Национален парк Банф е най-старият национален парк в Канада, създаден през 1885 г. Разположен в Скалистите планини на Алберта, на 110–180 километра западно от Калгари, Банф обхваща 6641 квадратни километра  от планински терен, с много ледници и ледени полета, гъста иглолистна гора и алпийски пейзажи. Националният парк Банф има субарктичен климат с три екорегиона, включително планински, субалпийски и алпийски. Средната ниска температура през януари е -15 ° C, а средната висока температура е -5 ° C  за град Банф. Температурите обаче могат да паднат под -20 ° C, като стойностите на студения вятър спадат под -30 ° C.  Метеорологичните условия през летните месеци са топли, като високите температури през юли са средно 22 ° C , а дневните ниски температури са средно 7 ° C , което води до голям дневен диапазон поради относителната сухота на въздухa. Извисяващи се като гигантски замъци в небето, планините Банф предоставят безкрайни възможности за наблюдение на дивата природа, туризъм, разходка с лодка, катерене, планинско колоездене, ски или просто общуване с природата.


Швейцарският национален парк край Зернез е с площ от над 170 кв. км. Благодарение на своите 80 км туристически пътеки, еко-пътеки и интересни дестинации за деца и семейства, паркът предоставя възможност на хората да си прекарат изключително добре в компанията на неповторимата фауна. Швейцарският национален парк, основан през 1914 г., е най-старият в Алпите. Благодарение на строгото опазване на природата (на посетителите не се разрешава да се разхождат извън пешеходните пътеки) диви кози, мармоти, северни зайци, гущери и безброй птици могат да бъдат наблюдавани в дивата си естествена обстановка.

Националният парк обединява уникални представители на растителния и животинския свят и няколко колибки за отсядане, като в същото време от 1914 г. са строго забранени лов, риболов или подобен род злоупотреби. Центърът за посетителите на парка е в къщите Цернец, където постоянни изложби за Националния парк и различни изложения за естествената му история, се представят на организации в защита на околната среда. Флората в парка включва иглолистни дървета, личинки, мъхове, швейцарска Андросаси, ледникова растителност, ливадни диви цветя и националното цвете на Еделвайс, които са важни части от екосистемата на парка.


Wulingyuan е живописно и историческо място в област Wulingyuan в провинция Хунан в Южен централен Китай. Вдъхновението му за плаващите скали в Аватар от Джеймс Камерън добави към славата му. Вписан е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1992 г. Отбелязва се с над 3000 стълба и върхове от кварцитов пясъчник в по-голямата част от площадката, много над 200 метра височина, заедно с много дерета и клисури с атрактивни потоци, басейни, езера, реки и водопади.  Той разполага с 40 пещери, много с големи калцитни отлагания, и естествен мост на име Tianqiashengkong (Мост през небето), който е един от най-високите естествени мостове в света.

Обектът е разположен в град Zhangjiajie и се намира на около 270 километра северозападно от Changsha, столицата на провинция Хунан. Паркът обхваща площ от 690 квадратни километра. Wulingyuan е част от планинската верига Wuling. Живописната зона се състои от четири национални парка, които са Националният горски парк Zhangjiajie, природен резерват Suoxi Valley, природен резерват Tianzi Mountain и наскоро добавената живописна зона Yangjiajie Като цяло има над 560 забележителности за разглеждане.


Националният парк Йосèмити  е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми, щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия от около 3030 km² и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души.

Националният парк Йосемити е създаден на 1 октомври 1890 г. и е трети сред най-старите национални паркове в САЩ. Създаден е с цел съхранение на ресурсите, които допринасят за неговата уникалност и привлекателност. Конгресът на САЩ признава важността на съхраняването на този голям парк за радост на бъдещите поколения. От геологична гледна точка Йосемити представлява зрелищна колекция от различни геологични образувания. В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито.

Националният парк Йосемити обхваща почти 3030 km² живописни девствени земи, отделени през 1890 г., за да бъде съхранена част от Централна Сиера Невада, която се простира в източната част на Калифорния. Паркът е разположен на височина от 610 m до над 3960 m над морското равнище. Освен с алпийския пейзаж и трите гори с гигантски секвои, Йосемити е известен и с издълбаната от глетчери ледникова долина Йосемити, с водопадите си и скалите с необичайни форми.

Националният парк Йосемити е отворен целогодишно и денонощно, като най-голяма посещаемост има през месеците от юни до август, а най-ниска – от декември до февруари. През 1999 г. 3 493 607 туристи са посетили парка. Националният парк Йосемити е обитаван от 300 – 500 черни мечки. Въпреки името си обаче, много малко от тях са черни и по-обичайно е да са с различен цвят в диапазона от черен през кафяв до светлокафяв и жълто-кафяв.


Национален парк „Йелоустоун“ на английски: Yellowstone National Park, в буквален превод „Жълт камък“ е името на първия национален парк. Той се намира в северозападните части на САЩ, предимно на територията на Уайоминг, отделни части от Монтана и Скалистите планини в Айдахо и обхваща площ от 8980 km². Създаден на 1 март 1872 г., той е първата в света защитена природна територия. Той е част от екосистема с планински масиви, езера, реки и гори. Едни от най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан и многото гейзери и горещи извори. Най-големият и най-високият гейзер е „Стиймбоут“ (Steamboat, буквално „Парна лодка“). Сред най-известните е и гейзерът „Олд Фейтфул“ (Old Faithful буквално Старият верен), наречен така заради точността на изригванията си. Едно изригване може да изстреля между 14 и 32 000 литра вода на височина от 30 до 55 m и трае обикновено между 1,5 и 5 минути.

Един от най-големите пожари (които по принцип стават ежегодно) става през 1988 г. и унищожава почти 1/3 от парка, който е богат на растителност и животински видове – гризли, вълци, вилорога антилопа, бизони. В Йелоустоун може да се лови риба, да се кара лодка и да се правят дълги походи. Преди около 11 000 години, първите заселници, индианците, започват да ловуват и ловят риба в този район. Те са използвали обсидиан за изработката на различни сечива. Паркът има 300 гейзера, което представлява 2/3 от всички гейзери в света. Най-големият гейзер в света сред тях се нарича Стиймбоут. Преди около 640 000 години огромно вулканично изригване създава пръстеновиден вулканичен кратер, наречен калдера, с размери 45 на 85 km и покрива с прах голяма част от територията на САЩ. Друго, по-малко изригване, става преди 160 000 години. И до днес земетресенията са често явление в района, но са твърде слаби, за да бъдат забелязани от посетителите. Около 96% от Йелоустоун се намира в щата Уайоминг, 3% в Монтана и 1% в Айдахо. Паркът е 102 km на 87 km и с площ 8983 km². Реките и езерата представляват 5% от общата площ. Езерото Йелоустоун е най-голямото с площ 352,2 km², дълбочина 122 m, 177 m брегова ивица и надморска височина 2357 m. Паркът се намира на плато със средна височина 2400 m, заградено отвсякъде с планински вериги, 80% от парка са гори и растения. Водопадите са 290 на брой, като най-високият е 94 m. Двете най-известни реки са Йелоустоун и Люис.

Най-високата регистрирана температура е 37 °C през 1936, докато най-ниската е -54 °C през 1933. Зимите са много студени с отрицателни температури. През пролетта и есента средните температури са между 0 и 20 °C със сравнително хладни нощи. Валежите варират от 38 до 200 cm.


Виж още:  част 1 / част 2 / част 3 / част 4 / част 5 / част 6