Рецепта 1 + паста

  • 200-220гр. Спагети неварени
  • 170гр. Бекон – нарязан
  • 2 чаши Сметана
  • 2бр. Жълтъка
  • 1 и 1/2 чаши сирене пармезан прясно настърган или кашкавал
  • 1 ч. л. Черен пипер прясно смлян
  • Сол на вкус
  • 4 с. л. Босилек нарязан (може и без него)
  • 20мл. Олио
  1. Сваряваме пастата – изцеждаме от водата.
  2. Запържваме бекона и го изваждаме.
  3. В дълбок тиган прибавяме сметаната и когато почне да ври добавяме разбитите (с вилица) жълтъци. Прибавяме и настъргания пармезан или кашкавал и отново бъркаме.
  4. Подправяме и добавяме сварената пастата в тигана и готвим 1-2мин.
  5. Поръсваме с нарязан босилек

Рецепта 2

  • 200мл. Сметана
  • 200гр. Кашкавал – настърган
  • 300гр. Бекон – къбчета/пръчици
  • 200гр. Гъби
  • 1гл. лук
  • 2скл. Чесън
  • 50гр. Масло
  • Черен пипер
  • Сол
  1. Нарязваме лука на ситно, настъргваме чесъна, нарязваме бекона на кубчета, гъбите на ивици и кашкавала се настъргва.
  2. В тиган разтапяме маслото, запържваме лука и прибавяме бекона и чесъна (добавяме подправките). Запържваме леко и прибавяме гъбите и след като поомекнат добавяме и сметаната.
  3. Варим няколко минути и прибавяме настъргания кашкавал (разбъркваме).
  4. Когато соса се сгъсти леко е готов! Може да се поръси с малко магданоз.

Рецепта 3

  • 2 яйца
  • 400г Сметана за говене
  • 250г настърган кашкавал
  • 50г краве масло
  • 2-3 гъби
  • 150г шунка
  • 1 щипка сол и черен пипер
  1. В тиган с разтопено маслото се запържват нарязаните на кубчета гъби и шунка. Отделно в купа се разбиват яйцата със заквасената сметана и част от настъргания кашкавал.
  2. Сметаната се изсипва в тигана при гъбите и шунката и се бърка, докато сосът се сгъсти. (около 2-3 минути).
  3. Прибавят се спагетите, поръсва със сол и пипер на вкус и се бърка още 1-2 минути.
  4. При сгъстяване на соса, спагетите се изсипват във чиния и се поръсват с останалия кашкавал.

Виж още