• 500г. кайма
  • 100гр. ориз
  • 1/2 Магданоз – връзка
  • Съставки за соса:
  • 1гл. Лук
  • 1 Морков
  • 50гр. Селъри/Целина – 1 стъбло с листата
  • 125гр. Масло
  • Сок от 1 лимон
  • 3 с.л. брашно
  • 2 яйца
  • Кисело мляко – 1 кофичка
  • Сол

  1. Каймата омесваме с черен пипер, 1/2 връзка ситно нарязан магданоз и ориз.
  2. Оформяме малки кюфтета
  3. Почистваме и нарязваме на едри парчета зеленчуците и сваряваме в 1,5л. вода
  4. Прецеждаме бульона, слагаме половината от маслото в бульона и кюфтетата, докато омекне ориза – след което ги изваждаме.
  5. В останалото масло запържваме брашното и сипваме част от ”изстиналия” бульон. Бъркаме без прекъсване, като слагаме разбитите яйца с киселото мляко и лимона.
  6. Прибавяме пасираните зеленчуци и към тази каша прибавяме и кюфтетата.
  7. Ври на слаб огън 10-15мин.
  8. Ако соса ви се получава много гъст (по време на варене) – добавете още от бульона.
  9. Поръсваме с черен пипер и малко магданоз.

 

Рецепта 2 – Сос Фрикасе 

  • Кисело мляко 1 чаена чаша
  • Жълтъци 3 броя
  • Лимон 1/2 брой
  • Краве масло 2 супени лъжици
  • Олио 1 супена лъжица
  • Брашно 3 супени лъжици
  1. В голям тиган или тенджера загрявате маслото, заедно с олиото и запържвате брашното за около 1-2 минути, докато стане леко златисто, след което малко по малко прибавяте към него около 1- 1 ½ чаена чаша от (пилешкия бульон или зеленчуков – в зависимост какво готвите), до получаване на желаната от вас гъстота.
  2. Като продължавате да бъркате непрекъснато добавяте към тази смес и сместа с киселото мляко и жълтъците. Кашата трябва да поври около 4-5 минути.