Michelin е френска фирма, производител на гуми със седалище в град Клермон Феран, регион Оверн. Пълното име на фирмата е Manufacture française des pneumatiques Michelin. Michelin е основана на 28 май 1889 г. от братята Едуар и Андре Мишлен. През 1898 г. се появява на бял свят и рекламната фигурка на „човечето на Michelin“, т. нар. Бибендум (или Биб), с което фирмата е популярна и днес. Първоначално фирмата произвежда велосипедни гуми. Развитието на автомобилната индустрия помага за просперитета на фирмата. Към 1906 г. за нея вече работят 6000 души. 2 години по-късно Michelin отваря първия си завод в чужбина – в Торино, Италия. По време на Първата световна война фирмата произвежда и самолети, но след края на войната отново се концентрира върху гумите. През 1931 г. e отворен и първият завод в Германия. Инвестира се и в каучукова плантация във Френски Индокитай.

В периода от 1934 г. до 1975 г. фирмата е мажоритарен собственик в Citroën. В годините след Втората световна война Michelin разработва гумите тип Radial. Към 1969 г. за фирмата работят вече около 81 000 души. През 1988 г. компанията поглъща направлението за гуми на американската фирма B. F. Goodrich Company, а през цялата си история компанията е придобила общо около десет компании за гуми, малки и големи.

Един от най-важните моменти в дейността на фирмата е появяването на пазара през 1992 г. на така наричаните „зелени гуми“ Energy, имащи нисък коефициент на съпротивление при търкаляне, което позволява да се икономисва гориво. От 1999 г. до май 2006 г. компанията се ръководи от Едуар Мишлен (правнук на основателя); на 26 май 2006 г. той се удавя по време на риболов с яхтата си покрай западното крайбрежие на Франция (около Бретан). След този инцидент начело на фирмата застава Мишел Ролѐ, който не е член а семейство Мишлен.


Goodyear  е компания от САЩ, един от най-големите производители на автомобилни гуми в света. Компанията заема 147-o място в класацията Fortune Global 500 (2014). Седалището ѝ се намира в Акрън, щат Охайо. Компанията произвежда гуми за автомобили, самолети, други транспортни средства, а както и различни гумени изделия.

Компанията е наречена на името на Чарлз Гудиър, изобретателя на вулканизирания каучук. Още първите гуми на Goodyear стават много популярни, тъй като били лесни за сваляне и поддръжка.

Основана е през 1898 г. от Франк Сийбърлинг (Frank Seiberling), като я кръщава на името на Чарлз Гудиър, въпреки че компанията не е свързана с него. Сийбърлинг също така определя отличителната търговска марка „крило-крак“, която остава символична връзка с миналото на компанията. Като каучукова компания със само с 13 работници, Goodyear започва производство на велосипеди и гуми за карети, подкови, тампони и покер-чипове. След първия пълен месец на дейност реализира продажби в размер на $8246.

От създаването на първата велосипедна гума през 1898 г., Goodyear проправя пътя към превръщането си в най-голямата компания за производство на гуми в света, титла спечелена през 1916 г. когато е възприет лозунга „Все повече хора да се возят на гуми Goodyear, отколкото на всеки друг вид“. Така тя става най-голямата компания за производство на гуми през 1926 г. Тези първи легендарни години дават тон, който продължава да се усеща във всички аспекти на дружеството и отношенията му със неговите клиенти.

Компанията произвежда гуми за автомобили, камиони, джипове, състезателни коли, самолети и за други машини.


Continental е компания в гр. Хановер, провинция Долна Саксония, Германия. Тя е производител на гуми за автомобилостроенето, селското стопанство, тежкотоварни камиони и автобуси, както и изделия от гума за промишлеността. Компанията е 4-та в света по производство на гуми. Компанията произвежда и спортни гуми за автомобилните спортове. Continental произвежда и продава гуми за автомобили, мотоциклети, както и за велосипеди в световен мащаб. Компанията разполага и с брандове на локално ниво като General (US, Canada), Gislaved (Canada, Nordic Markets), Semperit, Euzkadi (Mexico, Latin America), Barum (EU, Russia) и др.

Компанията Continental е основана в Хановер, Германия през 1871 г. като акционерно дружество под името „Continental-Caoutchouc – und Gutta-Percha Compagnie“. Фабриката произвежда меки каучукови изделия, гумени тъкани, както и твърди гуми за велосипеди и карети.През 1898 г. първите успехи на компанията в разработката и производството се отблязват с появата на автомобилни пневматични гуми с грайфер. В самото начало на XX век гумените тъкани, произвеждани от Continental, се използват за запечатването на клетките за газ на първия създаден дирижабъл в Германия. През 1904 г. Continental се превръща в първата компания света, създала антиплъзгащи се гуми, подобни на по-късно създадените гуми с шипове. Три години по-късно – през 1907 г., Continental изобретява свалящите се джанти за туристически автомобили. През 1909 г. френският авиатор Луис Блерио е първият човек, който лети над Ламанша. Летящите повърхности на неговия моноплан са покрити със специален Continental Aeroplan материал.

В края на 20-те години на XX век компанията се слива с големите тогава фирми в каучуковата промишленост и се образува „Continental Gummi-Werke AG“ В наши дни фирмата Continental се класира в топ 5 на доказани най-добри производители на гуми и автомобилни аксесоари в света. Continental произвежда гуми, спирачни системи, системи и компоненти за двигатели и шасита, апаратура, автомобилна електроника, технически еластомери и др.


BFGoodrich е американска компания, създадена през 1870г. в Охайо от Бенджамин Франклин Гуудрич. Тя е първата американска компания, която започва да разработва радиални гуми. През 1988г. бизнесът й е продаден на Michelin и оттогава BFGoodrich е част от тази корпорация.

Философията на BFGoodrich е непроменена и до днес: гумите BFGoodrich се разработват и създават от ентусиасти – хора, които участват в състезания или оф-роуд активности. Продуктовата гама на BFGoodrich включва гуми за леки автомобили и за SUV с висока производителност,  сцепление и контрол на пътя и извън него. Dunlop e марка с успех в моторните спортове повече от 40 години, като продуктите й са тествани в някои от най-взискателните среди на земята и са участващи в автомобилни състезания върху всякакъв терен, включително в пустиня, в кал и екстремно скално обхождане. Зад гърба си има множество победи, сред които тези на 24 часа на Дейтона и на 24 часа на Льо Ман.


Bridgestone е компания, производител на гуми. Основана е в град Куруме, префектура Фукуока, Япония. Компанията е основана през 1931 г. от Шоджиро Ишибаши. Името на компанията буквално означава „каменен мост“ – пряко наследство от създателя на компанията, чиято фамилия Ишибаши означава точно това.

Съществува самостоятелно до 1988 г., когато закупува американския производител на гуми Firestone Tire and Rubber Company. Бриджстоун е най-големият производител на гуми в Япония и света (данни от 2017), следвана от Мишлен (Франция), Гудиър (САЩ), Континентал (Германия) and Пирели (Италия). Бриджстоун има 181 производствени мощности в 24 държави към юли 2018. Притежава част от финланската компания за производство на гуми Nokian. Дъщерната компания Bridgestone Cycle Co., Ltd. е производител на велосипеди с марките Bridgestone и Anchor.


Cooper  е американска компания, която е специализирана в проектирането, производството, маркетинга и продажбата на заместващи автомобилни и камионни гуми и дъщерни дружества, специализирани в средни гуми за камиони, мотоциклети и състезания. Със седалище в Findlay, Охайо, Cooper Tire разполага с 60 производствени, продажби, дистрибуционни, технически и дизайнерски съоръжения в световната си фамилия от дъщерни компании. През юли 1960 г. компанията става публична корпорация и е регистрирана на Нюйоркската фондова борса. Cooper е собственик на британската марка Avon Tyres, която произвежда гуми за мотоциклети, пътни автомобили и мотоциклети. Името на Cooper произхожда от 1919 г., когато търговецът на авточасти на Cincinnati I. J. Cooper създава корпорацията Cooper в Findlay, за да произвежда нови гуми. Cooper генерира 25% от глобалните си продажби в Китай. През 2007 г. Cooper продаде дъщерната си компания Oliver Rubber Company, която произвежда оборудване за каучук и регенериращо оборудване, на Michelin за 69 милиона долара. Cooper има 10 540 служители към годишния си доклад за 2016 г. Bradley E. Hughes е президент и изпълнителен директор на Купър.


Falken е марка за леки автомобили, леки камиони и средни камионни гуми, собственост на японската компания Sumitomo Rubber Industries (SRI). Той е лансиран в родината си Япония през 1983 г., а на пазара в Северна Америка е представен две години по-късно и в Европа през 1988 г. Falken вече се е превърнал в самостоятелна марка, която се фокусира върху UHP (Ultra High Performance) продукти, докато използва. професионални моторни спортове за по-нататъшно разработване и усъвършенстване на продукти за световно разпространение.

Sumitomo Rubber North America, Inc., известен преди като Falken Tire Corporation, е централният офис в Rancho Cucamonga, Калифорния, с център за разпространение на West Coast в Онтарио, Калифорния. Допълнителните места за дистрибуция на Falken Tire включват складове в Илинойс, Флорида, Ню Джърси и Тексас.


Pirelli е компания, 5-ти по големина производител на автомобилни гуми в света. Седалището на компанията се намира в Милано, Италия. Основен собственик на акции на компанията е председателят на борда на директорите Марко Трончети Провера (26,19 %), повече от 40 % от акциите са пуснати в свободно обръщение на борсата.

Основана е на 28 януари 1872 година от Джовани Батиста Пирели под името „G.B. Pirelli & C.“ на италиански: Pirelli & C. Società in Accomandita Semplice. Първоначално се занимава с производството и продажби на еластична гума.

През 1894 г. компанията патентова първите гуми за велосипеди, а първия патент за автомобилни гуми е получен през 1901 г. Впоследствие, през 1905 г., компанията е реорганизирана, като от нея е изваден сектора за производство на автомобилни гуми и гуми за друга техника.

В настояще време сектора за производсто на гуми Pirelli, притежава 24 фабрики в 12 страни по света: в Италия (5), Бразилия (5), Великобритания (2), Германия (2), Турция (2), Румъния (2), Аржентина (1), САЩ (1), Китай (1), Египет (1), Испания (1) и Венецуела (1).

Компанията Pirelli притежава контролния пакет акции (80 %) от италианския промишлен холдинг Olimpia (владеещ голям пакет акции от телекомуникационната компания Telecom Italia). Тя разработва нови технологии и оборудване не само за производството на гуми, но и за каучуковата промишленост.


Toyo Tire е компания за гуми и каучукови изделия със седалище в Япония. Компанията стартира през 1945 г. През 1966 г. компанията се разширява до Съединените щати като Toyo Tire Corporation. През 1999 г. е създадена Nitto Tire North America. Производство и търговия на автомобилни гуми, промишлени продукти от каучук и синтетични смоли, меки и твърди полиуретанови продукти, водоустойчиви чаршафи, антивибрационна гума за автомобилни части, възглавници за седалки и спортни стоки. Януари 2003 г. Създаден Toyo Tire (Shanghai) Co., Ltd., който е съвместно предприятие с Mitsubishi Corporation за продажба на гуми в Шанхай, Китай. Януари 2019 г. Променено име на компанията на TOYO TIRE.


Yokohama е компания в Токио, Япония, производител на автомобилни гуми. Компанията е основана през 1917 г. като джойнт венчър на Yokohama Cable Manufacturing и американския производител на гуми B.F. Goodrich. През същата година започва производството на гуми.

Автомобилните гуми на Yokohama се славят с високо качество на продуктите, отлична изработка и контакт на гумите с пътната настилка. Цялата продуктова гама на компанията включва dB Super E-spec™ – първата в света гума, която използва портокалово масло, за да намали използването на петролни продукти. 2001 – Yokohama продължава да се окроява като лидер в производството на гуми за мощни автомобили. 2007 – Сертифициране по ISO 14001. Компанията става оторизиран доставчик на гуми за подмяна на оригинално монтираните такива на автомобилите Volvo. Гуми на Yokohama са одобрени за оригинално вграждане в моделите на Mercedes-Benz A.G. CL63 AMG, CL65 AMG и ML63 AMG и в автомобилите Mitsubishi Evo.Yokohama Tire Corporation е лидер в областта на технологиите и иновациите. Пълната продуктова гама на компанията включва гуми за високоефективни, леки камиони, леки автомобили, търговски камиони и автобуси, както и приложения за добив и строителство извън пътя.