – привличането на общественото внимание към този глобален проблем, да припомни колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания.

Всяка година, започвайки от 2008 г. до 2011 г. се опраделя конкретна тема.
Темите на 2008 г. и 2009 г. са, съответно, думите: “Да направим на децата и младежите среда без тютюнев дим” и “Насърчаване на енергийно-балансиран начин на живот на базата на правилното хранене и физическата активност.”

Тема за 2010 г.: “Знания на ваксини срещу вирусите причиняващи рак (например на ваксината HBV)”; темата за 2011 г. – “Обучение на деца и млади хора да избягват излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето”.

Ракът – това е винаги трагедия. Но експертите казват, че в сега са добре известни причините за рак, и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи. При откриване на рак в начален стадий е възможно успешното лечение.

Не е тайна, че ракът е една от водещите причини за смърт в световен мащаб.

Според Световната здравна организация, лъчевата терапия се изисква на около 70% от пациентите с рак.

Но медицината не стои на едно място: методи за справяне с рак всяка година се подобряват, а може би след известно време ще има ваксина срещу всички форми на тази ужасна болест. Но дотогава, лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.