Катък с печени чушки

Кратък или крукмач е млечен продукт със солено-кисел вкус. Думата е от турски произход, означава „добавка“.

  • 4 бр.червени чушки
  • 2-3 с.л. зехтин (олио)
  • 400 гр.цедено кисело мляко
  • 3 ск. чесън стар (пасиран с зехтина)
  • 200 гр. сирене краве
  • магданоз и маслини за украса

  1. Смесете млякото с чесъна, натрошеното сирене и зехтина.
  2. Разбъркайте и прибавете нарязаните печени чушки.
  3. Разбъркайте добре.
  4. Охладете и гарнирайте с маслини.

Инфо:

Катък или крукмач е млечен продукт със солено-кисел вкус. Думата е от турски произход, означава „добавка“.

Названието всъщност се използва за няколко продукта с подобен вкус, но получени по различен начин. Традиционно катък се прави от най-гъстото овче мляко през август.

Млякото се вари на водна баня, след което се оставя на тъмно и хладно място. Разбърква се през няколко часа, дни под ред. Посолява се, не се слага сирнище.

Полученият продукт е дълготраен и може да се използва в продължение на няколко месеца. С цел получаване на по-гъст продукт, преди заквасването овчето мляко се вари на бавен огън в продължение на няколко часа.

Продуктът е най-разпространен в южните части на България. Традицията за приготвяне на катък в този край е, заготовката да се сложи за отлежаване в глинена стомна при непроменяща се температура, като за най-подходящо се посочва кладенец.

Така приготвената смес отлежава дълго, а в някои случаи дори над шест месеца.

През времето, в което продуктът отлежава, млякото се сгъстява и придобива специфичен резливо-кисело-солен вкус.

След изваждането му от кладенеца, стомната се чупи и продуктът се консумира директно без обработка.

В наши дни катък се нарича и просто повече или по-малко хомогенна смес от кисело мляко и овче сирене с евентуална добавка на масло. Това, разбира се, няма качествата на оригиналния продукт.

Под името катък се намират и разновидностите на млечната салата, приготвяна с катък. Обикновено включва съставки като овче сирене, месести чушки (и/или краставици, може и кисели краставички), чесън, олио, печени орехи.

Обикновено се сервира като мезе към ракията.

By |2020-01-19T02:25:47+02:00януари 17th, 2020|Салати, Хранене|
error: Content is protected !!