Rungrado 1st of May Stadium (Първи май Рунрадо) или стадион „Първи Май“ е много целево спортно съоръжение в Пхенян, Северна Корея, което е завършено на първи май 1989 година. Името му идва от комбинацията на името на архитекта му – Ислет Рунгнадо и деня на труда 1 май, в който е било и откриването му. Това е най-големият стадион в света по капацитет. Към настоящия момент се използва от националния футболен отбор на Северна Корея, а също и за лекоатлетически състезания, но основно за масови игри, наречени „Ариранг“. Разполага със 150 000 седалки, като по този показател е 1-ви в света сред стадионите и 12-ти сред спортните съоръжения. Покривът му е съставен от 12 арки, които са разположени в кръг, като идеята е била той да прилича на цвят от магнолия. Застроената площ, която заема стадиона е в размер на 207 000 м2, като най-високите части на покрива се извисяват на 60 метра над земята.

Стадион Рунгнадо Мей Дей е най-известен със своите огромни спектакли и шоу програми в чест на лидер на КНДР Ким Ир Сен и впоследствие на Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. През 2002 година между юни и юли са проведени най-масовите народни игри Ариранг, които включват гимнастически и художествени изпълнения, като в тях вземат участие над 100 000 души, а зрителите по трибуните са почти двойно повече. Постижението е записано в рекордите на Гинес. Стадионът разполага с различни зали за тренировки, кътове за отдих, закрит плувен басейн, сауни, леглова база и други, които са необходими за обучението и удобствата на спортистите. В Рунгнадо има и ресторанти и зали с големи екрани, а също и открита и закрита състезателна писта.


Camp Nou, SpainCamp Nou, Spain – Камп Ноу (на бълг. също и Ноу Камп) е стадион в Барселона, Испания, собственост на ФК Барселона от неговото построяване през 1957 г. Оценен е от УЕФА с 5 звезди, домакин е на множество международни срещи от висока класа и финали на Шампионската лига, най-последният от които е през 1999 година. Има капацитет от 99 354 души, което го прави най-големия в Европа и 11-ти в света.

Официалното му име е Estadi del FC Barcelona (Стадион на ФК Барселона) до 2000 година, след това управата на отбора гласува за смяна на името на Ноу Камп. Срещу стадиона се намират Palau Blaugrana – стадион за закрити спортове, към него предналежи Ледената пързалка, стадионът за ледено-базирани игри. Точно зад комплекса е Mini Estadi – стадионът, където ФК Барселона Атлетик играе мачовете си. Рекордни посетители 120 000 (ФК Барселона – Ювентус, четвъртфинали на Шампионската лига, сезон 1985-86).


The Maracanã, Rio de JaneiroThe Maracanã, Rio de Janeiro – Маракана, е футболен стадион в Рио де Жанейро, Бразилия. Собственост е на държавното управление. Маракана е името на квартала, в който се намира стадионът. Стадионът е открит през 1950 година, за Световното първенство по футбол, като на него се играе и последният мач от финалната група, където Бразилия губи с 1:2 от Уругвай. От тогава Маракана се използва от големите клубове в Рио де Жанейро – Ботафого, Фламенго, Флуминензе и Вашку да Гама. Той също е сцена на множество концерти и други спортни и развлекателни събития. При създаването си е бил с внушителния капацитет от 210000 места – най-големият в света. Никога не е изпълван до краен предел, но на фактическия финал между Бразилия и Уругвай на 16 юли 1950 г. все пак е поставен рекорд за посещаемост на футболен мач в историята от 199 854 зрители.

След направените реконструкции, капацитетът му към 2014 г. е 78 838 места, което го прави най-големия стадион в страната, а и в цяла Южна Америка.


Anfield Road, United KingdomAnfield Road, United Kingdom, Анфийлд (Anfield) е футболен стадион, разположен в Ливърпул, Англия. Стадионът е издигнат през 1884 г. и първоначално е дом на футболен клуб Евертън (Everton F.C.), до тяхното преместване през 1892 г. Оттогава теренът е стопанисван от отбора на Ливърпул. Капацитет: 54 074 места.

Открит през 1884 г., стадионът е собственост на Джон Орел (John Orrell) и неговият съдружник Джон Холдинг (John Houlding). В самото начало Орел решава да даде терена под наем на Евертън, като първият им мач се провежда на 28 септември 1884 г. срещу отбора на Ърлстоун (Earlstown). Срещата завършва 5:0 за домакините.

Макар и да не е огромен стадион по отношение на капацитет по всякакъв начин (Капацитет: 45 276), легендарната атмосфера на Анфийлд, известна в целия свят, прави дома на Ливърпул един от големите стадиони.

Дом на „червените“, спечелили пет титли на европейската купа, „Анфийлд“ винаги е почерпка за членовете на всеки гостуващ отбор, въпреки че продължава да внушава страх на всяка опозиция. От известната табела “This Is Anfield”, която виси в тунела, до страстните фенове на дома, които пеят “You never Never Walk Alone”, Anfield завинаги ще бъде любим сред играчите и феновете.


Soccer City, South AfricaSoccer City, South Africa – Първият стадион на Националната банка – с капацитет ‎94,736 места, открит през 1989 г, – стадионът на FNB, известен още като Футбол Сити и Калабаш, е стадион, разположен в Насрек, граничещ с района Соуето в Йоханесбург, Южна Африка. Стадионът претърпя значително надграждане за Световното първенство по футбол през 2010 г. с нов дизайн.

Стадионът „Футбол Сити“ в Йоханесбург беше основният стадион за Световните първенства по футбол през 2010 г., където се играха началната игра и финалът.

Дизайнът на стадиона се основава на калабаш или африканска саксия, като това е най-разпознаваемият обект за представяне на африканския континент. BAM International е построила стадиона заедно със своя южноафрикански партньор Grinaker-LTA. Новият стадион се превръща в калабаш, или „стопяващ съд“ на африканската култура. Фасадата му е изградена от уникална облицовъчна система, разработена като фибро-циментови панели, които биха могли да бъдат произведени с използване на местни материали и която придава уникален африкански вкус на външния вид на сградата. Саксията се пробива от отворени панели, които осигуряват естествена вентилация и когато стадионът е осветен, имитира звездното африканско небе.

Структурният профил на горните нива беше разширен навсякъде, за да заобиколи терена, докато долните насипи бяха преустроени, което значително подобри зрителните линии на стадиона.


San Siro, ItalySan Siro, Italy (Джузепе Меаца) е футболен стадион, разположен в Зона 7 на град Милано, Италия. Той е домашен терен на футболните клубове „Милан“ и „Интер“. Наречен е в чест на двукратния световен шампион Джузепе Меаца, има 81277 седящи покрити места.

През 1925 година по настояване на Пиеро Пирели (президент на „Милан“) започва построяването на футболен стадион в близост до хиподрума в Милано. Проектът е на инженер Алберто Куджини и архитект Улисе Стакини, състои се от четири праволинейни трибуни несвързани помежду си (една от които частично покрита), а капацитетът е 35 000 зрители. На 19 септември 1926 в чест на официалното му откриване се състои мачът между отборите на Интер и Милан, завършил 6 – 3 в полза на гостите (Интер). През 2012 г. стадионът е модернизиран и определен в IV категория на УЕФА. Капацитетът му става 81 277 места, от които 80 018 обикновени и 1259 екстра


Популярни футболни стадиони,  част 2 >>