Неаполитанска пица – рецепти и съвети

Италианската пица Неаполитана Neapolitan pizza” се прави със специален тип брашно – грис от твърда пшеница”, което на италиански се среща най-често като Caputo Tipo 00. То не позволява на тестото да бухне прекалено, но и го прави достатъчно еластично и вкусно. Брашно тип ”0 или 00” (специално за пици).

Най-фините брашна са от грисове от централната част на зърното – 40-60% от общото тегло
От следващите 20% се произвеждат по-тъмните брашна тип Добруджа, следващите 10% са брашната 1150 – Типов( Софийски), останалите 5% се прибавят за получаване на пълнозърнести брашна и остават 5%, които не стават за хранителни цели.
Вълшебните числа 400, 500, 700, 1150 говорят за това от коя точно част на зърното е смляно брашното – по-близките до обвивката са по-тъмни – определя се като минералният остатък( пепелта) при изгаряне на доза брашно.
И по други страни и народи се придържат горе-долу към тази номерация.
Германия: фино брашно – 405, 550, 812, 1050, 1600 – пълнозърнесто брашно.
Италия: 00 = 500, 0 = 650, 1 = 800, 2 = 950, пълнозърнесто = 1400-1600
Франция: 45, 55, 65, 80, 110, 150
Както се вижда всеки си има тертип и традиционни смеси.

Ако не намерите италианско брашно за пица, може да си я приготвите с бяло и/ или пълнозърнесто.

  • Тестото не трябва да е дебело повече от 0.3мм. (0.1-0.2мм. – нормална дебелина)
  • Пицата трябва да се пече 60–90 секунди в пещ на дърва с температура 485 ° C, но в домашни условия на загрята фурна на 250 ° C в средата.

Основни съставки за пица: МАРГАРИТА (тя е основа за повечето видове пица)

  • Тесто – готово (предварително приготвено / втасало) – Брашното да е тип ”0 или 00” (по възможност).
  • Доматено пюре – за пица (по възможност италианско)
  • Моцарела
  • Босилек – пресен
  • Пармезан
  • Зехтин

Пример за домашно приготвяне

  • Поставяте пицата върху набрашнена дъска
  • Намазвате оформеното тестото с доматено пюре (без края на пицата)
  • Края на пицата се намазват със зехтин (използвайте четка)
  • Загрялата ”тава” или ”плоча” имитира топлата повърхност на пещ!
  • Поставяте пицата (в фурната) върху загряла плоча или тава – запичате за около минута
  • Изваждаме и прибавяме:
  • Моцарела (начупена)
  • Босилек – пресен
  • Пармезан – настърган
  • Зехтин – (поръсваме с много малко количество)

Допичаме пицата до желана степен (или докато моцарелата и доматите почнат да стават на балони (да ври в средата).


Други начини за печене на фурна:

  • Най важното условие е фурната да е загряла предварително на ”максимална температура! 230-250/градуса”
  • Печене 1 – Тавичка намазана със зехтин
  • Печене 2 – Тавичка с хартия за печене (по възможност с дупки)
  • За фурна: Някои специалисти препоръчват да се запече пицата само със доматите първо (за кратко) а след това да се добавят съставките и допече.

1.Запичате тестото само с доматеното пюре (за кратко), изваждате и намазвате края на пицата с зехтин (с помощта на четка). 2.Прибавяте останалите продуктите и допичате

Важно: Следете пицата постоянно докато се пече – става много бързо и може да я прегорите!


Необходими продукти за тестото Рецепта 1 БГ:

  • 500 г. брашно (може да е комбинация между пълнозърнесто и бяло)
  • 7 г. суха мая или 10 г. прясна мая
  • 1 с.п. захар
  • 1 ч.п. сол
  • 200 мл. топла вода
  • 20 мл. зехтин
  • 150 мл. хладка вода

Начин на приготвяне :
1. В малък съд разбъркайте маята, захарта и солта заедно с топлата вода. Изчакайте 10 мин, за да Се активизира маята.
2. В дълбок съд разбъркайте брашното и солта, направете кладенче е средата и изсипете маята и зехтина. Започнете да месите, като постепенно добавяте по малко от хладката вода. Ако е необходимо, добавете още брашно или пък още вода.
3. Когато тестото спре да лепи по пръстите, покрийте го с фолио и го оставете да втаса за 30 мин. Ако опаковате тестото във фолио, то може да почака в хладилника и цели два дена.
4. Когато е готово, разстелете го върху набрашнен плот с помощта на точилка.

Време за втасване (препоръчително) 6-8 часа. Може да втасва в хладилник на температура 0°C/+4°C за 1-4 дни. Малкото използвано количество мая, осигурява хрупкава и лека пица.


Още съвети за тесто в снимки: РЕЦЕПТА 2 


Оформяне на тесто с две ръце една до друга с разтягане и завъртане.


Готови количества за тесто за пица – съотношения

Брашно 100% , Вода 65%, Морска сол 3% , Мая 0.2%

200гр. тесто


230гр. тесто


250гр. тесто


270гр. тесто


300гр. тесто


4бр. Пици – 230гр. тесто

 


Виж подобни: Тесто за пица  / Тесто за дюнери и др.  / Тесто за хляб и др.

By |2020-03-24T00:09:12+03:00март 22nd, 2020|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!