- 350гр. Ориз (за 4-5 порции)
- 850-870гр. Вода + щипка сол
- 1 краставица средно голяма (без среда– препоръчително) измита и нарязана на малки пръчици или кубченца или едро настъргана- необелена).
- Копър – ситно за поръсване
- След като сварите ориза с малко сол
- Добавете нарязаната краставица в желания вид и разбъркайте заедно с ориза
- Препоръчано е краставицата да няма среда, защото е много водна и ориза я попива.
- Сервирайте ориза на порции, по-желание го поръсете с малко копър (за вкус и красота).
Приготване на ориз:
Обикновено се смята, че за приготвянето на ориз се изисква два пъти повече вода от неговото количество. Това са приблизителни пропорции. Най-добре е да измерим обема вода, изхождайки от вида ориз, който ще приготвяме:
- за дългозърнест – 1 : 1,5-2;
- за среднозърнест – 1 : 2-2,5;
- за кръглозърнест – 1 : 2,5-3;
- за попарен – 1 : 2;
- за кафяв ориз – 1 : 2,5-3;
- за див ориз – 1 : 3,5.
Задължително четете инструкциите върху опаковката.
Измервайте ориза и водата с мерителна чаша – така е много по-удобно. Стандартната порция за един човек е 70-80 мл. суров ориз. Най-добре да се вари в тенджера с дебело дъно: в него температурата се разпределя равномерно. Също така може да го приготвите и в голям, дълбок тиган.
Ако го варите в тенджера, първо кипнете подсолена вода, а след това изсипете ориза.
Разбъркайте го веднъж, за да не залепват зрънцата за дъното. След това дочакайте ястието да заври, намалете огъня до минимум и покрийте тенджерата с капак.
В процеса на приготвяне не вдигайте капака – иначе оризът ще се приготвя по-дълго.
Ако искате да не слепва не го бъркайте (изключваме първия път). В противен случай зърната ще се чупят и ще отделят нишесте.
Средно време за варене в зависимост от вида е:
- бял ориз – 20 минути;
- кафяв ориз – 40 минути;
- див ориз – 40-60 минути;
Когато е готов, свалете го от огъня и го оставете да постои 10-15 минути под капак.
Ако в готовия ориз е останала вода, излейте я или покрийте тенджерата със суха кърпа: тя ще попие излишната влага.
Ако готвите ориз в тава (пиле с ориз, риба с ориз и т.н.), използвайте такава с диаметър от 24 см, по-дълбока и по възможност с капак (и алуминиево фолио би свършило работа). Оризът в нея се готви почти по същия начин, както и в тенджера, с изключение на един нюанс: зрънцата предварително трябва да се запържат с олио за много кратко.
Достатъчни са 1-2 минути, като постоянно разбъркваме, за да може зрънцата да се покрият с мазнината: тогава ще се отделят доста по-лесно. След това е нужно да полеете с вряла вода и да готвите така, както описахме преди малко.