Гръцка мусака

  • 1,5кг. Кайма: 60 % телешка 40% свинска (или смес по избор)
  • 2-3бр. Тиквички (големи)
  • 2бр. Патладжани (големи – обелени)
  • 1кг. Картофи
  • 2гл. Лук
  • 100мл. Доматено пюре
  • 2 ч.л. захар
  • 50-70мл. олио
  • Магданоз 1/2 връзка (нарязан)
  • черен пипер и сол на вкус
  • Доабвки по-избор:
  • 1бр. дафинов лист, 2-скилидки чесън, чаша червено вино, морков настърган.

  • Заливка – Бешамел
  • 1л. Прясно мляко
  • 120мл. Брашно
  • 120мл. Масло
  • Индийско орехче (настъргано)
    • Бешамел: Стопете маслото и свалете съда от огъня. Сложете брашното, сол на вкус, настърганото индийско орехче и ги разбъркайте. След това на умерен огън към сместа прибавете постепенно топлото мляко. Бъркайте соса непрекъснато, докато заври и получите желаната гъстота. Колкото повече ври, толкова по гъст става!

  • Тиквичките, Патладжана (обелен) и Картофите (обелени) се нарязват на шайби (около 1см.), запичат се предварително на фурна в тава (по-отделно) за 10-15мин на 180-градуса.
  • Каймата се запържва с нарязания лук за 2-3мин, добавя се доматеното пюре и малко вода (50-70мл.), магданоз и 2 ч.л. захар. и се вари докато сместа редуцира (около 10мин.)
  • 1 ред / Намазваме тавата с олио и поставяме шайбите картофи, легнали по цялото дъно.
  • 2 ред / Прибавяме сместа от каймата и разпределяме равномерно, по цялата тава върху картофите.
  • 3 ред (шайби) – патладжан
  • 4 ред (шайби) – тиквички
  • Разпределяме по цялата повърхност заливката ”Бешамел” и се пече във фурна-среда (около 40-50 мин.) на 180-градуса.
By |2019-12-09T18:07:00+02:00декември 8th, 2019|Хранене|
error: Content is protected !!