Skip to content
Гръцка мусака


- 1,5кг. Кайма: 60 % телешка 40% свинска (или смес по избор)
- 2-3бр. Тиквички (големи)
- 2бр. Патладжани (големи – обелени)
- 1кг. Картофи
- 2гл. Лук
- 100мл. Доматено пюре
- 2 ч.л. захар
- 50-70мл. олио
- Магданоз 1/2 връзка (нарязан)
- черен пипер и сол на вкус
- Доабвки по-избор:
- 1бр. дафинов лист, 2-скилидки чесън, чаша червено вино, морков настърган.
- Заливка – Бешамел
- 1л. Прясно мляко
- 120мл. Брашно
- 120мл. Масло
- Индийско орехче (настъргано)
- Бешамел: Стопете маслото и свалете съда от огъня. Сложете брашното, сол на вкус, настърганото индийско орехче и ги разбъркайте. След това на умерен огън към сместа прибавете постепенно топлото мляко. Бъркайте соса непрекъснато, докато заври и получите желаната гъстота. Колкото повече ври, толкова по гъст става!

- Тиквичките, Патладжана (обелен) и Картофите (обелени) се нарязват на шайби (около 1см.), запичат се предварително на фурна в тава (по-отделно) за 10-15мин на 180-градуса.
- Каймата се запържва с нарязания лук за 2-3мин, добавя се доматеното пюре и малко вода (50-70мл.), магданоз и 2 ч.л. захар. и се вари докато сместа редуцира (около 10мин.)
- 1 ред / Намазваме тавата с олио и поставяме шайбите картофи, легнали по цялото дъно.
- 2 ред / Прибавяме сместа от каймата и разпределяме равномерно, по цялата тава върху картофите.
- 3 ред (шайби) – патладжан
- 4 ред (шайби) – тиквички
- Разпределяме по цялата повърхност заливката ”Бешамел” и се пече във фурна-среда (около 40-50 мин.) на 180-градуса.