• 400гр. Паста
  • 250-300гр. Бекон или Пушено месо – кубчета
  • 200мл. Готварска сметана
  • 70-100гр. Кашкавал или Пармезан
  • 2 яйца – за вкус и сгъстяване на соса
  • Черен пипер и Сол на вкус
  • Олио

  1. Пастата се сварява с малко сол до желана степен – (средно 8-12мин.) в зависимост от дебелина, след което се изцежда.
  2. Бекона се нарязва на кубчета (средна големина) и запържва в малко олио (прибл. 20мл.)
  3. Към запържения бекон се добавя сметаната, черния пипер малко сол и разбърква, като заври се прибавят и яйцата и отново се бърка още 1-2 мин.
  4. Получава се соса с който се залива пастата в отделна чиния.
  5. Ако искате да смесите соса с цялата паста – прибавете, разбъркайте и гответе на котлона още 1-2мин. (разбърквате).
  6. По желание поръсете с настърган (кашкавал / пармезан или нарязан магданоз

Инфо: Може да варите пастата заедно с готварската сметана, кубчетата бекон и черния пипер + малко сол (но сметаната трябва да е поне 1-литър. и да се бъркате редовно – да не залепне пастата на дъното). Ако искате да сгъстите прибавете около 2 яйца.

Инфо 2: По желание към бекона запържете малко лук или чесън – за по различен вкус.


Виж още>> Сос Карбонара – 3 рецептиВкусна и бърза паста – Monte