Бешамел е основен бял сос, който се приготвя от брашно, запържено в масло и разредено с мляко. Сервира се топъл. Като подправки са подходящи бял пипер, индийско орехче и настъргана кора от лимон. Сосът Бешамел е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Може да се използва както самостоятелно, така и като базова съставка в приготвянето на ред други сосове и ястия.


  • 1 л. прясно мляко
  • 100г. масло
  • 100г. брашно
  • 1гр. индийско орехче
  • сол и черен пипер на вкус

  1. В тиган на умерен огън – разтопете маслото, добавете брашното и бъркайте хубаво.
  2. Към него постепенно добавете млякото и подправките, като бъркайте непрекъснато.
  3. Щом сосът се сгъсти е готов.
  4. Ако искате да направите заливка за ястие добавете 2-3 яйца (може и настърган кашкавал)