Картофена крем супа – 3 рецепти

Рецепта 1

  • 1кг . Картофи
  • 50 гр. Масло
  • 300гр. прясно мляко
  • 1 зеленчуков бульон (кубче или 1 с.л)
  • сол и черен пипер на вкус

  1. Обелете и измийте картофите, нарежете ги на едри парчета (като за пюре)
  2. Поставете картофите в тенджера с вода (да са покрити), малко сол и зеленчуковия бульон  и варете до готовност. Боцнете ”най-едрия картоф” с вилица (проверете дали е сварен).
  3. Изцедете картофите и запазете бульона.
  4. Пасирайте картофите с прясното мляко и маслото
  5. Добавете бульон и бъркайте (Добавете от бульона – толко, колкото искате да е гъста супата)
  6. Поръсете с черен пипер и разбъркайте.
  7. По избор – сервирайте с малко крутони

Рецепта 2

  • 1 кг. картофи
  • 2 моркова
  • 1 гл. лук
  • 50гр. масло
  • 300мл. мляко
  • 1 бульон
  • черен пипер
  • сол
  • Маграноз за поръсване

  1. Обелете и измийте картофите + зеленчуците (нарежете ги на едри парчета)
  2. Поставете картофите и зеленчуците в тенджера с вода (да са покрити), малко сол и зеленчуковия бульон  и варете до готовност. Боцнете ”най-едрия картоф и зеленчук” с вилица (проверете дали са сварени).
  3. Изцедете картофите и зеленчука (запазете бульона).
  4. Пасирайте сварените зеленчуци и картофи с пасатор, или кухненски робот до получаването на еднородна смес.
  5. Добавете към получената смес маслото, черния пипер, прясното мляко и около половин литър от водата, в която са врели зеленчуците. Пасирайте отново до получаване на гладка смес (Добавете от бульона – толко, колкото искате да е гъста супата).
  6. Поръсете с магданоз (ситно нарязан)

Рецепта 3: Класическа / Автентична

  • 1 кг. картофи
  • 500мл. прясно мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1 жълтък
  • 40гр. краве масло
  • 1 морков
  • 2 колелца кромид лук
  • сол на вкус
  • кротони за поръсване
  • Вода около 500-600мл.

  1. Картофите ги обелваме, нарязваме на едри кубчета и слагаме в тенджера с вода, водате е достатъчно само да ги покрива. Осоляваме в началото и добавяме малко кромид лук (2-шайби на дребно) и морков (цял или на дребно).
  2. За по бързо – използвайте (тенджера под налягане). В тенджера след кипване на водата се варят към 20 минути или докато се сварят напълно.
  3. В тиган запържваме маслото с / 1 с.л. брашно (това влияе на вкуса на супата и я уплътнява добре), когато се получи златиста запръжка наливаме студено прясно мляко. Разбъркваме периодично и чакаме да заври.
  4. В купа се слага жълтък, при непрекъснато разбъркване с тел се смесва с млечната смес. Всичко се прибавя при сварените картофи, след което се пасира.

Към вашата готова крем супа, може да прибавите 1 с.л. готварска сметана и щипка магданоз

Приготвяне на домашни кротони

  1. Филийките хляб се нарязват на малки кубчета, слагат се в тава и (поливат/напръскват) със олио.
  2. Запичат се до златисто в силно загрята фурна на 200С като се разбъркват на няколко пъти за да се изпекат равномерно.
  3. С тях се поднася готовата супа.
By |2019-10-07T21:48:39+03:00октомври 7th, 2019|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!