Кратка информация за едни от най използваните продукти в повечето кухни. Събрали сме съвети от професионалисти в областта на готварството, как да направите готвенето забавно и лесно.


Продукт: Яйца – Варене

 • Време: при вряща вода – Нормално сварено яйце се получава за около 8-10мин. 
 • Съвети: 1.При завъртане на яйцето върху плот може да познаете дали е сварено, колкото по сурово е толкова по малко се върти яйцето и обратното, ако е напълно сварено ще се върти бързо. 2.При варене – водата трябва да е толкова, колкото да покрие яйцата. 3. Добавите оцет или сол във водата. 4.Темперирайте – Най-добре е яйцата да са на стайна температура, когато ги използвате за варене. Когато ги варите извадени направо от хладилника, рискувате тяхното пукване по време на термичната обработка. 5. Когато решите да варите повече яйца накуп, пригответе тенджера и сипете малко хладка вода.Започнете да редите яйцата едно до друго (два реда е нормално). Водата трябва да покрива яйцата не повече от 1-2 пръста.

Продукт: Спагети / Нудли и др. – Варене

 • Време: при вряща вода – Средна-Дебели около 
 • 9-12мин. / Тънки 5-7мин.
 • Съвети: 1.Варят се в подсолена вода и се бъркат от време на време, така не залепват и стават по вкусни (добавете солта след завиране на водата). 2.След сваряване премахвате врялата вода с помощта на гевгир – така спират да се готвят и леко напръскайте с хладка вода. 3.Ако ги използвате за по късно може да ги охладите със студена вода (изцеждате) и напръсквате с малко олио. Олиото пречи да не залепнат (разбърквате). Поставят се в пликчета оразмерени в нужното количество или в съд с капак. 4. За спагетите трябва да сметнете по 1-литър вода на около 100гр. спагети (Примерно). 5. За по добър вкус след приготвяне на пастата, може да ги готвите заедно със соса за около 1мин. 6. Най добрия начин да разберете дали спагетите са сварени е като извадите някоя и да я пробвате. Варете по ваш вкус – Ал денте примерно! Напълно сварени: Трябва да са еластични и здрави при опъване, ако ги варите прекалено много може да се късат лесно… друг вариант е ”виж опаковката” 🙂 7. Искате по тъмни спагети? Прибавете малко тъмен соев сос и разбъркайте!

Продукт: Ориз – Варене

 • Подготвяне: Средно време за варене  – Бял ориз 20мин. / Кафяв ориз 40мин.
 • Приготвяне: 1.Преди приготвяне оризът трябва да се измие около 5-7 пъти. Зрънцата, които са изплували на повърхността, е най-добре да се отстранят. Може да го измиете и в сито или цедка под течаща вода (като разбърквате). 2.Най-добре да се вари в тенджера с дебело дъно: в него температурата се разпределя равномерно. 3. Ако го варите в тенджера, първо кипнете подсолена вода, а след това изсипете ориза. 4. Разбъркайте го веднъж, за да не залепват зрънцата за дъното. След това дочакайте ястието да заври, намалете огъня до минимум и покрийте тенджерата с капак. В процеса на приготвяне не вдигайте капака – иначе оризът ще се приготвя по-дълго. 5. Ако искате да не слепва не го бъркайте (изключваме първия път). В противен случай зърната ще се чупят и ще отделят нишесте. 6.Когато е готов, свалете го от огъня и го оставете да постои 10-15 минути под капак. 7.Ако готвите ориз в тава (пиле с ориз, риба с ориз и т.н.) в тавазрънцата предварително трябва да се запържат с олио за много кратко (препоръчително).8.Обикновено се смята, че за приготвянето на ориз се изисква два пъти повече вода от неговото количество. За дългозърнест – 1 : 1,5-2 / За среднозърнест – 1 : 2-2,5 / За кръглозърнест – 1 : 2,5-3. Начина на бабите е 1 чаша ориз 2 чаши вода ( или 2 чаши и половинка). 9.Четете инструкциите върху опаковката. 10. За да се свари по-бързо, оризът трябва да се накисне за 30-60 минути. Тогава времето за приготвяне ще се съкрати почти наполовина. В този случай обаче е добре да намалим количеството вода, което използваме за сваряване на ориза.

виж още: ориз за суши >>


Продукт: Картофи – Варене / Печене / Пържене

 • Варене: Средно време за варене 20-25мин. 1.За пюре – Измивате, обелвате и нарязвате картофите на едри и еднакви парчета (приблизително 3-4см). Другия вариант е да ги измиете и да ги варите цели със кората. След готовност се обелват по лесно (пробвайте преди да ги извадите дали са напълно сварени, използвайте вилица или клечка – прободете до средата на картофа или го разчупете на 2). 2.За картофи соте варите до полуготовност на кубчета след което запържвате с масло и чесън.
 • Печене: Средно време за печене 25-40мин. в зависимост от сорта и фурната (със или без вентилатор).
 • 1. Когато печете картофите в тава – нарежете ги възможно по еднакви, като дебелина и големина (така се изпичат по равномерно). 2. Поръсете тавата с малко олио, добавете нарязаните картофите и ги посолете, разбъркайте хубаво и разпределете на един ред. 3.При добавяне на повече подправки е най добре да се прибавят малко преди картофите да са готови. 4.Как да проверите картофа дали е готов? Боцнете с вилица или клечка ! Най сигурния вариант е да извадите 1 картоф и да го пробвате…:) ако e суров – допечете.
 • Пържене: Средно време за печене 25-40мин. 1.Обелете картофите и ги нарежете на желания вид, измийте ги и поставете в студена вода – напълно покрити (сменяйте водата при голям застой). Когато картофите са във вода и хладилник може да издържат поне 12ч. 2.Повечето картофи се пържат на температура между 160-180/градуса. Има много различни сортове картофи за това най добрия начин е да ги изпробвате предварително. Има меки сортове – те се пържат на по висока температура иначе се ”скашкват”… по твърдите на по ниска температура (понеже може да прегорят а от вътре да са сурови)… и др. 3.Сменяйте мазнината на фритюрника редовно. (ако мазнината е много тъмна или излиза пияна – мазнината е прекалено мръсна..). 4. Професионалистите пържат картофа първо на по ниска температура (пример 160гр. в зависимост от сорта) малко преди да са готови се изваждат за няколко секунди и допържват на по висока температура (пример 180) така стават по хрупкави от външната страна. 5. При пържене на ”чипс” трябва постоянно да го бъркате внимателно (за да не залепне един за друг) и не препълвайте решетката с картофи. 6. След изпържване поставете картофите в голяма купа с кухненска хартия на дъното  да попива мазнината. Осолете картофите и ги превъртайте в купата да се осолят равномерно (не ги покривайте защото ще станат меки).

Продукт: Боб 

 • Приготвяне/Варене – 1.Ако държите на добрите резултати, винаги накисвайте боба преди готвене. Да, ако изберете сорт боб с малки зрънца, той най-вероятно ще се свари и без накисване. Но винаги е препоръчително да планирате готвенето малко по-отрано, и да му дадете една нощ (или поне 8 часа), за да се накисне. След накисване го прецедете и измийте в гевгир. 2.Използвайте голям съд и добавете достатъчно вода, да го покрие добре (поне няколко пръста отгоре), защото бобът абсорбира много течност и се раздува. Така ще оптимизирате максимално времето за готвене и ще постигнете много по-добри вкусови качества. 3.Важно е съдът, в който ги варите, да е с дебело дъно – така ще осигурите равномерно разпределение на температурата, и не рискувате част от боба да остане недоварен, а останалата част – разварен. 4.Важно! Варете боба на умерена температура не увеличавайте до край котлона. 5.Как да разберете кога бобът е готов? Опитайте – Зрънцето трябва да е кремообразно отвътре, но стегнато отвън. За да избегнете преваряването, не оставяйте боба да ври интензивно на висока температура – по-добре е да отделите повече време за варене. 6. Бобът поема от вкуса на всичко около него, така че добавете моркови, лук, целина към водата, в която го варите. Не забравяйте и солта, но внимавайте да не пресолите, защото макар че ще изхвърлите водата, в която го варите, бобът вече ще е абсорбирал по-голямата част от солта. 7.Сменете водата по време на варене поне 2 пъти през около 15 мин. на втория или 3-тия път вече може да прибавите подправките и другите съставки за манджата. 8. Как да сготвим „перфектния” боб? Тайната вече я разбрахте – готвене на слаб огън, бавно и продължително. Най-правилно и гарантирано това става в тенджера под налягане. И без досадното предварително накисване. Може да прибавите всички зеленчуци и подправки към боба и да готвите заедно в тенджерата.След спадане на налягането и отваряне на капака добавяме единствено ситно нарязан пресен магданоз. Варим след това на много слаб огън час и половина. 9.Тук е мястото да спомена много интересния факт – единствено при готвенето на боб в обикновена тенджера не само се допуска, но е и задължително доливането на студена вода.
 • Печене: 1.Запържете всички зеленчуци в дълбок тиган, добавете сварения боб и запържете 1мин. Прибавете смес от 1 чаша вода 200мл. с брашно разтворено в нея и червен пипер (гъстота като течен крем). 2.Макар че много рецепти днес включват предимно задушаването на боба във фурна, традиционно печения боб се приготвя в керамични или железни котлета. 2. Най лесния начин (мързелив) е да вземете готов – консервиран, прибавяте всички съставки и печете в тава 🙂 Другия лесен начин е да сварите боба и да направите вид яхния/манджа – след готовност запечете на фурна без фолио! Получава се много добре – изпробвано! 3.Зеленчуци и подправки подходящи за боба: Лук, Морков, Праз лук, Печени чушки – обелени, Масло, Магданоз,Сол, черен пипер, 1-2 люта чушка – по желание доматено пюре и джоджен!

Бланширане на зеленчуци

 • Всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени, са подходящи за дълбоко замразяване в камера или фризер. Подготовката изисква почистване, измиване и нарязване на зеленчуците. Бланширането е много важно, тъй като чрез него се запазва максимално дълго цветът, вкусът и витамините в продуктите. Водата трябва да кипне повторно със зеленчука в рамките на една минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Различните зеленчуци изискват различно време за бланширане. За повечето продукти са необходими между 3 и 5 минути. След изваждане от врялата вода, зеленчуците се потапят в студена вода (може и да има лед) и отцеждат добре. Има определени зеленчуци, които изискват да бъдат поставени в пластмасови съдове, сред тях са спанака и ситно нарязания праз. Порциите не бива да надвишават 1 кг. Начинът, по който размразявате продуктите, също е от особено значение за запазването на вкусовите им качества. Зеленчуците могат да се размразят или чрез изсипването им в кипяща вода, или чрез задушаване в мазнина. Важно е да се знае, че времето за готвене на замразените зеленчуци е 1/3 по-малко, от колкото на свежите. Зелето и спанака е препоръчително да се размразят частично преди готвене. Веднъж размразени, продуктите не бива да се замразяват повторно

Виж още:

Хляб – съставки и приготвяне 

Застройки за супи 1  /  Застройки за супи и заливки 2

Замразяване на зеленчуци и месо