Santiago Bernabeu, Spain – Естадио Сантяго Бернабеу е футболен стадион в Мадрид, Испания. Това е стадионът на който играе домакинските си срещи отборът на Реал Мадрид. Работите по него започват официално на 27 октомври 1944 г. Открит е през декември 1947 г. и първоначално носи името на стария стадион – Чамартин (кръстен на квартала, в който се намира). На 4 януари 1955 г. приема сегашното си име – Сантяго Бернабеу в чест на президента на тима по това време.

Капацитетът се сменя често, най-много е бил 125 000 (след реконструкция през 1953 г.). След това на няколко пъти капацитетът е намален поради модернизациите, които се правят. Последната промяна е от 2003 г. Замислен е план за въвеждане на подвижен покрив. Стадионът е оценен от УЕФА с пет звезди (най-висока категория). Неговият капацитет е 85 454 места вследствие на многобройните реконструкции. В началото на 2015 г. клубът продава правата върху името на стадиона си на петролната компания ИПИК. Според испанските медии стадиона ще носи името „Абу Даби Бернабеу“ в продължение на 25 години. В същото време испанският гранд ще получи 500 милиона евро, за да реконструира съоръжението, обмисля се и подвижен покрив за бъдеще.


Azteca, MexicoAzteca, Mexico е футболен стадион, разположен в Мексико Сити, столицата на Мексико. Наричан е „Колосът на Санта Урсула“. От откриването му на 29 май 1966 г., стадионът е официален домакински стадион на професионален футболен отбор „Клуб Америка“ и официален национален стадион на националния отбор по футбол на Мексико. Има официален капацитет от 95 500 удобно седящи места. Практическият му капацитет е 105 064 места, а може да побере максимум 114 465 седящи зрители. Той е най-големият стадион в Мексико и третият най-голям футболен стадион в света. Рекордната му посещаемост е 119 853 души на мача Мексико – Бразилия, 7 юли 1968 г.

Разположен е на 2195 m надморска височина. Покривният купол усилва шума отгоре, изпълвайки въздуха на терена с виковете на публиката и оглушителен неблагозвучен фон. Като се добави към това и смогът, Ацтека е едно от най-негостоприемните места за посещение от други отбори.

Стадион Ацтека е проектиран от архитектите Педро Рамирес Васкес и Рафаел Mихарес Алсéрека. Преди това те обикалят по света и оглеждат най-добрите футболни стадиони. Изграждането отнема почти четири години. Размери на игрището: дължина 105 метра, ширина 68 метра.
Полето на стадиона е 9,50 метра под нивото на улицата. Той има уникална дренажна система, така че предпазва от наводнения и може да се играе минути след приключване на буря.

Позицията на стадиона е ориентирана по преминаването на слънцето през деня от изток на запад, така че по време на мачове да се избегне неблагоприятно положение на отборите спрямо слънцето. Системата за осветление на стадиона е една от най-модерните в света и осигурява перфектна видимост при нощни игри при средна осветеност 1500 лукса. Използват се халогенни лампи от метал. Покривът е с характерна куполообразна форма, която защитава много от феновете от дъжд. Стадионът има инфраструктура с максимална видимост към терена от всяка точка през деня или нощта, тъй като ъглите на наблюдение са изчислени с висока графична и математическа точност. Стадионът има 10 порти, седем рампи и 27 входа. Стадионът има общ паркинг за 3500 превозни средства и две приложения с 624 паркоместа. Има и 5 вътрешни паркинга за изключително ползване от собствениците и гости.


The Allianz Arena, GermanyThe Allianz Arena, Germany – Алианц Арена“ е стадион в Мюнхен, провинция Бавария, Германия, собственост на Байерн Мюнхен, на който от сезон 2005/2006 играят срещите си и Мюнхен 1860. И двата тима преди това са играли домакинствата си на Олимпийския стадион в града – „Байерн“ от 1972, а „Мюнхен 1860“ от 1990 г.

На 21 октомври 2002 г. е проведен референдум, на които 65,8% от избирателите определят дали да се построи нов стадион  и дали точно Мюнхен да предостави нужната инфраструктура. Основната алтернатива е генерална реконструкция на Олимпийския стадион, впоследствие отхвърлена. Стадионът е построен в северната част на града. Проектът е направен от швейцарската архитектурна фирма „Херцог & де Мойрон“ (на немски: Herzog & de Meuron).  Стойността на конструкцията е изчислена на 340 млн. евро. Разходите за стадиона са поделени по равно между „Байерн Мюнхен“ и „Мюнхен 1860“.

Работите по стадиона започват през есента на 21 октомври 2002 г.  и завършват през април 2005 г. За строежа на стадиона е създадена фирма Allianz Arena München Stadion GmbH, в която „Байерн Мюнхен“ и „Мюнхен 1860“ имат по 50% от дяловете. През 2008 година стадионът става пълноправна собственост на „Байерн Мюнхен“, тъй като клуба изкупува дяла на „Мюнхен 1860“. Стадионът разполага и с най-големия паркинг в Европа – за около 9800 места. На север от стадиона се намира и допълнителен специален паркинг за фен автобуси с капацитет 350 места. Касите за билети са 54. През август 2014 г. бе съобщено, че разширяването на капацитета е завършено, което води до нов максимален капацитет от 75 024 места.


Wembley, United KingdomWembley, United Kingdom, (Стадион Уембли) е  разположен в лондонското предградие Уембли. Със своите 90 000 седящи места стадионът е вторият по големина в Европа след стадион Ноу Камп в Барселона, Испания и най-големият в света сред стадионите, на които всички места са покрити с козирка. Много хора го наричат с името Новия Уембли, за да го разграничат от стария стадион, намирал се на същото място и разрушен през 2003 г. Предишният стадион Уембли (носил името Стадион на империята) е едно от най-известните футболни съоръжения в света – често е наричан дори „Домът на футбола“ (The Home of Football). На него са се провеждали редица събития от световно значение като финал на Световно първенство, финал на Европейско първенство, Летни олимпийски игри, както и рекордните шест финала за Купата на европейските шампиони. През септември 2002 г. оригиналната структура е изцяло разрушена и започва строеж на чисто нов стадион. По предварителни планове той е трябвало да бъде официално открит през 2006 г., но финансови проблеми забавят откриването му до 2007 г. Официалното предаване на ключовете на новия стадион на неговите собственици от Футболната асоциация се състои на 9 март 2007 г. Първият провел се на него мач е приятелската среща между младежките национални отбори на Англия и Италия, завършила 3:3 пред 55 700 зрители.


Old Trafford, United KingdomOld Trafford, United Kingdom  е наименованието на стадиона на английския футболен отбор Манчестър Юнайтед, намиращ се в град Манчестър, Англия. Отборът играе там от 1910 г. Стадионът бива наричан също „Театър на мечтите“ (Theatre of Dreams) – определение, дадено от Боби Чарлтън.

Олд Трафорд, със своите 76 411  места, има най-големия капацитет от всички английски клубни стадиони. Той е един от двата английски стадиона, удостоен с пет звезди от УЕФА.

До 1902 г. отборът на Манчестър Юнайтед носи името Нютън Хийт и играе мачовете си в Клейтън. Но стадионът там е пракалено малък, затова с промяната на собствеността на клуба, едновременно спасила го от фалит и променила името му на Манчестър Юнайтед, се появяват планове за построяването на нов стадион.

В началото плановете са за изграждане на стадион с 100 000 правостоящи места, но впоследствие е взето решение за построяване на стадион за 80 000 зрители. Бъдещите планове за увеличаване капацитета на стадиона са свързани с разширяването на южната трибуна. Реализирането на подобен проект, обаче, би било изключително трудно, заради ограниченото пространство около стадиона. Близката железопътна линия може да бъде преместена, за това е нужно клубът да закупи поне 50% от близките къщи и да ги разруши. Все пак дългосрочният план за резширяването на стадиона остава с реконструирането на южната трибуна в стил, подобен на северната, със запълнени ъгли, което ще означава капацитет от повече от 96 000 седящи места


Популярни футболни стадиони,  част 1 >>