1. MOSQUITO BAY, PUERTO RICO

Mosquito Bay е най-доброто място в света, където може да видите страхотно зрелища на природата: биолуминесценция. Разположен на остров Викес, край източния бряг на главния остров, този закътан вход е дом на специален вид планктон, наречен динофлагелати, които при възбуда излъчват синьо-зелена светлина. Те сами по себе си са едва забележими. Но тук, в Био Бей, както е известно, има достатъчно, за да държи рекорда на Гинес за най-ярката биолюминесценция, регистрирана някога. Това е невероятно рядко. Докато явлението възниква спонтанно по целия свят, има само шест места на планетата, където това прави редовно. От тях заливът на комарите е най-яркият. Елате и вижте вълни, които блестят като дискови светлини или искри следи от пръстите ви като опашката на комета. През нощта, когато е най-лесно да се види, е като плаващ в течни звезди.


2. SON DOONG CAVE, VIETNAM

Son Doong е най-голямата пещера на планетата. Разположена дълбоко в джунглите на Национален парк Фонг Ня Ке-Банг, във Виетнам, най-голямата камера е с височина 600 фута, широчина 300 фута и дължина повече от 2,5 мили. Бихте могли да монтирате цял блок в Ню Йорк, небостъргачи, Боинг 747 можеше да се побере в нея. Всъщност е толкова масивна, че има собствена метеорологична система. Облаците се събират около колосални естествени светлинни лъчи, дълги 300 фута, които изливат лъчи светлина в тъмнината вътре. И там, където свети тази светлина, изплува животът: богата подземна джунгла, пълна с редки растения, млечно бели насекоми и висящи лози, които пълзят около огромни сталактити и сталагмити. Има дори войска от маймуни – със сигурност, единствените на планетата, които си правят дом под земята, а не сред дърветата. Всяка година се допуска само шепа туристи, част от петдневна експедиция, която включва две нощувки на къмпинг в самия Son Doong. Това, което виждат, е пейзаж за разлика от никъде другаде на Земята, един изгубен свят, скрит под земята. виж още тук>>


3. METEOR CRATER, ARIZONA

Метеорният кратер Barringer е най-добре запазеният сайт за метеорно въздействие на планетата и е обезпокоително място. Преди около 50 000 години през атмосферата преминава 300 000 тона скала, като удари Земята със сила 1000 пъти по-мощна от ядрената бомба в Хирошима, оставяйки дупка с дълбочина 550 фута и почти миля в диаметър, която може да се види и до днес. Това е като да видиш момента на удара замръзнал във времето и все още да усещаш силата. Но и това е вдъхновяващо. Кратерът на Barringer е първият, който е категорично доказан, че е причинен от метеор. Това промени начина, по който мислим за звездите, за планетата, може би дори за самите нас. Ако погледнете през ръба на кратера на Barringer, е все едно да се изправите пред непостижимите сили на вселената, която ви кара да се чувствате малки.

4. MARIANNA TRENCH, MARIANNA ISLANDS

Марианската падина е най-дълбоката част от всички океани в света. На най-ниската си дълбочина, известна като Challenger Deep, морското дъно е смайващо 35,787 фута под повърхността. Погледнете земята от прозореца на самолета: това показва колко е дълбоко. Ако пуснете Еверест вътре в падината, той ще потъва повече от 2км. Вътре има много чудеса: странни същества, които светят в тъмнината и никога не са били виждани досега, термични отвори, които могат да имат представа за произхода на живота на Земята. Но в действителност не знаем почти нищо за това. По-малко хора са посещавали тези дълбочини, отколкото са стояли на повърхността на Луната. Океаните са може би последната голяма граница на Земята и сега вие също можете да бъдете част от това приключение. Дълбокият морски туризъм е на изкачване. Вече е възможно обикновените не-гмуркачи да изследват досега невъзможни дълбочини, от няколкостотин фута до повече от две мили надолу, където лежат костите на Титаник. Кой знае какво може да намерите?


5. DON SHELDON AMPITHEATRE, ALASKA

Амфитеатърът Дон Шелдън, почти перфектен полукръг от назъбени снежни върхове, обграждащи ледника Рут, е един от най-вдъхновяващите пейзажи в Америка. Но вероятно никога досега не сте чували за това. Разположен дълбоко в задната страна на Националния парк Денали, от години той е бил недостъпен за всички, освен за няколко издръжливи алпинисти. Сега нова луксозна квартира, хижа Шелдън, е отворила  в средата на всичко това, което означава, че сега дори най-неблагоприятните студени авантюристи могат да се насладят на гледката. Наречен на легендарния Аляскински авиатор Дон Шелдън, който за първи път разгледа това място преди повече от 50 години, амфитеатърът е обграден от едната страна на 20308 фута високо източното лице на Денали – най-високата ”среща” в Америка – и Голямото дефиле на ледникът Рут на другата, отвесни скали на 5000 фута, обрамчени от огромна лента от искрящ бял лед. Забравете Yosemite и Grand Canyon: ще споделите този изглед с хиляди. Ето, само вие, планините и звукът на челюстта ви се спускат на пода.


6. INTERNATIONAL SPACE STATION, LOW EARTH ORBIT

АСА току-що обяви планове да позволи редовни туристически посещения на Международната космическа станция (МКС) през 2020 г. Това е огромна сделка. МКС не е просто най-голямата и сложна машина, която някога е летяла в космоса. Това е и първата ни истинска колония в звездите. Помисли за това. 2 ноември 2020 г. ще отбележат две десетилетия, че МКС е постоянно обитаван. Това е забележителното: човешките същества обикалят около планетата на всеки 90 минути, всеки ден, през последните 20 години. Но още по-забележителен е фактът, че го направихме заедно. МКС не е изградена от една-единствена държава, а от семейство нации, които работят заедно. И все още е създаден по този начин. По съвсем реален начин това е първото ни истинско планетарно постижение. Може да не е евтино да посетите (очаквайте да платите повече от един милион долара за пътуването), но това е гледка, която може просто да промени живота ви. На връщане у дома от космоса астронавтите отчитат почти без изключение дълбока, почти духовна реализация на крехкостта и красотата на нашата планета. Един ден, просто може би ще можете да видите и този изглед.


7. CARACOL, BELIZE

Каракол – Древните маи били забележителен народ. Без колелото или напреднали инструменти от какъвто и да е вид, те успяха да построят огромни каменни градове насред една от най-гъстите джунгли на Земята. Чичен Ица и Тулум, в Мексико, са може би най-известните обекти, но днес те са смачкане на сергии за сувенири и масовия пазар. Каракол е различен. Разположен сред тропическите гори на Западен Белиз, място от 30 квадратни мили е много популярно, това е най-автентичният начин да изживеете мистерията и магията на древните маи днес. Има хиляди отделни руини за изследване, но най-впечатляващата е Каана, небесният дворец, пирамида със 143 фута, където някога е живял кралят на този Толан или голям град. Изкачете се до върха и гледката е същата, каквато би била преди повече от 1500 години: няма туристи, няма сергии за сувенири, само джунгла и каменни пирамиди, доколкото окото вижда.