Първият преносим мобилен телефон – DynaTAC 8000X – През 1983 г. светът се сдобива с първия преносим мобилен телефон във формата на Motorola DynaTAC 8000X. цена е $ 4000 долара и доста голям но става символ по това време. Две години по-късно е извършено първото обаждане по мобилен телефон на територията на Обединеното кралство, тогавашният председател на Vodafone сър Ърнест Харисън, щастливият получател. През 1989 г. Motorola проследи DynaTAC с 9800X или MicroTAC, той е с капаче на клавиатурата и задава идеята за ”flip” телефони, който се наблюдава през 90-те. Няколко прототипа са направени между 1973 и 1983 г. Продуктът, приет от FCC – Federal Communications Commission (Федерална комисия по комуникации на САЩ), той е тежал (790 g) и е висок (25 см), без да включва гъвкавата му антена. В допълнение към типичната 12-клавишна телефонна клавиатура, тя имаше девет допълнителни специални клавиша: Rcl (recall), Clr (clear), Snd (send), Sto (store), Fcn (function), End, Pwr (power), Lock, Vol (volume). През 2020г. бихме го смятан за изключително грозен по съвременните стандарти, но той се смяташе за революционен, тъй като мобилните телефони преди това бяха обемисти инсталирани в превозни средства или в тежки куфарчета.

GSMa за първи път стартира в Европа 1991 г. с Orbitel TPU 900 първо на пазара, но чак през 1992 г. мобилните телефони вече не се ограничават до бизнес употреба. Масовото производство проправи пътя за изгодни потребителски телефони с цифрови дисплеи. Nokia беше една от първите, които се възползваха от този преход, като Nokia 1011 пристигна през тази година.

Simens – Въпреки че предлага само четири цвята, Siemens S10 оживява за първи път дисплеи на мобилни телефони през 1997 г. Същата година Hagenuk пуска на пазара GlobalHandy, първото устройство без външна антена. Персонализирането също започна по голям начин, като Ericcson предлага цветни предни панели на клавиатурата, сменяеми. На следващата година Nokia пусна гама от взаимозаменяеми калъфи „Xpress-on“ на серия 5100, което я прави първият модно ориентиран телефон.

През 1999 г. Nokia разкри 7110, което беше първото устройство, което се възползва от WAP (средство за достъп до информация през мобилна безжична мрежа).

Година по-късно Sharp пусна на пазара първия телефон в света, J-SH04. Той беше достъпен само в Япония, но сигнализира за началото на манията на обществеността от фотографията по телефона. Но едва през 2002 г. и пускането на Sony Ericsson T68i и неговата клип-камера, западните пазари започнаха да проявяват интерес към телефона с камера.

Внедряването на 3G отне скоростта на изтегляне до 2MBS през март 2003 г., като „3“ беше първата, която предложи услугата във Великобритания. RIM донесе мобилен имейл на масите с гамата си от популярни устройства BlackBerry като 8100 Pearl. Появата на предни камери през 2003 г. на устройства като Sony Ericsson Z1010 означаваше, че видео разговори стана възможно, но не и популярно.

LG Prada пуска първият сензорен екран на пазара малко преди Apple iPhone през май 2007 г. Въпреки това, Apple доказа, че има както по-силната марка, така и превъзходните познания за капацитета на сензорния екран. Смартфоните стават все по-важни за съвременния живот, предлагайки много повече от просто комуникационни функции. Първата британска 4G услуга стартира в 11 града от EE през 2012 г., като скоростта на изтегляне достига до 12 Mbps. Гласовото разпознаване стана обичайно място първо с Google Voice, преди Apple да пусне Siri на пазара. Samsung добави вграден монитор за сърдечен ритъм към своя водещ Galaxy S5, за да се възползва от растежа на мобилното здраве и фитнес.

Глобалното приемане на 4G значително подобрява възможностите за стрийминг на видео и видео разговори. Размерите на екрана продължават да нарастват, за да увеличат максимално изживяването на тези функции, като дисплеят на iPhone 7 Plus вече е с 57% по-голям от оригиналния iPhone от 2007 г. Мобилните плащания също се появяват с Apple Pay и Android Pay, предлагайки на потребителите възможността да купуват неща със своя смартфон ,

2019 – Тенденциите в дизайна на мобилните телефони продължават да се стремят към изживяване на цял екран, като OnePlus представя изскачащата селфи камера в своето водещо 7 Pro устройство, за да премахне отсечката в дисплея.

Galaxy Fold не просто дефинира нова категория, а оборва категория. Днес ви представяме най-големия пробив от момента на мобилния телефон. Нова зора в дисплейната технология: сгъваемият Infinity Flex дисплей.Зашеметяващ 7,3-инчов динамичен AMOLED дисплей, който опровергава очакванията. Изработен от революционен полимерен материал, наслоен за тънка гъвкавост, това е най-големият екран за смартфони Galaxy досега. Инженерното чудо, вдъхновено от прецизността на механиката на часовника, пантата осигурява симетрично движение, което нежно се фиксира на мястото си. Така Galaxy Fold интуитивно се сгъва като книга. Galaxy Fold е само началото…


виж още:

Най здравите телефони до 2020  

  Най-добрите телефони за 2017г.

Мартин Купър и първият безжичен телефон в света