Основни продукти:

  • 1.2 кг. Агнешко (по възможност джолани / котлети)
  • 4-5бр. Моркова (обелени и нарязани на едри парчета)
  • 2 глави лук – стар (едро нарязан)
  • 1кг. – Пресни бейби картофи (измити)
  • 200-300мл. Червено вино (Мерло – примерно)
  • 400мл. Телешки бульон (сух разтворен във вода)
  • 400гр. Белени домати или (200гр. консервирани)
  • 3-4 стръка Мащерка и Розмарин (пресен)
  • 1-2 стръка Целина  (ситно)
  • 1 ч.л. сол и черен пипер

Подправки за джолана:

  • 2-3 ч. л. Чесън на прах
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч. л. Сол
  • 1 ч.л. черен пипер – (прясно смлян)
  • 3/4 ч.л. смлян индийски орех (по желание)





  • В малка купа смесете заедно чесъна на прах, червения пипер, индийското орехче, сол и черен пипер. Подправете агнешките джолани от всички страни (притиснете подправката към месото).
  • В тиган или тенджера с малко зехтин, запечатваме джоланите до кафяво от  всички страни.
  • Добавяме и запържваме зеленчука за 1-2мин.
  • Добавете червено вино, картофите и целината и гответе, до редуциране с около 1/2 от течността.
  • Сега добавете доматите, телешкия бульон и агнешките джолани.
  • Добавете мащерката и розмарин (може и 1 пръчица канела – по желание).
  • Поръсете с малко сол и черен пипер.
  • Оставете всичко да ври на умерен огън за около 10 минути.
  • Загрейте фурната на 180-градуса и прехвърлете в тавичка (може и в същия съд да печете, стига да е целия метален).
  • Гответе във фурната (покрито с фолио) за около 2-часа и половина.
  • Не забравяйте да проверявате от време на време да не остане без течност ястието.
  • По желание – Ястието може да се сервира върху сварен бял ориз!

Още рецепти с агнешко:

 Агнешко на фурна – Крехко и вкусно  /  Агнешко по Гръцки – Кleftiko