Телешко Уелингтън – Beef Wellington

  • 650г. Телешко бонфиле
  • 80г. Хамон (или Прошуто)
  • Бутертесто пакет или (1/2 пакет, плътно дебело не на листа)
  • 2 с. л. Дижонска горчица
  •  олио за пържене
  •  сол и черен пипер на вкус
  • 1 яйце за намазване

за гъбеното пюре: 

  • 350г. пресни печурки
  • 2 глави лук шалот (или стар)
  • 2-3бр. скилидки чесън
  • 1-2 стръка мащерка
  • краве масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • към пюрето може да се добави – 40мл. бренди или уиски (по време на пържене)
  • по желание – може да добавите 1 с.л. сухо чили или пикантен сос за любителите на лютото

за 2 палачинки:

  • 52гр. брашно
  • 140мл. пълномаслено мляко
  • 1 яйце
  • сол на вкус

За соса: (подходящо със сос братен)

  • 200мл. телешки бульон
  • 70мл. червено вино
  • 100+ гр. Масло
  • нишесте за сгъстяване
  • Приготвяне:
  • Завирате бульона, прибавяте виното и варите до леко редуциране, след което прибавяте малко нишесте (предварително размито в малко вода), трябва да сгъсти леко и отстранявате от котлона. Прибавяте маслото докато всичко е вряло и бъркате докато се разтопи.

1.Гъбите, лука и чесъна се наситняват и запържват в малко масло, прибавяме гъбите и пържим до готовност. получената паста се  овкусява с листата от мащерката. Поръсва се със сол и черен пипер. (по желание добавете бренди).
2.Местото се обезципява и се овкусява със сол и черен пипер.
3.После се запържва от всички страни (запечатва) в малко олио. След готовност в чиния се намазва с горчица от всички страни.

4.Приготвяме 2 бързи палачинки (с тестото, яйцето и млякото), поставяме ги на плота – застъпени а върху тях редим хамона и гъбената паста. виж снимката.

5.Върху тях поставаме намазаното телешко с горчица и завиваме внимателно, овиваме в фолио (като бонбон) плътно и замразяваме за 30мин. (да стегне формата).

6.След 30 мин. изваждаме и махаме фолиото. Разпъваме бутер тестото и го мажем със 1 яйце

7.Поставяме готовото руло върху бутер тестото и навиваме, изрязваме излишното и захващаме страните с притискане – виж снимката.

8. Мажем рулото с 1 яйце

9. Запичаме непокрито на 210-градуса до златист цвят.


By |2020-03-27T06:45:49+03:00март 27th, 2020|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!