Пилешки бутчета с ориз

  • 4 Бутчета
  • 240-250мл. ориз
  • (вода 720-750мл.)
  • 1бр.  Лук кромид
  • 1бр. Морков
  • Черен пипер и сол на вкус
  • 1 дафинов лист
  • Олио 20мл.
  • По желание към ориза може да прибавите, някои от продуктите: грах, зелен лук, магданоз, царевица-варена, чушки и др.

 

  1. Бутчетата се поставят в тава с малко олио, с кожата на долу, посоляват се + малко червен пипер. Печат се на температура до 200градуса около 15-20мин. в средата на фурната.
  2. Ориз – за всяка порция може да приготвите по 60мл. ориз.
    (Пример за 4 бутчета – 240мл. ориз.)
  3. Ориза се изплаква няколко пъти с хладка вода, след което се оставя да престои в студена вода около 20мин. (докато приготвим пилето).
  4. Лука и моркова се почистват и нарязват на малки парченца. Поставят се в тиган и се запържват заедно с оцедения ориза (добавете щипка сол, 1бр. дафинов лист и малко черен пипер зърна) – разбърквайте. Запържва се около 1 мин.
  5. За ориза се добавя  вода 3-към 1 ( пример ориз 200 мл. – вода 600 мл.)
    Добавяте водата към ориза и разбърквате.
    Прибавяте ориза и водата към тавата с бутчетата (в нея има около 1 пръст вода).
    бутчетата се обръщат с кожата на горе и се поръсват леко с червен пипер.
    Пече се в загрята фурна на 150-160/градуса, в долната част на фурната около 30-40мин. или до желаната степен.

(За хрупкава кожа, бутчетата се поставят непокрити в хладилник и поръсени с малко сол, да престоят 12-24ч.)


Подобни: Пиле с ориз>>

By |2019-11-23T02:24:16+02:00ноември 23rd, 2019|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!