Рецептата е за варено зеле с пиле, получава се много вкусно! За тези които обичат печено, може да прехвърлят готовото ястие в тава и да запекат на 250-градуса за около 20-мин. (в средата на фурната), получава се страхотно! Ако в ястието е останало доста бульон, може да добавите 1 ч.ч Ориз и да запечете заедно с него!

  • 5-6 бутчета
  • 2бр. големи зелки
  • 2-3 моркова (настъргани)
  • 200гр. доматено пюре (или 2бр. домати – обелени)
  • Подправки:
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Червен пипер
  • 1-2 с.л. Вегета
  • 3-4бр. Дафинов лист
  • 1-2 кубчета пилешки бульон (за по изразен вкус)
  • 1/2 стрък магданоз (нарязан на едро)
  • 50мл. Олио
  • вода
  • Сол на вкус (при нужда)

  1. Пилешкото месо се поставя  в голяма тенджера с вода 2-3 литра (вряща)
  2. Пилето се вари до пълно сваряване, изважда се временно.
  3. Запазваме около 500-600мл. от бульона и в него варим нарязаното на парчета зеле.
  4. Прибавяме, доматеното пюре, и всички останали подправки – разбъркваме. Ако използвате домати ги обелете и нарежете на кубчета.
  5. Прибавяме начупеното месо – разбъркваме.
  6. Оставяме да ври на умерен огън за около час и половина, през няколко минути разбърквайте хубаво.
  7. Опитайте от зелето и бульона, при нужда добавете сол. Ако случайно решите че ви е солено, добавете 1 чаша вода.