Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Ден на Независимостта на България

септември 22

На този ден се отбелязва годишнината от обявяването на суверенитета на Българската държава. До онзи момент, Българското княжество формално се явяваше васал на Османската империя и във всички външнополитически актове молеше за одобряване от турският султан.

На 22 септември българският княз Фердинанд приел в гр. Велико Търново Манифест на Независимостта на България. От онзи момент, държавата е сменила формата от княжество на царство. Скоро след това Османската Турция и всички останали Велики сили на Европа официално са признали Царството България. В страната, хората започнали да празнуват бързото изкачване, което е продължило, за жалост много кратко време – 5 години по-късно започнала Балканската война, а след нея и Първата световна война. Тези войни са довели България до две национални катастрофи.

В най-новата история на страната Денят на независимостта започнали да честват от 1998 г. насам. Празненства по повод Деня на независимостта обикновено не се провеждат в София, а във Велико Търново до паметника на Независимостта на България. Обикновено празненството започва с тържествена прочит на манифеста, и вечерта на 22 септември на градският хълм Царевец покрит с хиляди цветни прожектори се изпълнява светлинен шоу под откритото небе “Звук и светлина”.

Ден на Независимостта на България е един от най-младите официални празници на страната, но, въпреки това, той вече открива традициите си.

Сподели

Детайли

Дата:
септември 22