Огретен 2 вида – Картофи/Тиквички

Огретен с картофи

  • картофи – 1,200кг.
  • сирене – 400гр.
  • прясно мляко – 400мл.
  • масло – 100гр.
  • яйца – 4 бр.
  • 200гр. настърган кашкавал (по желание)

  1. Картофите се сваряват и нарязват на шайби
  2. Нареждат се в намазнена тава:
  3. картофи (един ред)
  4. Сирене натрошено (един ред)
  5. картофи (един ред)
  6. Яйцата се разбиват с прясното мляко и се заливат картофите
  7. щипка сол
  8. маслото се слага най-отгоре (маже се)
  9. Пече се на фурна 200/градуса за около 35мин.
  10. Може да добавите 200гр. настърган кашкавал.

Огретен с тиквички

  • Тиквички 600гр.
  • масло 60гр.
  • сол на вкус
  • брашно 2 с.л.
  • яйца 1бр.
  • сирене 200гр.
  • кашкавал (за поръсване) 150гр.
  • Кислело мляко 400мл.

  1. Тиквичките се нарязват на тънки шайби и се запържват в маслото
  2. Посоляват се на вкус
  3. Добавя се надробентото сирене, кашкавал и брашно
  4. Ястието се залива с млякото и яйцето
  5. Запича се на умерена фурна, докато тиквичките поемат млякото с яйцето
  6. Изважда се от фурната, поръсва се с кашкавал и отново се пече около 10мин.

ИНФО

Огретенът обикновено се приготвя със сварени картофи и сирене, но рецептата е изменена и в огретена е възможно да присъстват множество други продукти като тиквички, домати, патладжани, спанак, праз, броколи, грах, моркови, зеле и т.н. Въпреки, че традиционно се приготвя със зеленчуци, понякога месо или месен продукт може да присъстват също. Необходими продукти: • 500 г картофи • 30 г масло • 150 г сирене • 200 мл прясно мляко • 2 бр. яйца • сол Картофите се измиват и сваряват. След като са готови, се обелват и нарязват на филийки и се нарежда ред картофи в добре намазнена тава. Натрошеното сирене се разстила върху картофите и отново се нарежда ред картофи. Разбиват се яйцата, млякото и солта и със сместа се заливат картофите и сиренето. Отгоре се поставят парченца масло и ястието се пече във фурна за около 30 минути на 200 С. Огретен (гратен, гретен) – всяко ястие, което е залято или покрито отгоре със сирене (мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Терминът „au gratin“ или „gratinée“ (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.

By |2019-12-02T01:11:37+02:00декември 2nd, 2019|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!