Бешамел е основен бял сос, който се приготвя от брашно, запържено в масло и разредено с мляко. Сервира се топъл. Като подправки са подходящи бял пипер, индийско орехче и настъргана кора от лимон. Сосът Бешамел е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Може да се използва както самостоятелно, така и като базова съставка в приготвянето на ред други сосове и ястия.
- 1 л. прясно мляко
- 100г. масло
- 100г. брашно
- 1гр. индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
- В тиган на умерен огън – разтопете маслото, добавете брашното и бъркайте хубаво.
- Към него постепенно добавете млякото и подправките, като бъркайте непрекъснато.
- Щом сосът се сгъсти е готов.
- Ако искате да направите заливка за ястие добавете 2-3 яйца (може и настърган кашкавал)