Няма нищо по хубаво от прясно изпечения хляб с хрупкава коричка! Предлагаме ви избрани рецепти и съвети. Важно: желателно е хляба да се остави да изстине поне 10-15мин след изпичане (препоръчано 30мин ). Също така го оставете да изстива върху решетка, или дървена подложка леко подпрян (да не се запарва), покрийте с навлажнена кърпа за по мека коричка. Също така преди замесването на тестото е добре да се мине през сито, така става по добро тестото.


Рецепта 1 – Бял хляб

  • 400 гр. Бяло брашно
  • 200-220 гр. Студена вода 
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 5 гр. суха мая /половин пакетче/

  1. Пресявате брашното в голяма купа или съд, прибавяте: , сухата мая, солта и захарта след което разбърквате добре.
  2. Правите в средата на тестото кладенче и добавяте студената вода и 1 с.л. олио и започвате да бъркате.
  3. Омесвате тестото, до сравнително меко (ако лепне – добавете малко брашно на плота).
  4. Намажете вътрешната страна на купата с олио и поставете омесеното тесто вътре.
  5. Оставя се да втасва на стайна температура за около 3-4ч. в същата купа, покрито с фолио или леко влажна кърпа. Ако стаята е по студена – поставете тестото в изключена фурна и затворете вратата.
  6. След като се оформи хляба, (направете с нож, леки прорези, в горната част – по желание) оставете отново да втаса за около 40мин.
  7. Когато втасва за втори път до удвояване на обема се пече (малко под средата на фурната) в тава поръсена с брашно – температура 180-200 градуса без вентилатор приблизително 35 минути.
  8. Когато потупате хляба от долната страна и се чува звука на ”кухо”- това означава, че е добре изпечен.
  9. За по твърда коричка – оставете хляба да изстива непокрит, ако желаете мека кора – покрийте с навлажнена кърпа.

Рецепта 2 – Бял/Ръжен (без месене)

  • 385гр. бяло брашно
  • 100гр. ръжено брашно (или друго, може и само бяло)
  • 1ч.л. сол
  • 1 пакет суха мая
  • 340гр. хладка вода

  1. Поставяте брашното в голяма купа или съд и прибавяте: сухата мая, солта разбърквате добре. Добавяте хладка вода и отново бъркате с дървена бъркалка до получаване на лепкаво тесто.
  2. Оставете тестото в купата в която сте го месили и покрийте с фолио да втаса за 2 часа
  3. Поръсете плота с брашно, намажете си ръцете леко с олио и извадете тестото
  4. Разделете тестото на две части и оформете две хубави кръгли хлебчета – виж 5
  5. Оставете ги да втасат отново на стайна температура за около час и половина.
  6. Загрейте фурната през това време на 230градуса. на дъното на която има дълбока тава.
  7. Направете резки на тестото с нож (с желана форма на дълбочина ололо 2мм) и печете на едно ниво под средното на фурната. В най долната тава прибавете чаша вряла вода и затворете бързо. Парата прави твърда и хрупкава коричка на хляба.
  8. След около 35мин. извадете и поставете хляба на решетка – да не се запарва в долния край.

Рецепта 3 – Домашен селски хляб

  • 42г. мая – 1 кубче прясна (или 2 пакетчета суха)
  • брашно – 700/800 г
  • вода – 450 мл топла
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – 1 с.л.

  1. В топлата вода разтваряме маята заедно с лъжичката захар и малко брашно и оставяме да шупне.
  2. В отделен съд пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче и слагаме шупналата мая.
  3. Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса.
  4. Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като топка и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж.
  5. След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, на дъното на която сме сложили съд с вряща вода около 50 минути.
  6. Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите хляба да се пече, да го намажете с малко кисело мляко, или да не слагате водата.

Рецепта 4 – Хляб без месене

  • 800г брашно
  • 1 с.л. сол
  • 600 мл хладка, до леко топла вода
  • 1 кубче прясна мая (42 г или 2 пакетчета суха)

  1. Разтворете маята в топлата вода и я оставете за малко настрана да се развие.
  2. В голяма, дълбока купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата му и там налейте разтворената мая. С дървена лъжица бъркаайте енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяте покрито за час и половина до два на топло.
  3. После на обилно набрашнена повърхност го обърнете и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма. Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.
  4. През това време сложете чугунена тенджера, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°. След като изтече половиния час, внимателно извадете тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото. Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко. 

    Ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен съд или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.
  5. Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте. След това внимателно махнете капака на тенджерата и допечете хляба за още десетина минути.

Рецепта 5 – Хляб без месене

  • Студена вода 400 гр.
  • 1 и 1/2 ч.л. Сол
  • 1/4 ч.л. Суха мая
  • 3 и 1/2 чаши Брашно за хляб (чаша около 200мл.)

  1. В студена вода разтворете маята и солта (докато разбърквате).
  2. Прибавете брашното и отново разбъркайте с бъркалка.
  3. Когато тестото стане еднакво лепкаво го оставете така в купата и покрийте
  4. След втасване: от 8 до 24ч. на стайна температура. Разбъркайте отново около 1мин. , напръскайте с брашно тестото да не лепне и поставете в тавичката за печене (предварително намазана с олио)
  5. Загрейте фурната на 200-градуса. Печете (едно ниво под средното) на фурната за 40мин. с капак или фолио и 5-10мин, без капак.


Рецепта 6 – Бял Хляб

  • Брашно 500 гр.
  • Вода 350-360 мл.
  • Суха мая 5 гр.
  • сол 7 гр.

  1. В купа изсипвате брашното, добавяте солта и сухата мая и разбърквате добре
  2. Правите кладенче в средата на тестото и изсипвате хладката вода, бъркате с бъркалка докато не залепне цялото брашно и стане лепкаво.
  3. Може да извадите тестото (намажете си ръцете с олио – да не лепне), омесвате за 1 мин.
  4. Връщате в купата и оставяте да втаса най малко 2ч. препоръчано от 6 до 24ч.
  5. След втасване, омесвате отново около 1 мин (поръсете плота с брашно да не лепне и самото тесто).
  6. Поставяте хляба в формата за печене направете няколко резки, оставете го да втаса още 10-15 нин и поставете върху него капак или фолио.
  7. Печете на 200-градуса около 35мин. след това премахнете фолиото и допечете още 5-10 мин. (наглеждайте да не загори хляба).
  8. Оставете хляба да изстине върху решетка или дървена дъска (да не се запарва)

Температура на фурната:
Максимум: + 230 ° C
Минимум: 180 ° C


Рецепта 7 – Бърз Хляб (содена питка)

  • брашно – 700 г
  • вода – 400 мл топла
  • сол – 1 ч.л.
  • бакпулвер – 1 бр.
  • сода бикарбонат – 1 ч.л.
  • ябълков оцет – 2 с.л.
  • олио – 3 с.л.

  1. Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.
  2. Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух.
  3. Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.
  4. Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.
  5. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.
  6. Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.
  7. Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка, особено поръсена с шарена сол!

Рецепта 8 – Питка

  • прясна мая – 10 г
  • брашно – около 250 – 300 г
  • вода – за замесване, топла
  • сол – 1/2 ч.л.
  • захар – 1/2 ч.л.
  • олио – 2 с.л.
  • яйца – 1 бр., за намазване

  1. В кана се слага маята и малко вода, разбърква се. В купа се слагат брашното, захарта, солта, олиото, прави се кладенче и се сипва маята. Замесва се меко и нелепнещо тесто.
  2. Слага се в намазнена купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се на топло да втаса около 1 час.
  3. После втасалото тесто се прави на фитил и се дели на 8 части, окръгля се и се нареждат в намазнена тава, намазват се с олио.
  4. Питките втасват около 30-40 минути, намазват се с разбито яйце. Пекат се в загрята на 180 градуса до златисто около 25-30 минути.
  5. После се покриват, за да са меки.

Рецепта 9 – Питки за бургери

  • яйца – 1 бр.
  • олио – 1 с.л.
  • топла вода – 200 мл
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • мая – 1 ч.л. суха
  • брашно – около 300 г
  • жълтък – 1 бр. за намазване
  • сусам за поръсване

  1. В купа пресейте брашното и добавете маята, солта и захарта, разбъркайте.
  2. Прибавете разбитото с вилица яйце, олиото и топлата вода, замесете много меко и нелепящо се по ръцете тесто.
  3. Покрийте тестото и оставете настрани за 30 минути да почине.
  4. След което оформете 8 хлебчета и ги подредете в тава постлана с хартия за печене.
  5. Намажете малките питки с разбит жълтък и 1 ч.л. олио, поръсете ги със сусам и ги поставете във фурната за печене.
  6. Включете фурната на 180 градуса и печете до красив златист цвят на питките.
  7. Докато вкусните и меки питки за закуска са във фурната, втасват и се пекат равномерно.

Универсално тесто

  • яйца – 2 бр.
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • прясно мляко – 500 мл
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • олио – 3 с.л.
  • бакпулвер – 1 бр.
  • мая – 20 г прясна
  • брашно – 1 кг

  1. Ако приготвяте пици или мекици съотношението на тези мерни единици остава.
  2. За приготвянето на месеници и тутманици добавете още 1 ч.л. сол, а за кифли и сладки питки прибавяте 2 с.л. захар. Всички продукти да са на стайна температура поне 1 час от изваждането им от хладилника.
  3. Разтворете маята и захарта в 200 мл затоплено мляко и оставете на топло място да шупне. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта и бакпулвера и разбъркайте.
  4. Оформете кладенче в брашното и в него прибавете предварително разбитите с вилица яйца, смесени с топлото прясно мляко, киселото мляко, олиото и шупналата мая (закваската), омесете меко тесто. Намажете съда с много малко олио (просто да е мазен) и поставете оформеното на топка тесто.
  5. Завийте купата (винаги) със стреч фолио много добре (така не позволявате да влиза студен въздух в тестото) и върху него чиста памучна кърпа. Много често аз включвам фурната на 50 градуса (не повече) и в нея втасва тестото, на топло докато удвои обема си.
  6. Пригответе желаното от вас изделие и ако ви остане тесто – не се чудете – в леко намазан найлонов плик поставете и съхранете в хладилника, там то издържа около седмица не повече. За мекици и пици веднага след втасването на тестото ги пригответе без второ втасване.
  7. Но за питки, месеници и кифлички, след като ги оформите трябва да престоят от 30 до 40 минути минимум до 1 час. Тестото е много нежно и чувствително, затова внимавайте в печенето, кифлите и пиците приготвяте на по високи температури 200- 220 градуса но питките и месениците не повече от 180 градуса.
  8. При приготвянето на месеници и питки не отваряйте фурната, поне 20 минути след като поставите тавата, наблюдавайте през прозорчето на фурната. След като добият желаният от вас цвят (за предпочитане е златист и златисто кафяв) покрийте изделието с алуминиево фолио.
  9. Проверявате за готовността им с дървени клечка за зъби или шишче. След като извадите изделието от фурната, обезателно завийте с чиста кърпа, която ползвате само за такива цели за 10 минути.

Виж още: Тесто за пица  / Тесто за дюнери и др. / Тесто за пица Неаполитана