Going Green 3 – Интервю Осветяване на пътя: Професор Changhoo Chun, обсъжда светодиодите на Samsung за градинарство за вертикално земеделие

„Интелигентното стопанство“ е интелигентна система за земеделие, която прилага информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в селското стопанство. Един пример за интелигентна земеделска система е вертикалното земеделие, при което храната се произвежда във вертикално подредени слоеве. Вертикалното земеделие привлича вниманието в последно време като потенциален бъдещ селскостопански модел благодарение на предимствата, които предлага, включително икономичното използване на пространството и ресурсите, екологосъобразния начин на отглеждане и надеждната реколта.

През 2018 година Samsung Electronics влезе в индустрията „бъдеща храна“ чрез въвеждането на светодиоди за пълномащабен градинарство в LEDs за вертикално земеделие. За да научите повече за това какво означава това за бъдещето на селското стопанство, Samsung Newsroom седна с професор Changhoo Chun (Колеж по земеделие и биологични науки, Национален университет в Сеул), съветник на процеса на развитие на LED за градинарството на Samsung и орган за растежа на растенията дискутирайте „бъдещата храна“ и ролята, която технологията трябва да играе в това.

Въпрос: Какво доведе до приемането на селскостопански техники като вертикалните ферми? Какви ползи предлагат хората?
„Днес редица фактори доведоха до нарастваща нужда от иновации в селското стопанство, за да се отговори на потребителското търсене, включително постоянно нарастващото глобално население и негативните последици от индустриализацията и глобалното затопляне върху почвеното плодородие на обработваемата земя. Вертикалното земеделие, което става все по-популярно на места като Европа, САЩ и Япония, е едно такова нововъведение, което има потенциал да отговори на нарастващите нужди от здрави, изобилни хранителни източници.

Вертикалните ферми за растения отглеждат продукцията на закрито и са без вредители, което означава, че културите не изискват пестициди. Благодарение на това, зеленчуците, произведени в тези растителни ферми, не изискват отделен процес на измиване – хората могат да се насладят на тези пресни зеленчуци направо от пакета. Контролираната, интелигентна система, която вертикалните стопанства включват, осигурява най-добрата възможна среда за растеж, което означава, че получената продукция е богата както на вкуса, така и на храненето. Освен това, като се има предвид, че тези вертикални растителни ферми са на закрито, те са освободени от климатични събития, които могат да засегнат растения, отглеждани на открито, като лошо време и фин прах. ”

Въпрос: Какви растения могат да се отглеждат във вертикални растителни ферми?
„Е, за да растат правилно, растенията се нуждаят от излагане на няколко съществени елемента, като светлина, влага и някои хранителни вещества. Вертикалните растителни ферми осигуряват всички тези необходими елементи, което означава, че теоретично казано, всички видове растения могат да бъдат произведени в тези растителни ферми.

Въпреки това, когато се вземе под внимание предлагането и търсенето на някои видове продукти, най-разумно е да се използват вертикални ферми за основно култивиране на тези растителни видове, които могат да узреят напълно за кратък период от време и не са по-дълги от 20 до 30 сантиметра – така че да могат да растат във вертикално подредени слоеве в една стая. Продуктите, които отговарят на тези критерии, включват билки, марули и рукола. ”

Въпрос: Каква роля играят светодиодите, използвани в заводите? Дали те заместват нуждата от естествена светлина?
„Светлината е много важен фактор за растежа на растенията и за щастие, LED осветлението, което се използва широко във вертикалните ферми на растенията, е в състояние да надхвърли и отвъд това, което естествената слънчева светлина предлага на процеса на култивиране на продукцията.

Фотосинтезата, поникването и растежът на растенията зависят от дължината на вълната, на която е изложено растението. LED осветлението е в състояние да осигури оптимални условия на осветление за отглеждане на всяко растение, защото е лесно да се регулира дължината на вълната на светодиода. Различните светлинни дължини на вълната могат да повлияят на вкусовото и хранителното съдържание на различните видове растения. Дори понякога в рамките на един и същи вид, зеленчуците могат да получат горчив вкус. Това съвпадение на дясната дължина на вълната с десния зеленчук се нарича “рецепта за осветление”. ”

Въпрос: Какъв е аспектът на „пълния спектър“ на светодиодите за градинарство на LEDs основа, които сте разработили в сътрудничество с Samsung Electronics?
„В първите заводи, комбинация от червени и сини светлини се използва главно за подпомагане на отглеждането на растения, тъй като по това време изследователите са открили, че растежът на растенията е най-силно засегнат от дължините на вълните на червените и сините светлини. Въпреки това, червеното и синьото осветление затруднява наблюдението на цвета на листа или цялостното развитие на растението.

Съвсем наскоро изследователи, изучаващи връзката между растенията и светлината, подчертаха значението на дължината на вълните на зелена светлина за растежа на растението. Резултатите показват, че растенията абсорбират най-добрата зелена светлина в сравнение с други цветове. Ето защо ние разработихме „LED“ светлина – тя е смесица от трите светлини. Светодиодните модули на пълен спектър за бяла градинарство на Samsung използват широк спектър от дължини на вълните, което го прави по-ефективен във вътрешното земеделие. ”

Въпрос: Какви са предимствата на светодиодите за градинарство в LED цвят с пълен спектър?
„Отглеждането на растения се свежда до осигуряване на правилната комбинация от дължини на вълните, специфични за всеки вид растение – от зеленчуци до плодове до лечебни растения. Обаче намирането на оптимално за всеки вид продукция често отнема много време и е скъпо – трудно за повечето вертикални стопанства.

Това сътрудничество с Samsung, световен лидер в светодиодните технологии, се фокусира върху намирането на оптималната комбинация от светлинни дължини на вълните, необходими за пиковия растеж на растенията. За да се направи това, бяха документирани най-търсените продукти от съществуващите фабрики, след което бяха проведени експерименти с различни комбинации от светлинни дължини на вълните. От резултатите от тези проучвания дойде решението на Samsung за решение за осветление, включително светодиодите за градинарство в пълен спектър. Очаква се тези продукти да бъдат от голяма полза не само за съществуващи големи земеделски производители, но и за начинаещи производители на растения, фермери, които искат да се опитват да отглеждат нови култури, както и за фабриката за завода като цяло. ”

Въпрос: Каква роля очаквате Samsung да играе в бъдещия хранителен и селскостопански сектор?
„Samsung работи в тясно сътрудничество с изследователски екипи в областта на селското стопанство, за да предложи нови технологии и продукти, които могат да допринесат за развитието на областта на растежа на растенията, което според мен е особено важно. Тази съвместна работа определено ще осигури добро взаимодействие с бъдещия хранителен и селскостопански сектор.

Последният продукт на Samsung, Chef Garden, помага на потребителите да отглеждат собствени билки в собствените си кухни. Надявам се, че първата ръка Chef Garden дава на потребителите искри благодарност и любопитство към земеделието и откъде идва храната, която ядем. ”


Chef Garden се интегрира безпроблемно със следващото поколение на Samsung Family Hub, използвайки вече включените в хладилника електрически и водни връзки. За да отглеждат растенията си, потребителите могат да избират от голямо разнообразие от капсули за семена и да ги поставят в Growing Zone, където се прилага технология Fogponics за създаване на хранителна мъгла, която доставя вода и хранителни вещества на растенията, спестявайки вода и поддържайки вътрешността на растежа Зоната е чиста.

Chef Garden може да контролира условията, за да осигури оптимална среда за растеж, като предвижда растеж и контролира времето за прибиране на реколтата. Благодарение на интегрирането си със семейството Hub, платформата може да препоръча рецепти, базирани на плодовете и зеленчуците, които са готови за прибиране на реколтата, както и продуктите, които вече са в хладилника, като помагат за минимизиране на отпадъците.


Превод: Monte.bg / Инфо: https://news.samsung.com/global/