Хокайдо е една от 47-те префектури на Япония, както и 2-рия по големина остров след Хоншу, намираща се в северната част на Япония. Хокайдо е с население от 5 627 424 жители (7-ма по население към 1 октомври 2005 г.) и има обща площ от 83 453,57 km² (1-ва по площ). Японците го наричат „Дивият запад“, въпреки че това прозвище не отговаря на географското разположение на острова. Хората го назовават така, защото именно тук първо са изсечени големи гори и са превърнати в земеделски земи. Така със своите обширни пространства и синьо небе Хокайдо заприличва на Дивия запад. Град Сапоро е административен център на префектурата. Климатът на остова е умерен и има влияние от мусоните. Температурите варират между -30 °C и 27 °C.

Туристите откриват Хокайдо много късно. Островът става известен благодарение на Зимните олимпийски игри през 1972 г. в Сапоро. Оттогава „дивият“ японски остров става център на зимните спортове. Тук има отлични условия – студените мусонни ветрове, които духат откъм Сибир, осигуряват обилни снеговалежи, а температурите падат до -30 °C.

Мрежата от ски писти и лифтове е много добре развита и отлично обслужва курортистите. Хокайдо е подходяща дестинация и през лятото. Температурата на острова не надвишава 27 °C, а времето е по-скоро пролетно. Едно от най-красивите места, посещавано много често от туристите, е националният парк „Шикоцу-Тоя“. Топлите минерални извори в полите на вулканите привличат любителите на лечебни бани. Гъстите гори, бистрите езера и високите върхове, извисяващи се над 2000 m, очакват запалените по планинския туризъм. На Хокайдо се намира и националният парк „Дайсецудзан“. Връх Асахи (2290 m), разположен на територията му, е най-високият на острова. От него и от съседните върхове извират най-дългите реки на Хокайдо, които образуват впечатляващи водопади.

Разположената в Хокайдо пивоварна „Абашири“ произвежда Bilk (от англ. Beer, „бира“ и Milk, „мляко“) – млечно-бирена алкохолна напитка, състояща се от хмел, краве мляко и дрожди. Продуктът е разработен в отговор на намаляващото потребление на мляко и свързаните с това излишъци от него.

Дайсецудзан е национален парк в Япония. Разположен е в централната част на остров Хокайдо. Обявен е на 4 декември 1934 г. Обхваща площ от 226 764 ha, което го прави най-големия национален парк в Япония. На територията му попадат 16 върха над 2000 метра н.в. Богат е на водни ресурси – има много езера, водопади, топли извори. В по-високите му части за разпространени иглолистни гори, а под тях – широколистни листопадни гори. Паркът опазва една от последните популации на кафява мечка в Япония. Други характерни представители на фауната са самур и хермелин.

Хокайдо е много популярна дестинация както за японски, така и за международни туристи. Красива природа, отлична храна и много забавни занимания.