1.Cadillac One: ($1.6 million) – Президентският държавен автомобил на САЩ (с псевдоним “Звярът”) е официалният държавен автомобил на президента на Съединените щати. Настоящият модел на президентския държавен автомобил е уникален Cadillac, който дебютира на 24 септември 2018 г. В началото на 20-ти век президентите на САЩ приеха автомобилните технологии с покупката на четири коли на президента Уилям Хауърд Тафт и превръщането на конюшнята в Белия дом в гараж. Президенти се возеха на склад, немодифицирани автомобили, докато администрацията на президента Франклин Д. Рузвелт не купи Sunshine Special, първия автомобил за президент на държавата, който е построен по стандартите на Тайната служба на САЩ. До убийството на Джон Ф. Кенеди, президентските автомобили често позволявали на президента да се вози непокрит и изложен на обществото. Убийството на президента Кенеди започна прогресия на все по-бронирани и запечатани коли; държавният автомобил 2009–2018 г. е имал непромокаемо стъкло с дебелина 13 см (13 см) и е херметически запечатан със собствена екологична система. Изведените от експлоатация държавни автомобили се демонтират и унищожават със съдействието на Тайната служба, за да се предотврати известността на техните тайни от външни лица. През последните 20-ти и 21-ви век президентските кортежи се състоят от 24–45 превозни средства, различни от държавните автомобили на президента, включително превозни средства за сигурност, здравеопазване, преса и разчистване на маршрути, наред с други. виж още >>


2. Aurus Senat Kortezh limousine: ($588,000) , (цената за разработката 197,000,000$). Сегашният президентски автомобил на Владимир Птин е лимузина Aurus Senat, която замени Mercedes-Benz S 600 Guard Pullman. Автомобилът е оборудван с много животоспасяващи – защити и отбранителни мерки, колата е изграден според стандартите на Федералната служба за защита. Senat е с дължина над 6,6 м и тежи около 6,5 т. Под капака работи 4,4-литров V8 с около 600 к.с., подпомаган от електродвигател със 112 „коня“. Клиренсът е 20 см – идеално за Русия. При разработката на двигателя са помагали инженери на Porsche.

Aurus Senat е разработен в Русия от NAMI като част от проекта “Kortezh” Aurus Senat бе публично представен за първи път на четвъртото стъпване в длъжност на Владимир Путин през 2018 година. В колата има командно-контролен център и се управлява по най-високите стандарти, първият пасажер на Аurus е руският президент Владимир Путин, който пристигна с нея на церемонията по встъпването си в длъжност през май тази година в Кремъл.


3. Queen Elizabeth II, Bentley State Limousine – ($10 million) Държавната лимузина на кралицата Бентли е специално проектирана през 2002 г. за златния си юбилей – явно е била толкова впечатлена от нея, че е поръчала още един. Автомобилът разполага с високи тавани и врати, които се отварят на 90 градуса, за да позволят на роялите да излязат от автомобила по “достоен начин”. Двумоторният, 6,75-литров V8 двигател на автомобила е модифициран от версията на Arnage R на Bentley, за да генерира 400 к.с. Максималната му скорост е 130 мили / ч (209 км / ч). Държавната лимузина е с 83.0 см (2.723 фута) по-дълга от стандартната Bentley Arnage, с 25.5 см (10.0 in) по-висока и с 6.8 cm (2.7 in) по-широка. За защита на своите пътници, каросерията и стъклото са бронирани, кабината може да бъде запечатана въздухонепроницаема в случай на газова атака и също е устойчива на взрив, а гумите са подсилени с кевлар.

Bentley се използва най-вече при официални ангажименти и винаги е придружаван от селекция от маркирани и немаркирани превозни средства Royal Protection Squad и местни полицейски превозни средства и мотоциклетисти. Когато е в чужбина, кралицата може да използва други държавни автомобили или превозно средство, предоставено от нейните домакини.


4.Hongqi Limousine ($801,624) е китайска марка за луксозни автомобили, собственост на автомобилната компания FAW Car Company, която е дъщерно дружество на FAW Group. Hongqi е лансиран през 1958 г., което го прави най-старата китайска марка за леки автомобили. На китайски hongqi означава „червено знаме“, комунистически китайски културен символ. Издаден през 2013 г. на автомобилното изложение в Шанхай, L5 е известен с това, че в момента е най-скъпият автомобил, произведен от Китай, който някога е бил на разположение за покупка, с 5 милиона CN en Renminbi (800 000 щатски долара). Това е официалният държавен автомобил на Китай, тъй като се използва от генералния секретар на Комунистическата партия (първенството на лидера) Си Дзинпин. В момента седанът се предлага само в Китай. През 2016 г. Hongqi анонсира V8 версия на L5, задвижвана от 4,0 литров twin-turbo V8, произвеждащ 381 конски сили с осемстепенна автоматика. Hongqi L5 е насочен към бизнесмени милиардери и супер звезди.


5. Kim Jong Un, Mercedes-Benz S600 (W221) Pullman Guard –  ($1.6 million).

Mercedes Limousine на Ким Чен Ун се придружава от 12 телохранители, които бягат заедно с него, като премиерът на Северна Корея е на значими събития. Мъжете са избрани от армейски наборници въз основа на физическия вид и способности. Що се отнася до самата лимузина, “Mercedes-Benz S-Class е една от най-безопасните коли наоколо”, казва Select Car Leasing.

С дължина около 21 фута, S600 Pullman е абсолютно масивен и има почти сигурни специални модификации, които да отговарят на личните нужди на Ким. Според съобщенията, мерцедесът е в състояние да издържи на атака с граната, както и куршуми. Mercedes-Benz W221 е код на шасито на S-Class, наследник на Mercedes-Benz S-Class (W220) и предшественик на Mercedes-Benz S-Class (W222). Опънат на дължина над 21 фута и натоварен с бронирана защита, Pullman Guard накланя везните с тегло над 5,5. Мощността за Pullman Guard идва от чудовищен 6,0 литър, 530 конски сили, двигател V12 с двойно турбо. Няма налични спецификации за производителност, но очаквайте лимузината да може да забърза дори с огромното си тегло.

Бронираната защита включва интегрирани стоманени защитни панели вътре в купето, заедно с припокриващи се защитни панели в критични зони на автомобила. Pullman Guard разполага и с бронирани подове, за да предпази пътниците от взривове от бомби. В допълнение, прозорците от свръх плътно ламинирано стъкло са покрити от поликарбонат от вътрешната страна, за да се предотврати разпръскването. Според Mercedes, Pullman Guard е сертифициран в клас на устойчивост VR9 и устойчивост на взрив, за да отговаря на стандартите ERV2010.


6. Pope Benedict XVI, Mercedes-Benz M-Class AKA The Popemobile – ($535,000) Mercedes-Benz М-клас на папа Бенедикт беше последният от привързаните с наименование попмобили. Настоящият папа Франциск се отказа от бронебойната традиция в предпочитание на по-занижени превозни средства, казвайки: “Вярно е, че всичко може да се случи, но нека си признаем, на моята възраст нямам какво да губя.” Обичайният папамобил е включен в превоз на главата на Католическата църква около публични събития след опит за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 г. Попемобилът на Бенедикт се отличаваше с бронепокривни странични панели и ходова част и вградено захранване с кислород към кабината. Всички регистрационни табели за превозни средства на град Ватикана започват с буквите “SCV”, съкращението от латинския статус Civitatis Vaticanae (“Държава град Ватикана”)


виж още, подобни >>