• Най-тихата стая в света се намира в централата на Microsoft в щата Вашингтон. Мълчанието е злато, както се казва. И макар че може да не струва толкова, колкото бижутата и златото за повечето хора, със сигурност е била основната цел за тези, които са построили най-тихата стая в света. Разположена в централата на Microsoft в Редмънд, Вашингтон, лабораторната зала измерва фонов шум от -20,35 dBA, което е с 20 децибела под прага на човешкия слух и чупи предишните рекорди за пространства, които се смятаха за най-тихите места на планетата, според CNN.
 • Около един на всеки 200 мъже са преки потомци на Чингис хан. По време на живота си между 1162 и 1227 г. Чингис хан ражда безброй деца. И макар че може никога да не разберем точно колко потомци е имал лидерът на Монголската империя, учените сега смятат, че около 1 на всеки 200 мъже – АКА 16 милиона души – са негови преки потомци.
 • Северна Корея и Куба са единствените места, където не можете да купите Coca-Cola. Където и да отидете, успокояващо е да знаете, че винаги можете да се насладите на Coca-Cola. Е, почти навсякъде. Въпреки че тази газирана напитка се продава практически навсякъде, тя все още (официално) не е стигнала до Северна Корея или Куба, според BBC. Това е така, защото тези страни са под дългосрочно търговско ембарго на САЩ.Въпреки това, някои хора казват, че може да успеете да отпиете глътка от нещата, ако се постараете достатъчно — въпреки че обикновено ще бъде много по-скъпо от това, което бихте платили в щатите — и вероятно внесено от съседна страна, като напр. Мексико или Китай.
 • Ледниците и ледените покривки съдържат около 69 процента от сладката вода в света. Малко над 96% от общото количество вода в света се съхранява в неговите океани, според Водата в криза: Ръководство за световните пресни водни ресурси чрез Геоложката служба на Съединените щати (USGS). Това обаче е предимно солена вода. За да намерите по-голямата част от сладката вода в света, трябва да отидете до полюсите, тъй като 68,7% от нея е покрита с ледени шапки, постоянен сняг и ледници. За повече факти, изпратени направо във вашата пощенска кутия, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин.

 • Цялото население на света може да се побере в Лос Анджелис. Общото население на света е повече от 7,5 милиарда. И очевидно тази цифра звучи огромно. Въпреки това, може да се почувства малко по-управляемо, след като научите, че ако всеки един от тези хора застане рамо до рамо, всички те биха могли да се поберат в рамките на 500 квадратни мили на Лос Анджелис, според National Geographic.
 • Канада има 9% от горите в света. Нашите съседи на север могат да се похвалят с 396,9 милиона хектара гори, или 9% от цялата горска площ в целия свят, според Natural Resources Canada.
 • Копенхаген е най-удобният за велосипеди град в света. Много градове по света се опитват да измислят как да настанят велосипедистите и да насърчат повече жители да използват екологосъобразния начин на транспорт. Ето защо Копенхаген се превърна в такъв модел за подражание; според Wired това е най-удобният за велосипеди град в света.
 • Океаните съдържат почти 200 000 различни вируса. Следващия път, когато ви се прииска да се потопите в големия син океан, може да не искате да мислите за факта, че привидно чистата вода е дом на почти 200 000 различни вида вируси. Въпреки че това може да звучи страшно, Матю Съливан, микробиолог от Университета на Охайо, каза пред CNN: „Наличието на тази пътна карта [на това какви вируси съществуват] ни помага да правим много от нещата, от които бихме се интересували, за да разберем по-добре океана и мразя да го казвам, но може би трябва да се наложи да проектира океана в някакъв момент, за да се бори с изменението на климата.”

 • Токио е най-големият град в света с 37 милиона жители. Токио е процъфтяващ град – не само по японски стандарти, но и в сравнение с градовете по света. С около 37 милиона души, живеещи в Токио, това е най-големият град в света по отношение на населението, според Ройтерс. Следващият по големина град е Делхи, Индия, (население 29 милиона) и Шанхай, Китай (население 26 милиона).
 • Кравите нямат горни предни зъби. Те обаче имат кътници в горната задната част на устата си. Там, където бихте очаквали горните резци, кравите, овцете и козите имат дебел слой тъкан, наречен „зъбна подложка“. Те използват това с долните си зъби, за да вадят трева.
 • Всички гигантски панди в зоологически градини по света са на заем от Китай. Пандата в местния зоопарк може да изглежда като у дома си в уютното си убежище. Но освен ако не живеете в Китай, пандите, които виждате, просто идват на гости. Това е така, защото всеки един от нежните гиганти в зоологическите градини по света е на заем от Китай. Да, технически те са собственост на правителството на Китай, според Vox.
 • Сегашното американско знаме е проектирано от ученик в гимназията. Започна като училищен проект за класа по история на Боб Хефт (Robert G. “Bob” Heft)в младши години и спечели ”B-” едва през 1958 г. Дизайнът му имаше 50 звезди, въпреки че Аляска и Хавай все още не бяха щати. Хефт смята, че двамата скоро ще спечелят държавност и показа на правителството своя дизайн. След като президентът Дуайт Д. Айзенхауер се обади, за да каже, че дизайнът му е одобрен, учителят на Хефт промени оценката му на ”А”.

 • Авокадо” всъщност идва от дума, означаваща “тестис” – Когато ацтеките открили авокадото през 500 г. пр. н. е., те го нарекли āhuacatl, което в превод означава “тестис”. Вероятно текстурата, формата и размерът на плода, както и начинът, по който расте по двойки, са вдъхновили името на авокадото.
 • Изобретателят на микровълновия уред получи само 2 долара за своето откритие. Пърси Спенсър работеше като изследовател за American Appliance Company (сега Raytheon), когато забеляза, че радар, използващ електромагнитни вълни, разтопи бонбончето в джоба му. Той имаше идеята да направи метална кутия с помощта на микровълни за загряване на храна, но компанията беше тази, която подаде патента. Той получи бонус от $2, но никога авторски права.
 • Пчелите могат да летят по-високо от връх Еверест. Пчелите могат да летят по-високо от 29 525 фута над морското равнище, според National Geographic. Това е по-високо от връх Еверест, най-високата планина в света.
 • Стив Джобс, Стив Возняк и Рон Уейн стартираха Apple Inc. на Първи април. Тримата технологични иноватори подписаха документите за създаване на Apple Computer Company на 1 април 1976 г. Компанията обаче не беше напълно регистрирана до 3 януари 1977 г. Тридесет години по-късно компанията беше преименувана на Apple Inc. и не е шега.

 Виж още >>Любопитни факти от света 2