Пирамидите в ГизаThe Pyramids at Giza (Egypt) :

Разположени са на 9 километра от град Гиза и на 25 километра югозападно от Кайро. Групата археологически паметници включва трите големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин – както и няколко по-малки пирамиди, разположени в близост до тях. Те са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят. Пирамидите са част от Некропола в Гиза, комплексен археологически обект, включващ още Големия сфинкс, останки от древно селище, обслужвало комплекса, както и множество по-малки религиозни и погребални паметници. През 1979 година целият некропол е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Те са на повече от 3000 години и все още нямаме добра представа как са построени или как египтяните са ги направили толкова прецизни (дали извънземни са замесени?). Трите пирамиди са подравнени със звездите и слънцестоенето и съдържат тонове камери, които все още не са (и не могат да бъдат) отворени. Искам да кажа, как са създали онези малки стаи, през които хората дори не могат да пълзят? Най-голямата, наречена Голямата пирамида, е построена от фараона Хуфу и има ограничен достъп до нея. Пирамидите са наистина чудо на човешката инженерия, подходящо за крале. (Наблизо ще намерите и Сфинкса, друг исторически обект, чиито мистерии озадачават изследователите и са обект на много теории на конспирацията.)


Мачу ПикчуMachu Picchu (Peru): Разположен в южната част на Перу, този разрушен град се намира на върха на планина, до която се стига само с влак или четиридневен преход. Преоткрит от Хирам Бингам през 1911 г., той е важен културен център за цивилизацията на инките, но е изоставен, когато испанците нахлуват в региона. (Той е известен като „Изгубеният град на инките“, въпреки че всъщност това е Вилкабамба). Мястото е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1983 г. и е обявено за едно от новите седем чудеса на света през 2007 г. Опасенията относно нарастващия брой туристи доведоха до ограничения за броя на хората, които могат да влязат в обекта, макар и само от част от необходимото. Надяваме се, че ще го ограничат още повече, за да може този сайт да продължи стотици години повече. виж още>>


ТикалTikal (Guatemala): Този град-държава на маите е една от най-големите и най-добре запазени руини на тази цивилизация и е била доминираща сила в света на маите през класическия период (200-900 г. сл. Хр.). Разположено в Гватемала, това място ви позволява да изживеете своя вътрешен Индиана Джоунс рано сутрин или късно вечер, когато туристите се прибират вкъщи и сте само вие и джунглата. Много е спокоен и това направи един от най-добрите спомени за пътуване, които имам. Не забравяйте да прекарате нощта в парка, тъй като тогава наистина можете да го видите без тълпи. Особено ми хареса да видя изгрева от върха на храмовете. (Случайни любопитни факти: Градът в края на Междузвездни войни: Нова надежда? Тикал!)


Ангкор ВатAngkor Wat (Cambodia) : Този древен град в Камбоджа е бил център на Кхмерската империя, която някога е управлявала по-голямата част от Югоизточна Азия. Тази империя изпадна в упадък, но не и преди да построи невероятни храмове и сгради, които по-късно бяха възстановени от джунглата в продължение на стотици години. Въпреки че Ангкор Ват е пълен с туристи, все още е спиращо дъха да се види. А храмовите региони на север и юг виждат много по-малко туристи от основната група храмове. (Въпреки че сега някои от тях са просто купчини каменни развалини.) Най-популярните храмове са Angkor Wat, Bayon, Ta Phrom и Angkor Thom и те винаги имат тълпи. За да изживеете наистина храмовете, ще трябва да закупите три- или петдневен пропуск. Най-доброто време за посещение е рано сутрин, преди големите туристически групи да пристигнат и да останат до късно, след като са си отишли. виж още>>


ПетраPetra (Jordan): Издълбана в каньон в Араба, Йордания, Петра стана известна от третия филм за Индиана Джоунс, когато отиде да намери Светия Граал. Мястото е „открито“ през 1812 г. от швейцарски изследовател, който следва някои местни племена там; преди това той е бил забравен за западния свят. Въпреки че основаването му не е известно, изглежда, че това място е имало заселници още през 6-ти век пр.н.е. Под римско управление мястото бързо запада и е изоставено в края на 4 век. През 1985 г. Петра става обект на ЮНЕСКО за световно наследство и наскоро е обявен за едно от новите седем чудеса на света.


Стоунхендж – Stonehenge (England): Разположена близо до Солсбъри, тази мегалитна структура е на повече от 3000 години, а камъните й идват чак от Уелс. Учените все още не са сигурни как строителите са стигнали до камъните там и са се опитали да повторят подвига с мрачни резултати. Освен това имаме само бегла представа за целта му (по принцип само гадаем). Стоунхендж вече е ограден и вече не можете да влезете в кръга; посетителите могат само да се разхождат из атракцията. Но си струва да посетите за мистерията зад него и отлична и подробна аудио обиколка.


Колизеум – The Colosseum and Forum (Rome, Italy): Колизеят е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81 – 96 г.). С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм. Колизеумът и Форумът са точно един до друг,  oстанки от цивилизация, която някога е контролирала познатия свят, тези обекти са спиращи дъха не само със своята красота, но и със своята история и възраст. Стоите на мястото, на което Цезар вървеше, и се взирате в арената, където гладиаторите се биеха до смърт. Колизеумът бавно се е разпадал през вековете и голяма част от него сега е ограничена, особено пода и мазето, където всичко е било организирано. Форумът е чудесен за разходка (и е безплатен), въпреки че е необходим билет за Palatine Hill. Определено бих получил обиколка с екскурзовод, защото информацията, представена от властите, не влиза в много подробности.


Партенон – The Parthenon (Greece) : Този древен храм на Атина стои като символ на силата на Атина и свидетелството за гръцката цивилизация. Освен това от него се открива завладяващата гледка към Атина и близките руини, чиито храмове и сгради са също толкова чудесни. През вековете голяма част от него и околните структури са били разрушени от войната и крадци. За щастие структурата все още стои… поне засега. Имайте предвид, че от ясната страна на конструкцията има скеле; като се има предвид, че е там от повече от пет години, се съмнявам, че ще отиде някъде скоро. В Гърция правят нещата бавно. Партенонът е главният храм на Атинския акропол, посветен на Атина Партенос (Αθηνά Παρθένος – Богинята дева), покровителка на град Атина. Строителството му започва през 447 г. пр. Хр., а освещаването на храма е през 438 пр.н.е. по време на празника Панатенеи. Някои части на храма (преди всичко скулптурните украси) са завършени към 432 г. Партенонът се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на древногръцкия гений. Acropolis of Athens – Акропол Атина Извисяващ се над град Атина от своя хълм, Акрополът стои като горд паметник на Древна Гърция. Датиращ от 5-ти до 4-ти век пр.н.е. и доминиращ над обекта, Партенонът е най-голямата и най-разпознаваема структура от този период и символизира обширната история на тази страна.


Великденски остров – Easter Island (Chile): Разположен в Тихия океан, Великденският остров, специална територия на Чили, е дом на статуи на Моаи, които са единственото нещо, останало от култура, която някога е живяла тук. Тези гигантски и впечатляващо издълбани глави са само още едно напомняне, че примитивните хора всъщност не са били толкова примитивни. Камъните, които привличат посетители на този остров, са направени от вулканична пепел; много все още остават в кариерата, изоставени от жителите, тъй като намаляващите ресурси на острова оставят племената им обречени на войни, които накрая ги убиват.


Тадж Махал – Taj Mahal (India): Построена през 1600-те години, тази сграда в Агра, Индия, е доказателство за безсмъртна любов. Тази гробница от бял мрамор, построена за починалата съпруга на император Шах Джахан, е задължителна за всички. През 1983 г. е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство, а също така е обявен за едно от новите седем чудеса на света. Тадж вижда между два и четири милиона туристи годишно, така че напоследък имаше ограничения за туризма в опит да се помогне за защитата на обекта. Най-голямата заплаха обаче е замърсяването на въздуха, което унищожава мрамора.


Велика китайска стена – Great Wall of China: Великата китайска стена всъщност се състои от множество стени и укрепления. Първоначално е замислен от император Цин Ши Хуанг (ок. 259–210 пр. н. е.) през трети век пр. н. е. като средство за предпазване от нахлуването на монголските орди в страната. Най-известният и най-добре запазен участък от Великата стена е построен през 14-ти до 17-ти век, по време на династията Мин (1368–1644). Въпреки че Великата стена никога ефективно не е предотвратявала навлизането на нашественици в Китай, тя все още е масивен инженерен и строителен подвиг и човешко постижение. виж още>>

Чичен Ица – Chichén Itzá (Mexico): Чичен Ица, което означава „Кладенецът на племето Ица“, е вторият най-посещаван археологически обект в Мексико и едно от новите седем чудеса на света. Това е една от най-важните исторически структури на маите в Америка и е възстановена значително през последните няколко години. Най-вероятно градът е основан през VIII-IX век. През X век е превзет от толтеките, а век по-късно става столица на толтекската държава. През 1178 година е разгромен от обединените войски на трите града-държави Маяпан, Ушмал и Ицмал, управлявани от Хунак Кел. По време на испанските завоевания в средата на XVI век е в развалини. Забележителности: храмът Кукулкан – 9-стъпална пирамида (висока 24 метра) с широки стълбища на 4-те страни, 4-стъпалната пирамида, храмът на войните, храмът на ягуарите, обсерваторията Каракол, статуи на божествата, релефи, Свещеният сеноте – дълбок около 50 m, служил за жертвоприношения.


Алхамбра – The Alhambra (Spain): Алхамбра е крепост и архитектурен комплекс в Гранада, южна Испания, датираща от мавърския период. До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели. Паметник на ислямската архитектура. Заедно с „Хенералифе“ е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Той заема площ от около 142 000 м², има размери 740 на 205 м и е обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града – Албаисин. През 2007 г. Алхамбра участва в кампанията „Новите седем чудеса на света“.


Баган – Bagan (Myanmar, Burma): Хиляди древни храмове се простират в пейзажа в Баган, където силуетът на храмовите кули на фона на небето рано сутрин или късен ден е магическа гледка. Районът е известен с най-голямата концентрация на будистки храмове в света, много от които са построени през 1000-те и 1100-те години, когато е бил столица на езическото кралство. Баган е древен град в област Мандалай, Мианмар с исторически статут. Намира се в сухите средни равнини на страната, на източния бряг на река Иравади, на 140 km югозападно от град Мандалай. От 9 до 13 век е столица на древното Паганско царство, което обединява регионите, по-късно превърнали се в съвременен Мианмар. Бил е населяван от 50 до 200 хил. души. Днес на мястото на древния град се намира археологическа зона с хиляди пагоди, храмове, ступи, манастири (общо 3822 на брой). През 2019 г. градът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това го превръща в основна атракция в зараждащата се туристическа индустрия в страната. Това е един от най-големите археологически обекти в света.


Боробудур – Borobudur Temple (Indonesia): Боробудур е един от най-важните будистки обекти в света и със сигурност една от най-известните забележителности на Индонезия. Разположен в буйна, тропическа среда, с планини и вулкани, издигащи се в далечината, мястото е визуално зашеметяващо и успокояващо спокойно. Разположен на остров Ява, близо до Джокякарта, този масивен храмов комплекс е построен през 700-те години, но две до триста години по-късно мястото е изоставено, вероятно поради вулканични изригвания в района, и е останало сравнително необезпокоявано в продължение на векове. Обектът е разкрит през 1800 г. от британците и по-късно е възстановен. Днес това е една от най-важните туристически атракции в Индонезия.


Теракотена армия – Terracotta Army (China): Постоянна стража на първия император на Китай Цин Ши Хуанг, теракотената армия е като никой друг археологически обект в света. Хиляди и хиляди воини в реални размери, всеки с уникално лице, стоят в редици, където са стояли, откакто са били погребани тук през 3-ти век пр.н.е. Смята се, че около 700 000 работници са участвали в създаването на обекта, за който се смята, че има приблизително 8 000 глинени воини. Мястото остава неоткрито в продължение на хилядолетия, докато фермер не копае кладенец през 70-те години на миналия век и не открива съкровището. Някои от обекта остават умишлено неразкопани, но няма как да не бъдете повече от впечатлени от огромната армия, която стои пред вас.


Кападокия – Cappadocia (Turkey): Може би един от най-странните обекти на световното културно наследство, Кападокия е място с течащи скални образувания и покрити с камъни комини, които просто искат да бъдат снимани. Много от образуванията се намират в долината на монасите и Гьореме. Помислете да вземете една от многото туристически пътеки, които ви позволяват да се приближите.Наблизо, в село Учисар, и също толкова необичайни, се намират древните пещерни домове, построени от хората от бронзовата епоха, преди около 5000 години. Издълбани от меката скала, пещерите по-късно са били използвани от християни, избягали от религиозно преследване.


Меса Верде – Mesa Verde (USA): Меса Верде е дом на един от най-визуално зашеметяващите археологически обекти в САЩ и едни от най-добре запазените индиански руини в Северна Америка. Най-впечатляващите места са жилищата в скалите, закътани несигурно в стените на каньона, но цялата област, включително покритото с гора плато, съдържа огромен набор от руини. Родовите пуеблоанци са обитавали тази област на днешния Колорадо в продължение на стотици години, живеейки на върха на платото между 6-ти и 12-ти век и след това в жилища в скалите до края на 13-ти век. Пътуването до мястото е по леко криволичещ път до върха на месата, където можете да обиколите местата на платото с кола, за да видите къщи от ями и други руини и да се насладите на зашеметяваща гледка към жилищата в стените на каньона.