Самата дума pasticcio произлиза от думата ”pastīcium” от латински oзначава пай.

  • 1кг. Кайма смес
  • 2 гл. Лук
  • 2 ск. чесън
  • 300/400 мл. доматено пюре (или 500гр. белени, зрели домати).
  • 100/150мл. Червено или Бяло вино (по избор)
  • Риган – щипка
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • магданоз 1/2 връзка
  • 2 ч.л. Захар
  • Сос Бешамел
  • 100г. краве масло
  • 100г. брашно
  • 1 л. прясно мляко
  • 2 яйца
  • сол на вкус

  1. Олиото се загрява, в него се задушават лукът и чесънът, нарязани наситно. Прибавя се каймата и се бърка, докато стане на трохи.
  2. Слагат се подправките: ригана, сол и черен пипер на вкус. Налива се виното и отново се разбърква.
  3. Прибавят се нарязаните на кубчета домати (или доматеното пюре) и захарта и се поръсва с наситнения магданоз. Когато се сгъсти, се дръпва от огъня.
  4. Макароните се сваряват във вода+сол и изцеждат
  5. Запържват се с 50гр. масло (сотират)
  6. Половината от макароните се разпределят в намаслена тава. Отгоре се поставя равномерно от плънката (кайма) и се добавят останалите макарони.
  7. Залива се с бешамела. Ястието се пече около 40 минути на 180гр , като 10 минути преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал.

Заливка – Бешамел: Маслото се загрява в тиган, прибавя се брашното и при непрекъснато бъркане се запържва до златисто. Посолява се и се налива затопленото прясно мляко. Оставя се на котлона докато се сгъсти и се прибавят яйцата и отново разбърква добре.