Зарежда Събития

8 март – Международен ден на жените (International Women’s Day) – Световен ден на жената е празник на който се празнуват постиженията на жените в политическата, икономическата и социалната сфера, отбелязва се миналото, настоящето и бъдещето на жените по света. Празникът се чества от Организацията на Обединените Нации, както и в някои страни – Русия, Армения, Азербайджан, Беларус, Украйна – този ден е национален празник.

През 1910 г. в Копенхаген на 2-ра Международна конференция на работещите жени (second International Conference of Working Women). Ръководителя на женската група на Социалдемократическата партия на Германия, Клара Цеткин (Clara Zetkin) предлага идеята за Международният ден на жената. Тя казва, че Международният ден на жената да се празнува всяка година вВ этот день женщины всехъв всяка страна в един и същи ден. Цеткин казала, че целта на този празник е борбата на жените за техните права.

Интересното е, че идеята за празнуване на 8 март се появи за първи път в началото на 20-ти век, когато развитият свят е бил в период на експанзия и турбуленция, както и бума на раждането на радикалните идеологии. Въпреки че се смята, че първият по рода си “марш на празните тенджери” в Ню Йорк, които се е провел на 8-ми март 1857г., беше една от предпоставките за честването на Международния ден на жената.

На този ден жените от всички континенти, често разделени от национални граници, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия, имат възможността да се обединят и да се припомнят традицията, която представлява най-малко девет десетилетия борбата за равенство, справедливост, мир и развитие.

В древна Гърция, Лисистрата в името на приключване на войната организира сексуална стачка срещу мъжете; и по времето на Френската революция парижките жени, заставали за “свободата, равенството и братството”, организирали поход до Версай да поискат право на глас за жените.

Международен женски ден е празник на обикновените жени, които са създателите на историята. Неговите корени отиват до вековната борба на жените за участие в обществото на равна основа с мъжете.