• 1100г. брашно
  • 400мл. топла вода
  • 400г. кисело мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 15г. суха мая
  • 50г. масло

  1. В голяма купа слагаме киселото мляко, солта, маята и разбъркваме.
  2. След 5-10 мин. прибавяме пресятото брашно и бъркаме, месим докато тестото стане плътно.
  3. Оформяме тестото на топка и оставяме да втаса около 2 часа, покрито с кърпа или фолио в същата купа.
  4. Изваждаме тестото от купата (намажете си ръцете с олио), направете тестото на дълга ивица и нарежете на 8 еднакви части. Ако искате по малки питки нарежете на 10-12 части.
  5. Тези 8 части се оформят на топки и точат с точилка (кръгло като тесто за пица). Внимавайте не натискайте много с точилката, тестото не трябва да е много тънко (1см. дебелина е добре).
  6. Напръскайте тигана с малко олио и печете на слаб огън, обръщайте питката от всяка страна през 1-2мин. – Печете до желана степен!
  7. Намажете топлите питки с масло.