Château Frontenac – Québec, Канада е исторически хотел в град Квебек, Канада. Château Frontenac е проектиран от Брус Прайс и е построен от канадската компания  Canadian Pacific Railway. В момента хотелът се управлява от Fairmont Hotels and Resorts.

Открита през 1893 г., сградата, оформена в стил Шато, има 18 етажа; височината му от 79,9 метра  Той е един от първите завършени големи железопътни хотели и е определен за национално историческо място на Канада през 1981 г.  Хотелът e разширяван три пъти, като последното голямо разширение се състоя през 1993 година.


Пантеонът  е бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове, а понастоящем католически храм, посветен на Богородица и вси светии (Basilica collegiata di Santa Maria ad Martyres). Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda). Пантеонът е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни. Пантеонът е построен през 118 – 126 г. по време на управлението на император Адриан.

Пантеонът е ротонда с правоъгълен портик на север. Ризницата и параклисът долепени под формата на буквата „П“ оформят външната фасада в южната част. Сградата е дълга 84 м., широка е 58 м., а максималната височина е 58 метра.

Куполът на Пантеона в продължение на векове е най-големият в света, а и до днес остава най-големият купол в света от неармиран бетон. Неговият вътрешен диаметър на височина и ширина е еднакъв – 43.3 м., т.е. вътре в него може да се вмести сфера с такива размери. За облекчаване на тежестта на купола, дебелината на стените намалява във височина – от 6.4 м. при основата до 1.2 м. в горната част. В апсидата на главния олтар се намира копие на византийска икона на Богородица, чийто оригинал се пази във Ватикана. В Пантеона се намират гробниците на италианските крале Виктор Емануил II и Умберто I, и на кралица Маргарита Савойска. В храма са погребани също художникът Рафаело, архитектът Балдасаре Перуци и музикантът Арканджело Корели.


The Shard, наричан още Shard of Glass е 72-етажен небостъргач, проектиран от италианския архитект Ренцо Пиано, в Southwark, Лондон, което е част от развитието на квартал Шард. Висока 309,6 метра, Шард е най-високата сграда в Обединеното кралство и шестата по височина сграда в Европа. Това е и втората по височина свободно стояща конструкция в Обединеното кралство, след бетонната кула на предавателната станция Emley Moor.

Строежът на Шарда започна през март 2009 г .; той беше допълнен на 30 март 2012 г.  и открит на 5 юли 2012 г. Практическото завършване беше постигнато през ноември 2012 г. Частната наблюдателна площадка на кулата „The View from The Shard“ беше отворена за обществеността на 1 февруари 2013 г.Облечената със стъкло пирамидална кула има 72 обитаеми етажа, с огледална галерия и открита наблюдателна площадка на 72-рия етаж, на височина 244 метра.  Shard е разработен от Sellar Property Group от името на LBQ Ltd и е съвместна собственост на Sellar Property (5%) и държавата Катар (95%). The Shard се управлява от Real Estate Management (UK) Limited от името на собствениците.


Катедралата „Свети Петър“, известна със старото си име Уестминстърско абатство  е сред най-известните сгради в Лондон, Обединеното кралство.

Между 1540 и 1556 г. има статут на катедрала. От 1560 година вече не е нито абатство, нито катедрала, а е „кралска собствена църква“ (Royal Peculiar) в Църквата на Англия, подчинена пряко на краля (суверен едновременно на кралството и на църквата).

Представлява готическа катедрала. Намира се в централната част на града, в района Уестминстър. В абатството се провеждат коронациите на английските монарси от 6 януари 1066 г. насам когато крал Харолд Годуинсън е коронован там, първият английски крал коронован в Уестминстърското абатство и последният англо-саксонски крал. Там са погребани много известни личности. В сградата са погребани много монарси, учени, музиканти и държавници като Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир и др.

Комплексът на Уестминстърското абатство е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Флатайрън Билдинг е един от първите небостъргачи в Манхатън, Ню Йорк, Съединените американски щати.

Разположен е в района на „Медисън скуеър парк“, там където се съединяват улиците „Бродуей“, Пето авеню и 23-та Иист стрийт. Наименованието на зданието идва от неговата форма, напомняща ютиите от края на 19 и началото на 20 век. Забележително е също и като една от най-важните сгради за привържениците на класицизма. Известна е и като една от първите постройки със стоманена конструкция, както и с необичайно големите си за времето асансьори.

Сградата е проектирата от Дениел Бърнам. Строителството на 82 метровото здание приключва през 1902 година. В тези години Флатайрън Билдинг става едно от най-високите здания в Ню Йорк. В днешни дни небостъргачът е зает от офиси и издателства и е един от символите на „Голямата ябълка“.


Оксфордският университет, или само Оксфорд, е най старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година.

Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в областта на историческите и политическите науки. Поради качеството на британските университети е челно място в Европа. Член е на университетското обединение Europaeum.

Университетът е организиран на 2 нива – колежно и факултетно/катедрено. Това може да е малко объркващо, защото на практика университетът представлява федерация на колежите, които са самоуправляващи се единици, с обща централна администрация начело с вице-канцлер. Академичните факултети са част от тази структура и са също централни, те не са част от никой колеж. Факултетите осъществяват научната дейност, предоставят необходимата материална база за обучение и изследвания, организират лекции и семинари и определят програмите и насоките за обучение на студентите. Членовете на един академичен факултет са разпръснати сред колежите; макар и дадени колежи да са по-силни в някои дисциплини (например Нъфилд колидж е център за социални науки), те са по-скоро изключение, тъй като повечето колежи представляват пъстра смесица от преподаватели и студенти от различни дисциплини. Материалната база като например библиотеките се предоставя на всички нива: от централния университет – Бодлианската библиотека, от факултетите (например библиотеката на факултета по английски) и от колежите – всеки от тях поддържа мултидисциплинарна библиотека за ползване от членовете му.

Колежите (различни по-размер) в Оксфорд са над 40 и са местата, в които се организира обучението, протича студентският живот и където студентите живеят през по-голямата част от следването си. Благодарение на колежите, студентите могат да ползват обучение, близко до индивидуалното – при тази система упражнения се провеждат в присъствието на няколко (често 1 – 2) студенти и един преподавател. С тази система се свързва в значителна степен успехът на обучението и тя е уникална за Оксфорд и Кеймбридж (наричани понякога заедно Оксбридж) в Обединеното кралство.


Notre-Dame de ParisСвета Богородица“, наричана още „Парижката Света Богородица“, е средновековна католическа катедрала в Париж, Франция. Катедралата носи името на Дева Мария и е считана от мнозина за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Отличава се с новаторски нервюрен кръстат свод, огромни цветни розетни прозорци, натурализъм и изобилие на скулптурна украса на фасадата, смятана за една от най-красивите. Западната фасада свидетелства за овладяването на архитектурната композиция. Скулптурната украса на входните врати е безспорен връх и шедьовър на готическото изкуство. Порталът на Света Анна отдясно е най-старият (от края на 12 век); порталът на Страшния съд в центъра (1220 – 1230 г.) претърпява няколко възстановявания; порталът на Божията майка е северният, вляво и е от началото на 13 век. Порталът от южната страна на храма (строен през втората половина на 13 век) на трансепта е посветен на първия християнски мъченик Свети Стефан. Старите оригинални стъклописи са запазени само в двата трансептни розетни прозорци и на главния вход.

Строителството на катедралата започва през 1163 г. при епископ Морис дьо Сюли и до голяма степен е завършена през 1260 г., въпреки че е модифицирана често през следващите векове. През 1790-те години Нотърдам е вандализирана значително по време на Френската революция – голяма част от религиозните образи са повредени или унищожени. През 19 век катедралата е място на коронацията на Наполеон I като император, кръщението на Анри, граф Шамбор и погребенията на няколко президента на Третата френска република (Адолф Тиер, Сади Карно, Пол Думе). Тук се провеждат и церемониите по погребението на Шарл дьо Гол (1970 г.), Жорж Помпиду (1974 г.) и Франсоа Митеран (1996 г.). През 2013 г. е отпразнувана 850-годишнината от започване на строежа. Виж още: Най-добрите университети в света – Топ 20


част 1  / част 2   / част 3  / част 4  /  част 5  / част 6

Списък на публикуваните сгради:

 1. Тайпе 101 – Тайван
 2. Емпайър Стейт Билдинг – САЩ
 3. Айфеловата кула – Франция
 4. Наклонената кула в Пиза – Италия
 5. Брудж Халифа – Дубай
 6. Тадж Махал – Индия
 7. Колизеум – Италия
 8. Белият дом – САЩ
 9. Брудж ал Араб – Дубай
 10. Свети Василий Блажени – Русия
 11. Лувърът – Франция
 12. Биг Бен – Англия
 13. Уилис Тауър – САЩ
 14. Забраненият град – Китай
 15. Бъкингамският дворец – Англия
 16. Световен търговски център 1 – САЩ
 17. Крайслер билдинг – САЩ
 18. Партенонът – Гърция
 19. Ангкор Ват – Камбоджа
 20. Атлантис – The Palm – Дубай
 21. Капитолий – САЩ
 22. Света София – Истанбул
 23. Space Needle – САЩ
 24. Си Ен Тауър – Канада
 25. Замъкът Нойшванщайн – Германия
 26. Храмът на Лотоса – Индия
 27. Сграда Фамилия – Испания
 28. CCTV Headquarters – Пекин
 29. Каса Мила – Испания
 30. Алкатрас – САЩ
 31. Перлата на изтока – Китай
 32. Операта на Сидни – Австралия
 33. Кьолнската катедрала – Германия
 34. Кулите Петронас – Малайзия
 35. Света Богородица (катедрала) – Париж
 36. Стадион Уембли – Англия
 37. 30 St Mary Axe (The Gherkin) – Англия
 38. Сградата на Лойд – Англия
 39. Кааба – Саудитска Арабия
 40. Marina Bay Sands – Сингапур
 41. Шанхайският световен финансов център – Китай
 42. Базиликата Св.Петър – Ватикана
 43. Пентагонът – САЩ
 44. Пирамидите в Гиза – Египед
 45. Château Frontenac – Québec, Канада
 46. Пантеонът – Рим
 47. The Shard – Англия
 48. Уестминстърско абатство – Англия
 49. Флатайрън Билдинг – САЩ
 50. Оксфордският университет – Англия

Очаквайте още…