Древни цивилизации – Говорим за цивилизациите, за които знаем, че съществуват в действителност, за разлика от тези, които са обвити в митове като Атлантида, Лемурия и Рама, за да назовем само няколко. За да изброим правилно най-старите цивилизации в хронологичен ред, е необходимо да се върнем към самата люлка на цивилизацията.

The Incan Civilization

Цивилизацията на инките 
Период: 1438 г.–1532 г. сл. Хр
Оригинално местоположение: Еквадор, Перу и Чили
Основни акценти: Най-голямата империя в Южна Америка през предколумбовата епоха

Империята на инките е била най-голямата империя в Южна Америка в предколумбовата епоха. Тази цивилизация процъфтява в районите на днешния Еквадор, Перу и Чили и има административен, военен и политически център в Куско, който се намира в съвременно Перу.

Цивилизацията на инките е била добре установено и процъфтяващо общество. Инките са били предани последователи на бога на слънцето Инти и техният крал е наричан „Сапа Инка“, което означава детето на слънцето. Първият император на инките, Пачакути, превърна столицата от скромно селце в голям град, разположен във формата на пума. Той продължи да разширява традицията на поклонението на предците. Когато кралят умре, неговият син ще получи цялата власт, но богатството му ще бъде разпределено между другите му роднини, които в замяна ще запазят мумията му и ще запазят политическото му влияние. Това доведе до значително нарастване на силата на инките, които станаха велики строители, изграждайки крепости и обекти като Мачу Пикчу и град Куско, които все още съществуват и до днес.


The Aztec Civilization

Ацтекска цивилизация
Период: 1345 г.–1521 г. сл. Хр
Оригинално местоположение: Мексико
Основни акценти: Науатъл стана основен език

Ацтеките излязоха на сцената почти по времето, когато инките се очертаваха като мощни претенденти в Южна Америка. Около 1200-те и началото на 1300-те години хората в днешно Мексико живеели в три големи съперничещи си града – Теночтитлан, Тескоко и Тлакопан. Около 1325 г. тези съперници създават съюз и новата държава започва да доминира в долината на Мексико. Тогава хората предпочитаха името Мексика пред ацтеките. Възходът на ацтеките е в рамките на един век след падането на друга влиятелна цивилизация в Мексико и Централна Америка – маите.

Град Теночтитлан беше военната база на силата и се превърна в острие за завладяването на нова територия, но императорът на ацтеките не управлява пряко всеки град или регион. Местните власти останаха на мястото си и бяха принудени да плащат различни суми на почит на Тройния съюз. В началото на 1500-те години цивилизацията на ацтеките наистина е била на върха на своята мощ. Но тогава пристигнаха испанците. Това доведе до огромна битка между инките и испанските конкистадори и местните съюзници, които те бяха събрали, водени от известния (или по-скоро скандален) Ернан Кортес през 1521 г. Поражението в тази решителна битка в крайна сметка доведе до падането на някога известния Ацтекската империя.


The Roman Civilization

Римската цивилизация
Период: 550 г. пр. н. е.–465 г. сл. Хр
Оригинално местоположение: Рим, Италия
Основни акценти: Най-мощната древна цивилизация

Римската цивилизация възниква около шести век пр.н.е. Дори историята зад основаването на древния Рим е предмет на легенда и мит. В разгара на своята мощ Римската империя управляваше огромен къс земя и всички днешни средиземноморски страни са част от древен Рим. Ранният Рим е управляван от крале, но след като само седем от тях са управлявали, хората поемат контрол над собствения си град и управляват себе си. Те въведоха съвет, известен като Сенат, който управляваше над тях. От този момент Рим е наричан Римската република. Рим също видя възхода и падението на някои от най-великите императори в човешката история, като Юлий Цезар, Траян и Август. Но в крайна сметка империята стана толкова обширна, че просто не беше възможно да я постави под едно управление. В крайна сметка Римската империя е превзета от милиони варвари от север и изток на Европа.


The Persian Civilization

Персийска цивилизация
Период: 550 г. пр. н. е.–331 г. пр. н. е
Оригинално местоположение: Египет на запад до Турция на север и през Месопотамия до река Инд на изток
Текущо местоположение: Съвременен Иран
Основни акценти: Кралски път

Имаше време, когато древната персийска цивилизация всъщност беше най-мощната империя в света. Макар и на власт само за малко повече от 200 години, персите завладяват земи, които покриват над два милиона квадратни мили. От южните части на Египет до части от Гърция и на изток до части от Индия, Персийската империя е известна със своята военна сила и мъдри владетели.

Преди да създадат такава огромна империя в рамките само на 200 години, преди 550 г. пр. н. е., Персия (или Персида, както я наричаха тогава) беше разделена на фракции между редица лидери. Но тогава цар Кир II, който по-късно стана известен като Кир Велики, дойде на власт и обедини цялото персийско царство, преди да продължи да завладее древен Вавилон. Всъщност неговото завоевание е толкова бързо, че в края на 533 г. пр. н. е. той вече е нахлул в Индия, далеч на изток. Дори след смъртта на Сайръс, неговите потомци продължиха тази безмилостна експанзия и дори се биеха в вече легендарната битка със смелите спартанци. В разцвета си древна Персия управлявала цяла Централна Азия и Египет. Но всичко това се промени, когато легендарният войник на Македония, Александър Велики, постави цялата Персийска империя на колене и на практика сложи край на цивилизацията през 330 г. пр. н. е.


The Ancient Greek Civilization

Гръцка цивилизация
Период: 2700 г. пр. н. е.–479 г. пр. н. е
Оригинално местоположение: Италия, Сицилия, Северна Африка и на запад до Франция
Текущо местоположение: Гърция
Основни акценти: Концепции за демокрация и Сенат, Олимпийските игри

Древните гърци може и да не са били най-старата цивилизация, но несъмнено са една от най-влиятелните. Въпреки че възходът на древна Гърция идва от Цикладската и Минойската цивилизации (2700 г. пр. н. е. – 1500 г. пр. н. е.), има доказателства за погребения в пещерата Franchthi в Арголид, Гърция, датиращи от около 7250 г. пр. н. е. Историята на тази цивилизация се разпростира в толкова дълъг период от време, че историците я разделят на различни периоди, като най-популярните от тях са архаичният, класическият и елинистичният период. През тези периоди редица древни гърци излязоха в светлината на прожекторите, много от които промениха света завинаги и за тях все още се говори и до днес.

Освен всичко друго, гърците измислиха древните Олимпийски игри и формираха концепцията за демокрация и Сенат. Те положиха основите на съвременната геометрия, биология и физика. Питагор, Архимед, Сократ, Евклид, Платон, Аристотел, Александър Велики… историческите книги са пълни с тези имена, чиито изобретения, теории, вярвания и героизъм са оказали значително влияние върху следващите цивилизации.


The Chinese Civilization

Китайска цивилизация
Период: 1600 г. пр. н. е.–1046 г. пр. н. е
Оригинално местоположение: Жълтата река и регион Яндзъ
Текущо местоположение: Държава Китай
Основни акценти: Изобретението на хартия и коприна

Древен Китай – известен също като Китай Хан – е на пето място и несъмнено има една от най-разнообразните истории. Всъщност, ако вземете предвид всички династии от първата до последната, управлявали някога в Китай, трябва да се обхване значително огромен период от време.

Твърди се, че цивилизацията на Жълтата река е началото на цялата китайска цивилизация, тъй като тук са били базирани най-ранните династии. Около 2700 г. пр. н. е. легендарният жълт император започва своето управление, което по-късно води до раждането на много династии, които продължават да управляват континентален Китай.

През 2070 г. пр. н. е. династията Ся става първата, която управлява цял Китай, както е описано в древните исторически хроники. Оттогава нататък имаше редица династии, които държаха контрола през различни периоди от време до края на династията Цин през 1912 г. сл. Хр. с Синхайската революция. Това бележи края на повече от четири хилядолетия на древна китайска цивилизация. По това време обаче китайците са дали на света някои от най-полезните си изобретения и продукти като барут, хартия, печатарство, компас, алкохол, оръдия и много други.


The Maya Civilization

Цивилизация на Маите
Период: 2600 г. пр. н. е.–900 г. сл. Хр
Първоначално местоположение: Около днешния Юкатан
Текущо местоположение: Юкатан, Кинтана Роо, Кампече, Табаско и Чиапас в Мексико и на юг през Гватемала, Белиз, Салвадор и Хондурас
Основни акценти: Комплексно разбиране на астрономията

Древната цивилизация на маите процъфтява в Централна Америка от около 2600 г. пр. н. е. и за нея се говори много заради календара, който въведе. Веднъж създадена, цивилизацията на маите продължи да просперира и да стане много сложна с процъфтяващо население от около 19 милиона в своя пик. До 700 г. пр. н. е. маите вече са измислили своя собствена система за писане, която са използвали за създаване на слънчеви календари, издълбани в камък. Според тях светът е създаден на 11 август 3114 г. пр. н. е., което е датата, от която започва календарът им. Предполагаемата крайна дата е 21 декември 2012 г.

Древните маи са били културно богати в сравнение с много от съвременните им цивилизации, а маите и ацтеките са построили пирамиди, много от които са по-големи от тези в Египет. Но внезапният упадък и внезапният край на маите отдавна са една от най-интригуващите мистерии в древната история: защо маите, забележително сложна цивилизация, съставена от повече от 19 милиона души, внезапно рухнаха някъде през осми или девети век? Народът на маите обаче не изчезна напълно; техните потомци все още живеят в части от Централна Америка.


The Ancient Egyptian Civilization

Египетска цивилизация
Период: 3150 г. пр. н. е.–30 г. пр. н. е
Оригинално местоположение: Бреговете на Нил
Текущо местоположение: Египет
Основни акценти: Изграждане на пирамиди

Древен Египет е една от най-старите и културно богати цивилизации в този списък. Древната египетска цивилизация, величествена цивилизация от бреговете на Нил, е известна със своята невероятна култура, своите фараони, трайните пирамиди и Сфинкса.

Цивилизацията се обедини около 3150 г. пр. н. е. (според конвенционалната египетска хронология) с политическото обединение на Горен и Долен Египет при първия фараон. Но това не би било възможно, ако в долината на Нил вече не е имало заселници в началото на 3500 г. пр. н. е.

Историята на древен Египет може да бъде разделена на поредица от стабилни царства, разделени от периоди на относителна нестабилност, известни като междинни периоди: Старото царство от ранната бронзова епоха, Средното царство на средната бронзова епоха и Новото царство от късния бронз възраст.

Древен Египет ни даде пирамидите, мумиите, които съхраняват древните фараони до наши дни, йероглифите и много други. Древен Египет достига своя връх по време на Новото царство, когато фараони като Рамзес Велики управляват с такава власт, че друга съвременна цивилизация, нубийците, също попада под властта на Египет.


The Indus Valley Civilization

Цивилизация в долината на Инд
Период: 3300 г. пр. н. е.–1900 г. пр. н. е
Първоначално местоположение: Около басейна на река Инд
Текущо местоположение: Североизточен Афганистан до Пакистан и северозападна Индия
Основни акценти: Една от най-разпространените цивилизации, покриваща 1,25 милиона км

Една от най-старите цивилизации в този списък, цивилизацията на долината на Инд лежи в самото сърце на следващите цивилизации, възникнали в района на долината на Инд. Тази цивилизация процъфтява в области, простиращи се от днешния североизточен Афганистан до Пакистан и северозападна Индия. Заедно с Древен Египет и Месопотамия, тя е една от трите ранни цивилизации на древния свят, а от трите е най-разпространената, обхващаща площ от 1,25 милиона километра.

Цели популации са били заселени в басейна на река Инд, една от големите реки в Азия, и друга река, наречена Гагар-Хакра, която някога е преминавала през Североизточна Индия и Източен Пакистан.

Известни също като цивилизацията Хараппан и цивилизацията Мохенджо-Даро, кръстени на местата за разкопки, където са открити останките от цивилизацията, пиковата фаза на тази цивилизация се казва, че е продължила от 2600 г. пр. н. е. до около 1900 г. пр. н. е. Усъвършенствана и технологично напреднала градска култура е очевидна в цивилизацията на долината на Инд, което превръща нейната столица в първия градски център в региона.
Хората от цивилизацията на долината на Инд са постигнали голяма точност при измерване на дължина, маса и време и въз основа на артефакти, открити при разкопки, е очевидно, че културата е била богата и на изкуства и занаяти.


The Mesopotamian Civilization

Месопотамска цивилизация
Период: 3500 г. пр. н. е.–500 г. пр. н. е
Оригинално местоположение: Североизточно от планините Загрос, югоизточно от Арабското плато
Текущо местоположение: Ирак, Сирия и Турция
Значение: Земя между реките (древногръцки)
Основни акценти: Първата цивилизация в света

И ето я, първата цивилизация, която някога се е появила. Произходът на Месопотамия датира толкова далеч, че няма известни доказателства за друго цивилизовано общество преди тях. Хронологията на древна Месопотамия обикновено се счита от около 3300 г. пр. н. е. до 750 г. пр. н. е. Месопотамия обикновено се счита за първото място, където цивилизованото общество наистина започва да се оформя. Някъде около 8000 г. пр. н. е. хората развиват идеята за земеделие и бавно започват да опитомяват животните както за храна, така и за подпомагане на земеделието.

Хората вече са създавали изкуство много преди месопотамците, но това е част от човешката култура, а не от човешката цивилизация. Месопотамската цивилизация е тази, която усъвършенства това, добавяйки и формализирайки всички тези системи и ги комбинирайки, за да създаде първата цивилизация. Те просперираха в районите на съвременен Ирак, тогава известни като Вавилон, Шумер и Асирийските планини.