Планинската провинция остава скрита далеч от по-известните места за пътуване. Малко известният Гуйджоу е притиснат между по-популярните съседи Юнан, Съчуан и Гуанси и рядко получава внимание. Но Гуейджоу е богат на всички неща, които привличат пътешествениците в Китай: митични планини, разнообразни култури и наистина забележителна храна. Китай има 56 официално признати малцинствени групи (и може би много повече от това), голяма част от които са от районите около Гуейджоу и по-на запад към Юнан.

Гуейджоу e провинция в южната част на Китай. Административен център и най-голям град в провинцията е град Гуейян. Името на провинцията идва от китайските думи 贵 guì – планините Гуей и 州 zhōu – джоу, префектура.

Гуейджоу е познато на китайците още от преди хилядолетия, но едва по време на управлението на династията Мин областта е става част от Поднебесната империя като една от китайските провинции. Това става причина за масова миграция на китайци от Съчуан, Хунан и околните привинции на Гуейджоу.

Многобройните въстания на местното население – хмонгите, са особено чести по времето на управлението на династията Цин. Казват, че при династия Цин на всеки 30 години в провинция Гуейджоу избухват малки революции, а на всеки 60 години – огромни въстания. Всички безредици са потушавани безмилостно от китайските власти.

Провинция Гуейджоу заема площ от 176 100 км² (16-о място сред китайските провинции). На север граничи с провинция Съчуан и с градът на централно подчинение Чунцин. На запад Гуейджоу граничи с провинция Юнан, на юг – с Гуанси-джуанския автономен регион, а на изток – с провинция Хунан. Релефът на провинцията е предимно планински, на изток и юг е преимно платовиден. Гуйджоу е разположена на изток от платото Юнгуй, намиращо се в Северозападен Китай. Средната надморска височина e 1000 м. Климатът е влажен субтропически. Среднатагодишна температура е 14 – 16°, януарската е 1 – 10°, юлската – 17 – 28°.

Гуейджоу е относително бедна и неразвита провинция. Има слаба икономика в сравнение с икономиките на крайбрежните провинции. През 2004 номиналният БВП се разнява на 159,2 млд. юана (19,75 млд. щатски долара). На глава от населението БВП е 3568 RMB (470 щатски долара) и е на последно място сред провинциите на КНР.

Най-развитият сектор в местната икономика е добива на дървесина. Друг отрасъл от местната икономика е производството на електричество и минната промишленост. Добиват се каменни въглища, варовик, арсен и гипс. Добивът на каменни въглища за 2005 година е 110 млн. тона, с 12% повече от предходната година.

Гуейджоу е една от многонационалните провинции в КНР с най-много националности, които представляват малко над 37% от населението на провинцията. Най-многоброй са яо, хмонгите, и, цян, дун, джуанци, буи, даи, тудзя, гелао и шуй. 55,5% площта на провинцията е заета от автономни райони.

Гуейджоу е мястото, където се произвежда известния в цял Китай ликьор Маутай. Друга характерна особеност на провинцията са покритите мостове построени от народността на дунгите, наричани зимни и летни мостове.

Многонационалността на населението на Гуейджоу обуславя богата и разнообразна култура и провеждането на много фестивали, следващи лунния календар. По времето на първия лунен месец (обикновено през февруари) се провежда фестивал в Каили (градче на изток от Гуйян), на който се организират борби с бикове, конни надбягвания, свирене на рогове и театрални представления.

Гуйджоу е единствената китайска провинция без равнини, климатът в Гуейджоу е топъл и влажен. В столицата Guiyang средната годишна температура е около 15 ° C Приятно прохладният климат прави Гуйджоу идеален летен курорт. Годишните валежи в провинцията са около 1100–1 300 мм, като около половината от годината е дъждовен сезон. Ще ви трябва чадър в Гуйджоу, независимо кога тръгвате.

Понастоящем в Гуейджоу живеят 49 етнически малцинствени групи. Малцинствата съставляват 39% от общото население на провинцията. Хората в Гуйджоу обичат пикантна и кисела храна, като кисела рибена супа, тофу от чили олио, чили пиле и др. Местните хора също туршият зеленчуци, риба и месо през цялата година.

Най-големият радиотелескоп в света започна работа в неделя, 25 септември в Китай.

Устройството се намира в провинция Гуейджоу, носи името Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) и е предназначен за изследване на космоса и търсене на извънземен живот.

На церемонията по откриването се събраха стотици учени и любители. Телескопът се състои от 4450 панела, диаметърът е 500 метра, а площта му е сравнима с площта на 30 футболни игрища. Работата по изграждането на телескопа започна през 2011 година, стойността му възлиза на 180 милиона долара.

Гуейян е градска префектура в Китай, административен център на южната провинция Гуейджоу. Гуейян е с население от 4 696 800 жители (по приблизителна оценка от 2016 г.). Намира се на около 1100 м надморска височина. Разположен е на река, която впоследствие се влива в река Яндзъ.


От края на октомври до начало на ноември всяка година в природния парк Гъту, провинция Гуейджоу, може да се наблюдава невероятен феномен, който местните жители наричат „Божествените лъчи на Гъту“.