1. Neuschwanstein Castle – (Отворен: 1886г). Изграден на върха на хълм в южната част на Бавария, Neuschwanstein е наистина забележителна цитадела, построена като отстъпление от уединения крал Лудвиг Бавария през втората половина на 19 век. Ако изглежда странно познато, това е, защото това е вдъхновението за емблематичния замък на Дисни Спящата красавица, на който се основава самото лого на Дисни.


2. Malbork Castle – (Откриване: 1406г) Друга красива средновековна крепост, Малборк е построен от известните воини на Ордена на тевтонските рицари като част от тяхното завладяване в сегашната Полша. Това е най-големият замък в света по площ и най-голямата тухлена сграда в Европа – и в допълнение към това, неговият ярък червеникав цвят го прави наистина незабравима гледка.


3.Versailles Palace – (Откриване: 6 май 1682 г.)Най-красивият замък във Франция. Версай е построен от Луи XIV, един от най-луксозните монарси в историята, и като се разхождате из прекрасните си градини или чрез великолепната Зала на огледалата, можете да видите, че славата му е заслужена.


4. Edinburgh Castle – (Започнат: 12ти век.)Той се издига над града, доминиращ на силует и в голяма степен добавя към историческото атмосфера на Единбург. Най-старата извсестна крепост във Великобритания е Замъкът Единбург, построен върху антично селище, датирано от преди нашата ера. Голямата зала на Замъка е завършена прес 1512г. и е служила за кралски церемонии и приеми.


5. Himeji Castle – Химеджи е най-големият и един от най-красивите замъци в Япония. Освен естетиката си, начинът, по който е построен, е напомняне, че някога е била крепост, предназначена да издържи на нападенията на врага, със своите силни, огнеустойчиви стени, многобройни течения, оръжейни стелажи, скривалища и объркващ дизайн.Замъка включва общо 83 постройки и множество отбранителни системи. Често е наричан хакуроджо (“бял чаплов замък”) заради блестящата си бяла фасада и приликата с излитаща птица.


6. Chateau Chambord – това е един забележителен замък, намиращ се в близост до френския град Шамбор. През 1991 година неговата архитектура е вдъхновение за екипа на Дисни, когато създават филмчето за „Красавицата и Звяра“. Представяме ви замъка Шамбор, който е бил построен първоначално като ловна хижа за Франсо. Замъкът има 440 стаи, но само 84 от тях са отворени за обществено ползване.Изграждането на замъка е започнало от Франсоа I през 1519 година и е завършено през 1547 година.


7. Windsor Castle – Уиндзорски замък е най-старият и най-големият окупиран замък в света: построен е през 11-ти век от Уилям завоевателя, днес е любим уикенд на кралица Елизабет. Заобиколен от градини и гори, посещение на тази красива средновековна сграда е истинско пътуване назад във времето. Най-интересните събития, които могат да се видят в замъка Уиндзор, са смяната на караула, която се извършва дори когато кралицата не е в резиденцията.


8. Eltz Castle – Очевидно е, че германците наистина са имали умение да изграждат замъци – и един чудесен пример за това е замъкът Елц. Изглежда, току-що израсна от самата скала, в средата на гората, заобиколен от три страни край реката. Забележително е, че е собственост на същото благородно семейство, което го е построило преди осем века.


9. Stirling Castle – Един от най-големите, най-важните замъци в Шотландия, Стирлинг замък седи на върха на скалист хълм в централната част на Шотландия. Благодарение на местоположението си, заобиколен от три страни от стръмни скали, това е доста страхотна крепост. Повече от една защитна структура, тя също е служила като кралски център за някои от кралете на Стюарт, през което време са били построени повечето от настоящите сгради.


10 . Topkapı Palace – След завладяването на Константинопол османският султан Мехмед II започва да изгражда Топкапи като символ на своята сила и слава. Тъй като империята нараства, комплексът на двореца също се разширява и остава официалната резиденция на султаните за четиристотин години. С изглед към Босфора, тя остава толкова внушителна, колкото е била някога.


11. Mont Saint Michel – Гордеещ се на брега на Нормандия е живописният Мон Сен Мишел. Това е основно малък град, построен около и под някое старо абатство, свързано с континента само с тесен път. Това, което го прави наистина вдъхновяващо, е начинът, по който изглежда да се издигне от морето, което го прави част от най-забележителните постройки в Франция.


12. Noor Mahal –  Основата на Noor Palace е била положена през 1872 г. Карта и монети на държавата са били погребани в основата си като добро знамение. Но дори този дворец от 19-ти век е вдъхновен от европейската архитектура, което я прави интересна комбинация от западни и източни стилове. Изграждането на двореца Noor е извършено от Nawab Sadiq Muhammad Khan четвъртият, известен също като Шан Джахан от Бахаалпур заради страстта му да построи красиви сгради.


13. Hohensalzburg Castle – С изглед към австрийския град Залцбург (родния град на Моцарт) се намира внушителният замък Хоензалцбург. Тази хилядагодишна цитадела е най-голямата по рода си в Централна Европа и през цялото време тя стои там, охранявайки града, която никога не е била завладяна!


14. Alcazar de Segovia – Издигайки се от скалистия изблик в Централна Испания, замъкът на Сеговия е истински спираща дъха гледка. Можете просто да си представите колко е трудно да се нападне тази крепост в средновековието. Но въпреки миналото и предназначението си, красотата на Сеговия е неоспорима.


15. Castel Nuovo – Построен от първия цар на Неапол, Чарлс I на Анжу, Кастел Нуово (италиански за нов замък) е една от най-известните забележителности на града. С дебели стени, внушителни кули и впечатляваща триумфална арка го правят типичен средновековен замък.


16. Gravensteen Castle – Гравестен замък е построен в края на дванадесети век от граф Филип от Елзас (името буквално означава замък на граф). Предполагаше се, че е символ на богатството и властта на влиятелното благородно семейство – нещо, което все още можете да почуствате след повече от осемстотин години!


17.Trakošćan Castle –  Стоящ високо до езерото, в средата на парк, живописната му обстановка добавя много към нейния чар и красота. Тракошан е построен през 13-ти век в северозападната укрепителна система на Хърватия, като малка крепост за наблюдение на пътя от Птуй до долината Бедня. Според една легенда, Trakošćan е кръстен на друго укрепление (arx Thacorum), за което се твърди, че е застанало на същото място още в древността. Друг източник твърди, че е кръстен на рицарите на Драхшенщайн, които контролират района в ранното средновековие.


18.Penrhyn Castle – Пенрин замък е селска къща в Llandygai, Bangor, Gwynedd, Северен Уелс, под формата на Норманския замък. Първоначално е била средновековнао укрепено имение, основана от Ednyfed Fychan. През 1438 г. Йоан ап Груфуд получава разрешение за унищожаване и основава каменния замък и добавя кулата на кулата. Самуел Уайът възстановява имота през 1780-те.


19.Buda Castle – Замъкът Буда е историческият замък и палатски комплекс на унгарските крале в Будапеща. За първи път е завършен през 1265 г., но масовото бароков дворец, който заема по-голямата част от територията, е построен между 1749 и 1769 г. Комплексът в миналото е наричан или Кралския дворец . Замъкът Буда се намира на южния връх на замъка Хил, очертан на север от известния като Варненски замък, известен със средновековни, барокови и къщи от 19-ти век, църкви и обществени сгради.


20.Citadel of Aleppo – е голям средновековен укрепен дворец в центъра на стария град Алепо, северна Сирия. Той се смята за един от най-старите и най-големите замъци в света. Използването на хълма Цитадела датира най-малко до средата на 3-то хилядолетие преди Христа. Впоследствие, обитаван от много цивилизации, включително гърците, византийците, айюйбидите и мамлуците, по-голямата част от строежа, както е днес, се смята, че произхожда от айюйбидския период. Цитаделата е част от древния град Алепо, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1986 г. насам. Цитаделата е получила значителни щети в продължаващата сирийска гражданска война.


21. Spiš Castle – Руините на замъка Spiš в Източна Словакия представлява един от най-големите замъци в Централна Европа. Замъкът се намира над град Spišské Podhradie и село Žehra, в района, известен като Spiš . Тя е включена в списъка на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1993 г. Това е един от най-големите европейски замъци по площ (41 426 м²). Замъкът Спиш е построен през 12-ти век на мястото на по-ранен замък. Това беше политическият, административен, икономически и културен център на окръг Сзепес на Кралство Унгария. Преди 1464 г. тя е била собственост на унгарските царе, след това (до 1528 г.) на семейство Заполя, семейство Турзо (1531-1635 г.), семейство Цавки (1638-1945 г.) и (от 1945 г.) държавата на Чехословакия тогава Словакия.


22.Mehrangarh – Mehrangarh, разположен в Джодхпур, Раджастан, е един от най-големите укрепления в Индия. Построен около 1460 г. от Рао Джодха, крепостта е разположена на 410 фута (125 м) над града и е обградена от внушителни дебели стени. В границите му има няколко двореца, известни със сложните си дърворезби и експанзивни дворове. Влизането в крепостта се получава чрез поредица от седем порти.


23.Prague Castle – Замъкът Храдчани е построен през 9 век на хълма Храдчани в Прага, днешна Чехия на брега на река Вълтава. Смята се, че Храдчани е най-големият замък в света, заемащ площ от 570 метра дължина и 130 метра ширина. В замъка се намира катедралата Свети Вит, която е седалища на архиепископията на Прага. Сред готическите й стени са погребани много от кралете на Бохемия. Катедралата е построена през 925 година или поне тогава е поставено началото. Строежът в действителност продължава до 20 век, преминавайки през различни архитектурни стилове и голям брой архитекти и строители.