• 350гр. Ориз (за 4-5 порции)
  • 850-870гр. Вода + щипка сол
  • 1 краставица средно голяма (без среда– препоръчително) измита и нарязана на малки пръчици или кубченца или едро настъргана- необелена).
  • Копър – ситно за поръсване

  1. След като сварите ориза с малко сол
  2. Добавете нарязаната краставица в желания вид и разбъркайте заедно с ориза
  3. Препоръчано е краставицата да няма среда, защото е много водна и ориза я попива.
  4. Сервирайте ориза на порции, по-желание го поръсете с малко копър (за вкус и красота).

 Приготване на ориз:

Обикновено се смята, че за приготвянето на ориз се изисква два пъти повече вода от неговото количество. Това са приблизителни пропорции. Най-добре е да измерим обема вода, изхождайки от вида ориз, който ще приготвяме:

  • за дългозърнест – 1 : 1,5-2;
  • за среднозърнест – 1 : 2-2,5;
  • за кръглозърнест – 1 : 2,5-3;
  • за попарен – 1 : 2;
  • за кафяв ориз – 1 : 2,5-3;
  • за див ориз – 1 : 3,5.

Задължително четете инструкциите върху опаковката.

Измервайте ориза и водата с мерителна чаша – така е много по-удобно. Стандартната порция за един човек е 70-80 мл. суров ориз. Най-добре да се вари в тенджера с дебело дъно: в него температурата се разпределя равномерно. Също така може да го приготвите и в голям, дълбок тиган.

Ако го варите в тенджера, първо кипнете подсолена вода, а след това изсипете ориза.

Разбъркайте го веднъж, за да не залепват зрънцата за дъното. След това дочакайте ястието да заври, намалете огъня до минимум и покрийте тенджерата с капак.

В процеса на приготвяне не вдигайте капака – иначе оризът ще се приготвя по-дълго.

Ако искате да не слепва не го бъркайте (изключваме първия път). В противен случай зърната ще се чупят и ще отделят нишесте.

Средно време за варене в зависимост от вида е:

  • бял ориз – 20 минути;
  • кафяв ориз – 40 минути;
  • див ориз – 40-60 минути;

Когато е готов, свалете го от огъня и го оставете да постои 10-15 минути под капак.

Ако в готовия ориз е останала вода, излейте я или покрийте тенджерата със суха кърпа: тя ще попие излишната влага.

Ако готвите ориз в тава (пиле с ориз, риба с ориз и т.н.), използвайте такава с диаметър от 24 см, по-дълбока и по възможност с капак (и алуминиево фолио би свършило работа). Оризът в нея се готви почти по същия начин, както и в тенджера, с изключение на един нюанс: зрънцата предварително трябва да се запържат с олио за много кратко.

Достатъчни са 1-2 минути, като постоянно разбъркваме, за да може зрънцата да се покрият с мазнината: тогава ще се отделят доста по-лесно. След това е нужно да полеете с вряла вода и да готвите така, както описахме преди малко.