Агнешко по Гръцки – Кleftiko

  • 1,5 к.г Агнешко месо
  • 2 к.г. бейби картофи, нарязани наполовина
  • 200гр. домати на средни парченца (или чери домати)
  • 6 бр. скилидки чесън
  • 100г. Масло
  • 2 червени чушки – печени, (или от буркан – без люспи)
  • 1 червен лук, нарязан на едри парчета
  • 200гр. Сирене Фета (кубчета)
  • 3 с. л. риган
  • 100 мл. Вода
  • 1 стрък розмарин
  • Черен пипер (прясно смлян)
  • 1 ч.л. кимьон на прах (или канела)
  • Марината
  • сок, от 1 лимон и половина
  • 40мл. зехтин или разтопено масло 100гр.
  • 2 ск. Чесън настърган

  • Забъркваме маринатата в купичка (с телена бъркалка).
  • Нарязваме почистените картофи на едри кубчета и поставяме в тава с 2 слоя хартия за печене.
  • Поръсваме картофите с малко розмарин листа, сол, черен пипер, риган и малко от маринатата. Разбъркваме картофите да се овкусят добре с подправките.
  • Нарязваме изпечените чушки (без люспи) на едри парчета и прибавяме към картофите.
  • Прибавяме и червения лук нарязан на едро към картофите.
  • В голяма купа поставяме агнешкото месо и поливаме с маринатата от лимон, масло и чесън. Добавяме подправките: сол, риган, кимьон, розмарин и 4бр. цели скилидки чесън.
  • Разбъркваме добре месото в купата и го прибавяме върху зеленчуците в тавата, прибавяме около 100мл. вода.

  • Завиваме добре всичко в хартията и връзваме с въженце.
  • Покриваме цялата тава с алуминиево фолио.
  • Печене: в средата на фурната около 3 часа на 170-180 градуса
  • Поръсваме чери доматите с малко зехтин и сол – разбъркваме
  • След 3 часа – Изваждаме ястието от фурната и увеличаваме градусите на 250 (да загрява).
  • Отваряме хартията и прибавяме доматите и сиренето фета – виж снимката.
  •  Допичаме около 15-20мин. (без да е покрито) на 250-градуса.

 

By |2019-12-25T01:42:37+02:00декември 25th, 2019|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!