Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Будителите в България е прието да се наричат активистите на националното и културното възраждане в началото и средата на 19-ти век, когато страната все още е била под турско робство. Те са били предимно обикновени учители и свещеници, но с тяхното ораторство, те успели да настроят хората и да дадът начален тласък за развитието на националното съзнание.

Благодарение на усилията им в България се е появил театърът, започнали да се развиват съвременните литературни жанрове, също се е развило научното дело. Църковните лидери през 1860 г. успяли да постигнат признание на отделната Българска Екзархия. Делата на аскети-будителите са живи и до днес: това са народните читалища, написаните от тях песни и стихотворения, които помни народът.

За първи път празникът започнали да празнуват на фестивала в Пловдив през 1909 г., а от 1921 г. до 1945 г. Деня на будителите бил официален празник на държавата. В съвременната история на България празникът бил възобновен отново през 1992 г. по идеята на българският историк и социален активист Петър Константинов.

Ден на будителите е неучебен ден във всички учебни заведения на страната. Обикновено на този ден се организират тържествено събрания, както и вечери в памет на Българското Възраждане, в читалищата самодейни състави изпълняват концерти. Полагат се цветя на паметниците на аскетите и будителите.