• Гофретница вдъхнови един от първите чифтове за тичане на Nike’s. Бил Бауърман беше треньор по лека атлетика през 50-те години на миналия век, който не харесваше как се правят маратонки. Той първо създаде обувката Cortez, но все пак искаше да направи обувка още по-лека, която може да се носи на различни повърхности. По време на закуска с вафли със съпругата си през 1970 г., му хрумва идеята да използва текстурата на вафли върху подметката на маратонки. Обувката с вафлена подметка се появи на американските олимпийски изпитания по лека атлетика през 1972 г. в Юджийн.
 • Някои диви свине внимателно измиват храната си, преди да излязат, установяват нови изследвания.… Последващите експерименти потвърдиха, че прасетата могат да разберат кога храната им е била мръсна – и че могат да забавят удовлетворението, като измият храната си, вместо да ядат веднага. National Geographic съобщи, че в зоопарка в Базел в Швейцария пазачи на зоопарка са наблюдавали възрастни и млади диви свине, които събират пясъчни ябълки и ги донасят до близката рекичка в тяхната среда, за да се измият преди ядене. Въпреки че някои продукти, като захарно цвекло, бяха изядени без човешкото поведение, глиганите донесоха цяло мъртво пиле до реката, за да го измият, преди да го хапнат. Един еколог нарече това „луксозно поведение“.
 • Южноамериканските речни костенурки говорят помежду си от вътрешността на яйцата си. Костенурките нямат гласни струни и ушите им са вътрешни, така че учените вярват, че костенурките са глухи и не общуват чрез звуци. Изследванията обаче са установили, че костенурките всъщност комуникират с изключително ниска честота, която звучи като „щраквания, щракания и писъци“, които могат да се чуят само през хидрофон (микрофон, използван под вода). Тези звуци дори идват от яйцето, преди костенурката да се излюпи. Изследователите предполагат, че това помага на всички братя и сестри на костенурките да се излюпят наведнъж.
 • Първата детска количка беше теглена от коза: Това е един от многото интересни факти, които ни карат да се почесваме. Или куче или миниатюрен кон, но не от родителите. Уилям Кент, ландшафтен архитект, изобретява първата количка за третия херцог на Девъншир през 1733 г. До средата на 18-ти век количките все още са доста нестабилни, но имат дръжки, така че родителите, а не животните, могат да дърпат бебето след себе си.

 • Пингвините Gentoo предлагат брак на своите партньори с камъче. Ако женската пингвин приеме предложението, тя използва камъчето като основа за тяхното гнездо. Може да кажете, че е добра… основа.
 • Кучетата се чувстват в безопасност, когато помиришат своите хора и могат да научат повече от 1000 думи
  Кучетата могат да помиришат емоционалното ви състояние и да приемат емоциите ви като свои. „Ролята на обонятелната система е до голяма степен подценена, може би защото нашият собствен вид е по-фокусиран върху зрителната система“, казва Д’Аниело. Обонянието на кучетата обаче е много по-добро от нашето. Кучетата имат невероятно чувство за речник, със способността да научават над 1000 думи! Например, бордър коли на име Chaser знае и съществителни, и глаголи и може да ги разбере достатъчно, за да оформи действие. Изследванията по темата са в разгара си с програми, посветени на психологията на кучетата в големи университети като университета Дюк, Йейлския университет и колежа Барнард.
 • Защо океаните и моретата са сини? Слънцето „Дълбоко синьото море“ — и нашата „синя планета“! — дължат своя емблематичен цвят на светлината на слънцето. Когато слънцето грее върху океана, водата поглъща по-дългите червени и оранжеви дължини на вълната на светлината, като отразява обратно синята светлина. Това обаче ще се случи само с голямо количество вода; колкото повече вода имате, толкова по-синьо е. Ето защо водата, която пиете от чаша, не изглежда океанско синя. Този процес на поглъщане и отражение на светлината също е причината небето да е синьо – но синият цвят на океана не е защото отразява цвета на небето, както вярват много хора.
 • По-голямата част от кислорода на Земята идва от океаните. И не, това не е „О“ на H2O. Когато става дума за факти за океана, повечето хора не знаят, че около 70 процента от целия запас на кислород на нашата планета е отпадъчен продукт, създаден от морския планктон. Тези миниатюрни същества поемат въглероден диоксид и произвеждат кислород по време на фотосинтезата и този кислород играе жизненоважна роля в живота на всяко дишащо кислород създание на планетата. Според National Geographic, един вид планктон, наречен Prochlorococcus, произвежда толкова много кислород, че най-вероятно е отговорен за едно от всеки пет вдишвания, които правим. Тази сила на тези смели животни ще ви вдъхнови.

 • Човешкият стомах може да разтвори бръснарските ножчета.  Ако някога глътнете бръснач, не се паникьосвайте. Човешкото тяло е по-способно, отколкото си мислите. Киселините се класират по скала от 0 до 14 – колкото по-ниско е нивото на pH, толкова по-силна е киселината. Човешката стомашна киселина обикновено е 1,0 до 2,0, което означава, че има невероятно силно pH. В проучване, публикувано в списанието Gastrointestinal Endoscopy, учените откриха, че „удебеленият гръб на едно острие“ се разтваря след два часа потапяне в стомашна киселина. Това е само един от многото забавни факти за човешкото тяло, които никога не сте научавали в училище.
 • Почвата е пълна с живот. Само в една чаена лъжичка почва има повече микроорганизми от хората на планетата. „Милиони видове и милиарди организми – бактерии, водорасли, микроскопични насекоми, земни червеи, бръмбари, мравки, акари, гъбички и други – представляват най-голямата концентрация на биомаса навсякъде на планетата“, според Министерството на земеделието на САЩ.
 • Хората имат гени от други видове. Обичаме да мислим, че хората са по-добри от другите живи същества, но реалността е, че нашият геном се състои от цели 145 гена, които са скочили от бактерии, гъбички, други едноклетъчни организми и вируси, според публикувано проучване в списанието Genome Biology.
 • Невъзможно е да се оригнеш в космоса. Когато се оригвате на Земята, гравитацията задържа твърдите вещества и течностите от храната, която току-що сте яли, така че само газът излиза от устата ви. При липса на гравитация газът не може да се отдели от течности и твърди вещества, така че оригването по същество се превръща в повръщане.

 • McDonald’s Coca-Cola наистина е различна. Някои взискателни посетители смятат, че колата, сервирана в McDonald’s, има по-добър вкус, отколкото на други места. Може да са на нещо: Само в Макдоналдс сиропът от кока-колата се доставя в резервоари от неръждаема стомана, за да се запази свежестта му; другаде се транспортира в найлонови торбички.
 • Супермаркет ябълките могат да бъдат на една година. Тези странни факти може да ви накарат да промените начина си на хранене. Тези пресни ябълки не са толкова пресни, да кажем. Обикновено се берат между август и ноември, покриват се с восък, изсушават се с горещ въздух и се изпращат в студено съхранение. След шест до дванадесет месеца те най-накрая попадат на рафтовете на хранителните ви магазини.
 • Повечето уасаби паста не е истинско уасаби. Уасаби е скъпо, така че повечето компании използват вместо това хрян. Истинското уасаби всъщност е по-меко от това, което получавате със сушито си. Ето истинската причина, поради която не трябва да докосвате суши на бюфети за всичко, което можете да ядете.
 • Преди да бъде изобретена тоалетната хартия, американците са използвали царевични кочани.

Виж: Любопитни факти от света – част 1