Красивите плажове на Хаваите са само началото. Преди 1500 години: Полинезийците пристигат на Хаваите, след като обикалят океана, използвайки само звездите, за да ги ръководят. 1778: Капитан Джеймс Кук се приземява в залива Waimea Bay на остров Kauai, като става първият европеец, осъществяващ контакт с Хавайските острови. Сандвичеви острови, наречени така от открилия ги на 18 януари 1778 г. английски мореплавател Джеймс Кук в чест на лорд Сандвич, командващ Британското адмиралтейство. На 14 февруари 1779 г. на остров Хавай между моряците от третата експедиция на Кук и туземците възниква стълкновение, при което Джеймс Кук е убит.

Кратки факти:

 • 1820: Първите мисионери пристигат на Хаваите.
 • 1845: Хонолулу става столица на Хавайското кралство
 • 1850-те години: С нарастването на плантационното производство на Хаваи се реализира необходимост от повече работна ръка. Първите работници са наети от Китай.
 • 1881: Крал Калакауа става първият монарх в историята, който заобикаля земното кълбо.
 • 1882: Дворецът Йолани, официалната резиденция на хавайските монарси, е завършена. Дворецът изпреварва своето време, оборудван с най-модерните удобства, преди дори Белият дом и Бъкингамският дворец, включително първите електрически светлини на Хаваите, вътрешния водопровод и дори телефон.
 • 1891: Крал Давид Калакауа умира, а кралица Лилиуокалани заема трона.
 • 1893: Започва свалянето на Кралство Хаваи. Кралица Лилиуокалани е настанена под домашен арест в двореца Йолани в Хонолулу.
 • 1898: Хавай е анексиран от САЩ чрез Резолюцията на Newlands.
 • 1901: На 11 март се открива първият хотел Waikiki, хотел Moana, курортът е наречен с нежност „Първата дама на Уайкики“.
 • 1941: На 7 декември 1941 г. японците започват изненадващо нападение над Пърл Харбър на Оаху по време на Втората световна война.
 • 1945: На 2 септември 1945 г. Япония подписва безусловната си капитулация на бойния кораб Мисури на USS. Въпреки че подписването не се е състояло в Пърл Харбър, корабът вече е част от музея и мемориалния комплекс в Пърл Харбър, предлагайки дейности и обиколки на посетители от цял ​​свят.
 • 1990: Килауеа, един от най-активните вулкани в света, разположен на остров Хавай, изригва изпращането на лава през град Калапана. Въпреки че разруши града, той създава нова брегова ивица, която се простира близо на 300 метра по-далеч в Тихия океан.
 • Островите на Hawaii: KAUAI, OAHU, MOLOKAI, LANAI , MAUI
 • Хавай се превръща в 50-ия американски щат на 21 август 1959 г. Официалното му име е щат Алоха. Столица, а и най-голям град, е Хонолулу.
 • В хавайската азбука има само 13 букви.
 • Връх Еверест не е най-високият в света. Мауна Кеа в Хавай се извисява с около 1 км над него. Това сочат резултатите, ако измерването на височината се прави не от морското равнище, а от дъното на морето.
 • Има два щата в САЩ, в които температурата никога не е минавала над 37 градуса – Аляска и Хавай.
 • Хаваи  е щат в САЩ. Щатът Хаваи е част от по-големия архипелаг на Хавайските острови. Населението на Хаваи е 1 374 810 души (2011). Хаваи са с обща площ от 28 311 km².
 • Хаваи са присъединени като 50-ия щат на Съединените щати на 21 август 1959 г.
Климатът е тропически, дъждовният сезон е от декември до края на март. Лятото е сравнително топло,­ средната температура е около 30°, но тъй като влажността на въздуха достига 70%-80%, горещината не се усеща толкова силно. Има две планински вериги, които разхлаждат климата.

Хаваи заедно с Аризона са двата американски щата, които не ползват лятно часово време. Причина за това е близостта на щата до екватора и малката разлика в дължината на дните през лятото и зимата.

Тропическият климат, плажовете, активните вулкани и разнообразният релеф правят архипелага популярна дестинация за туристи, сърфисти, биолози и вулканолози. Поради централното му разположение в северната част на Тихия океан и трудовата миграция от 19 век местните традиции са силно повлияни от културите на Северна Америка и Източна Азия. Постоянните жители (наред с многото посетители и американски военнослужещи) са над един милион.

Официалното прозвище на щата е „щат Алоха“. Преведено от английскиAloha е хавайската дума за любов, обич, мир, състрадание и милост, която обикновено се използва като обикновен поздрав, но има по-дълбоко културно и духовно значение за родните хавайци.

На остров Мауи времето се променя изключително бързо само в рамките на няколко минути. Докато на Кихеи може да е сухо, горещо и ветровито, на върха на Халекала може да вали из ведро и да е сковаващо студено. Когато посещавате извори, водопади, естествени басейни и реки, уверете се, че не предстоят наводнения. Те могат да започнат внезапно, без предупреждение, в зависимост от условията, така че не е добра идея да пренебрегвате прогнозата за времето.

« 1 на 2 »

Ако планирате да посетите Националния парк Hawaii Volcanoes, на големия остров Хавай, вземете адекватни предпазни средства, когато искате да се насладите на лавата, като например да обуете затворени обувки, следвате инструкциите на рейнджърите в парка, не вървите по ръба на скали по брега на океана и си осигурите достатъчно вода и надеждно фенерче. Нищо не съсипва ваканцията повече от гореща лава по краката или лицето.

Хавай има лоша репутация, заради ухапванията от акули, но това не означава, че трябва да се страхувате да влизате в океана. Избягвайте да плувате, когато водата е мътна, тъй като това привлича дребни риби, които привличат големи риби. Хавай е страхотно място, на което можете да се гмурнете с шнорхел, да се гмуркате професионално, да сърфирате, да се наслаждавате на уиндсърф, на падъл бординг и много други дейности в океана, така че вземете мерки.

Тропическата треска не е характерна за Хавай, но периодично се внася от други райони със заразени пътници. Вирусът на тропическата треска се появява главно в тропическа Азия, Африка, Южния Пасифик и Карибите. Но тигровият комар, който може да разпространява тропическата треска, се срещат на Хавай. Симптомите започват 5-7 дни след ухапването и включват треска, главоболие и обрив.Така известният град Хонолулу, столицата на щата Хавай, се намира на най-населения остров – Оаху, който също е с вулканичен характер. Вулканът, носещ името Diamond Head в наши дни вече не е активен, а града се намира в подножието му. Световноизвестният плаж Waikiki също се намира на острова. Благодарение на кораловите рифове водите са прозрачни и винаги спокойни, а плажната ивица е обсипана с множество палмови дървета и зеленина, сред които се крият и множеството хотели и ресторанти.
Хонолулу е столицата на щата Хаваи, САЩ. Разположен е в югоизточната част на остров Оаху, Площ: 177 200 000 m² / Надм. височина: 6 m / Население: 988 650 (2017 г.)
Най-старият, най-северният и може би най-красивият остров от архипелага е Кауай. Той разполага както с интересното природно чудо – големия Waimea Canyon, така и с множество плажове с фин снежно бял пясък и кристално сини води. Интересен е северният бряг, който прилича на полумесец, а най-зелените места са разположени ребром до реки от застинала лава и дивни плажове. Любопитен е фактът, че именно на Кауай са снимани редица холивудски продукции, сред които „Джурасик Парк” и оригиналната версия на Кинг Конг.
Мауи е сред най-посещаваните Хавайските острови. Тук водите са плитки и разполагат с огромно разнообразие от корали и риби. Най-големия град Уайлуку, разположен на северния бряг. Нa острова се намира и кратера на вулкана Халеакала, 800м дълбок и 34км широк. Обикновено е покрит с облаци поради голямата си височина (3055м).