Следващия път, когато резервирате почивка на слънце и пясък, просто не забравяйте, че не всички плажове са еднакви. Особено когато става въпрос за безопасност. Всъщност някои плажове са толкова смъртоносни, колкото и красиви – и има един, който е най-опасният от всички тях.

Остров Фрейзър (Fraser) е остров в Коралово море, недалеч от брега на щата Куинсланд в Австралия. Смъртоносните му плажове са дом на практически всичко, което искате да избегнете, ако се опитвате да останете живи. Това е най-подходящият момент да отбележим, че на острова няма къде да се потърси лекарска помощ, което само по себе си представлява друга опасност.

С дължина около 122 километра и ширина 24 километра Фрейзър е най-големият пясъчен остров в света. Специфичната му екосистема включва високи дъждовни гори, приспособили се към пясъчната почва, както и най-голямата в света система от сладководни дюнни езера.

Най-голямата атракция за туристите са 40-те езера и красиви плитки морски заливи (лагуни). Въпреки многобройните красиви плажове с бял пясък и кристално чисти води, остров Фрейзър е изключително опасно място за заобикаляне. Пустите плажове са дом на смъртоносни паяци и агресивни диви кучета динго, докато морето е заразено с акули и отровни медузи. Дингос са порода диви кучета, родом от Австралия и, като всеки див, неоценен хищник, може да бъде изключително опасна за хората. Акулите и дивите кучета не са единствените същества които правят острова толкова опасен. Има няколко вида опасни медузи, крокодили, отровни паяци, питони и др. видове змии, не всички са опасни но няма да е приятно да е приятно да ви ухапят.

При преброяването през 2016 г. остров Фрейзър е имало население от 182 души. През 1992 г. е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Островът се счита за най-големия пясъчен остров в света с 1840 км2. Това е и най-големият остров в Куинсланд, шестият по големина остров в Австралия и най-големият остров на източното крайбрежие на Австралия.

Той е съставен от пясък, който се натрупва от около 750 000 години на вулканична основа, за разлика от много пясъчни дюни, животът на растенията е изобилен поради естествено срещащите се в пясъка микоризни гъбички, които отделят хранителни вещества във форма, която може да бъде абсорбирана от растенията.

Остров Фрейзър е дом на малък брой видове бозайници, както и разнообразна гама от птици, влечуги и земноводни, включително случайните соленоводни крокодили.

Остров Фрейзър е обитаван от хора от 5000 години. Изследователят Джеймс Кук плавал на острова през май 1770 г. Островът стана известен като Фрейзър поради историите на оцеляла от корабокрушение на име Елиза Фрейзър. Днес островът е популярна туристическа дестинация.

Самият океан е известен с това, че е изключително груб и с мощните си течения. Тъй като няма спасители на патрул при Фрейзър, нито каквито и да е предупредителни знамена, туристите често се потопят и се оказват неспособни да се върнат на брега.

Отвъд морето, дори самият пясък е опасен за Фрейзър. Независимо дали се разхождате или шофирате през него, пясъкът представлява редица опасности. Когато става въпрос за шофиране на колата ви през пясъка, има многобройни произшествия и преобръщане всяка година.