Дзадзики – Tzatziki, Greece

  • 1½ чаши кисело мляко
  • 4 скилидки чесън, смлян
  • 1 супена лъжица копър
  • 2 лъжици зехтин
  • 4 лъжици лимонов сок
  • 2 малки краставици, нарязани на кубчета
  • Сол, да изсъхне краставицата
  • сол и черен пипер на вкус

  1. Изцедете киселото мляко в сито или тензух за около 3 часа преди да го използвате, заедно с изцеждането на краставицата и осоляването й за по-нататъшно отстраняване на влагата.
  2. Комбинирайте кисело мляко, чесън, зехтин и лимонов сок в купа и покрийте в хладилник за 1 час или повече.
  3. След охлаждане добавете копър и краставица в купа и разбъркайте до гладкост.
  4. Добавете черен пипер и сол на вкус.

Инфо:

Дзадзики е гръцка салата (предястие, мезе и сос). Прави се от кисело мляко (обикновено овче или козе), краставици, чесън, сол, зехтин, понякога и лимонов сок, също мента, копър или магданоз. Винаги се сервира студена, но докато в Гърция и Турция се сервира като предястие или гарнитура към основното, на други места е често придружавана от хляб. Използва се още като добавка към дюнери. Основни съставки: цедено кисело мляко, краставици, чесън, сол, зехтин. Името е гръцкото произношение на името на турския джаджък, съдържащ по-голяма част от съставките за дзадзики.

By |2020-01-17T01:51:42+02:00януари 17th, 2020|Салати, Хранене|
error: Content is protected !!