Юнан (Yunnan) е провинция в Югозападен Китай. Провинцията се простира на около 394 000 квадратни километра и има население от 47,368 милиона (към 2015 г.) Столицата на провинцията е Кунмин, известен и преди като Юнан. Провинцията граничи с китайските провинции Гуанси, Гуиджоу, Съчуан и Тибетския автономен регион, както и със страните Виетнам, Лаос и Мианмар.

Юнан е разположен в планински район, с високи възвишения на северозапад и ниски възвишения на югоизток. По-голямата част от населението живее в източната част на провинцията. На запад надморската височина може да варира от планинските върхове до речните долини с цели 3000 метра. Юнан е богат на природни ресурси и има най-голямото разнообразие от растения в Китай. От приблизително 30 000 вида висши растения в Китай, Юнан има може би 17 000 или повече. Резервите от алуминий, олово, цинк и калай на Юнан са най-големи в Китай, а също така има и големи запаси от мед и никел.

Ханската империя за първи път записва дипломатически отношения с провинцията в края на II в. Пр. Н. Е. Районът се контролира от китайско-тибетското говорещо кралство Нанджао (738-937 г.), последвано от управляваното от Бай царство Дали (937-1253 г.). След монголското нашествие в региона през 13 век, Юнан е завладян от династията Мин.

От династията Юан нататък районът е част от движение на спонсорирано от централното правителство население към югозападната граница, като две големи вълни от мигранти пристигат от районите с мнозинство Хан в Северен и Югоизточен Китай. Както и в други части на югозапада на Китай, японската окупация на север по време на Втората световна война принуди поредната миграция на хора от Хан в региона. Тези две миграционни вълни допринесоха за това, че Юнан е една от най-етнически разнообразните провинции на Китай, като етническите малцинства представляват около 34 процента от общото му население. Основните етнически групи включват Yi, Bai, Hani, Zhuang, Dai и Miao.

Теренът е до голяма степен планински, особено на север и запад. Поредица от високопланински вериги се разпространява из провинцията. Има отличен каньонски регион на запад и платовиден регион на изток. Големите реки на Юнан текат през дълбоките долини между планините.

Средната височина е 1 980 метра. Планините са най-високи на север, където достигат повече от 5000 м ; на юг те се издигат не по-високо от 3000 м. Най-високата точка на север е връх Кавагебо в окръг Декин на платото Дикин, който е на около 6 740 м; а най-ниската е в долината на река Реда в окръг Хеку, близо до виетнамската граница, с надморска височина 76,4 m.

Юнан е най-разнообразната китайска провинция, както биологично, така и културно. Провинцията съдържа заснежени планини и истинска тропическа среда, като по този начин поддържа необичайно пълен спектър от видове и растителност. Yunnan камелия (Camellia reticulata) е провинциалната емблема.

Кунмин (Kunming) е град в провинция Юннан в Южен Китай. Кунмин е с население от 3 200 000 жители (приб. оценка 2009 г.) и площ от 330 км2. Населението на целия административен район, който включва и града, е 6 432 209 жители. Разположен е на северния бряг на голямо езеро. Градът разполага с астрономическа обсерватория и два университета. Кунмин е главен транспортен възел в Южен Китай (жп, пътнически и въздушен транспорт). Градът има жп връзка с Виетнам и шосейни връзки с Мианмар и Лаос.

Кратки факти

Юнан е по-голям от Германия. Размерът на провинция Юнан е около 390 000 км² (150 000 мили²), малко по-голям от Германия и малко по-малък от Калифорния. В толкова голяма зона има много атракции, които трябва да се видят и неща за вършене. Струва си да прекарате поне седмица там.

Юнан е дом на 25 етнически малцинства. Юнан е известен с етническото си разнообразие. В него живеят 25 от официалните 55 етнически малцинства на Китай. Има най-висока концентрация на китайски етнически малцинства и над шестнадесет езика.

Западен Юнан е разположен на голяма височина. Юнан по принцип е планинска провинция. Северната част на провинцията представлява част от платото Юнан – Гуйджоу. Средната височина е 1 980 метра. Shangri-La, известен туристически окръг в северозападната част на Юнан, се намира на около 3200 м, където свещените планини Мейли се издигат до 6 740м . Затова се подгответе добре за височинна болест и си дайте няколко дни за аклиматизация.

Юнан се радва на мек климат. Голяма част от провинцията се намира в субтропичния високопланински или влажни тропически зони, Юнан се радва на обикновено мек климат с приятно време. Подходящо е да посещавате по-голямата част от Юнан през цялата година. Поради разнообразния си терен, времето е разнообразно в различните региони. Кунмин, в източната част на Юнан, има целогодишен пролетен климат. Температурите през януари варират средно от 2 до 15 ° C (от 34 до 59 ° F), а през юли от 17 до 24 ° C (62 до 75 ° F). Дали има умерени температури през цялата година?, те никога не пада под 4 ° C (39 ° F) през зимата или над 25 ° C (77 ° F) през лятото. Въпреки това, зимите в Shangri-La могат да достигнат смразяващи минимуми от -10 ° C (14 ° F) поради високата си надморска височина.

Юнан често е в списъка за вторите пътувания на пътуващите до Китай.
За първо пътуване до Китай повечето туристи се съсредоточават върху световноизвестните туристически градове, като Пекин, Шанхай и Сиан. Юнан предлага изобилие от природна красота (дълбоки проломи, извисяващи се карстови стълбове, великолепни заснежени планини) и разнообразни култури. Това е чудесно място да избягате от новобранските тълпи в големите градове и да намерите по-неподвижната страна на Китай.

Юнан е място за изживяване на тибетската култура. Храмът Сунзанлин в храма Шангри-ЛаСонзанлин в Шангри-Ла. Ако нямате възможност да посетите Тибет, посетете Shangri-La вместо това, известен туристически град в Юнан с толкова тибетска култура, колкото и Тибет!

Граничи с Тибет, Shangri-La е дом на тибетския етнос на Китай. Там можете да се полюбувате на тибетски будистки храмове като Songzanlin Lamasery, да видите тибетски хора, облечени в традиционни дрехи, и да изпитате тибетския начин на живот.

Юнан е рай за туристи с раници. Тъй като провинцията съчетава древните традиции с незабравими терени, вариращи от заснежени планини до буйни тропически гори, Юнан е рай за туристически разходки с раница. Tiger Leaping Gorge в Лицзян е един от най-добрите походи в Китай. Тигровото скачащо дефиле е живописен каньон на река Джинша, основен приток на горната река Яндзъ. Намира се на 60 километра (37 мили) северно от град Лицзян, Юнан в югозападен Китай. Той е част от трите паралелни реки на световно наследство на защитените райони Юнан. Легендата гласи, че името идва от ловен тигър, който бяга, прескачайки реката в най-тясната точка (25 метра ширина). Тигровата клисура е един от най-дълбоките и зрелищни речни каньони в света

Юнан е важна част от вековния търговски път. Като един от първите региони за производство на чай.

Юнан има 13 летища. В момента Юнан има 13 летища, а 3 летища са в процес на изграждане. Това е провинцията с второто най-много летища, след Синдзян.

Юнан е врата към Югоизточна Азия. Юнан споделя граница от 460 км с Бирма на запад, Лаос на юг и Виетнам на югоизток. Удобно е да удължите пътуването си от Юнан до страните от Югоизточна Азия.

Известни кътчета в Юнан:

 • Lijiang and Its Exceptional Ancient Town
 • Tiger Leaping Gorge
 • Beautiful Shangri-La, Our Ideal Home
 • Dali, the Romantic Place with Bai Culture
 • Yuantong Buddhist Temple
 • Kunming – the Spring City
 • Yuanyang – Dream Site for Rice Terrace
 • Xishuangbanna, the Kingdom of Animals and Plants
 • Luoping and Its Magnificent Sea of Rapeseed Blossom
 • Jianshui – Museum of Ancient Architecture and Folk Houses
 • Puzhehei – the Newfound Idyllic World