Рецепта 1
- 1кг . Картофи
- 50 гр. Масло
- 300гр. прясно мляко
- 1 зеленчуков бульон (кубче или 1 с.л)
- сол и черен пипер на вкус
- Обелете и измийте картофите, нарежете ги на едри парчета (като за пюре)
- Поставете картофите в тенджера с вода (да са покрити), малко сол и зеленчуковия бульон и варете до готовност. Боцнете ”най-едрия картоф” с вилица (проверете дали е сварен).
- Изцедете картофите и запазете бульона.
- Пасирайте картофите с прясното мляко и маслото
- Добавете бульон и бъркайте (Добавете от бульона – толко, колкото искате да е гъста супата)
- Поръсете с черен пипер и разбъркайте.
- По избор – сервирайте с малко крутони
Рецепта 2
- 1 кг. картофи
- 2 моркова
- 1 гл. лук
- 50гр. масло
- 300мл. мляко
- 1 бульон
- черен пипер
- сол
- Маграноз за поръсване
- Обелете и измийте картофите + зеленчуците (нарежете ги на едри парчета)
- Поставете картофите и зеленчуците в тенджера с вода (да са покрити), малко сол и зеленчуковия бульон и варете до готовност. Боцнете ”най-едрия картоф и зеленчук” с вилица (проверете дали са сварени).
- Изцедете картофите и зеленчука (запазете бульона).
- Пасирайте сварените зеленчуци и картофи с пасатор, или кухненски робот до получаването на еднородна смес.
- Добавете към получената смес маслото, черния пипер, прясното мляко и около половин литър от водата, в която са врели зеленчуците. Пасирайте отново до получаване на гладка смес (Добавете от бульона – толко, колкото искате да е гъста супата).
- Поръсете с магданоз (ситно нарязан)
Рецепта 3: Класическа / Автентична
- 1 кг. картофи
- 500мл. прясно мляко
- 1 с.л. брашно
- 1 жълтък
- 40гр. краве масло
- 1 морков
- 2 колелца кромид лук
- сол на вкус
- кротони за поръсване
- Вода около 500-600мл.
- Картофите ги обелваме, нарязваме на едри кубчета и слагаме в тенджера с вода, водате е достатъчно само да ги покрива. Осоляваме в началото и добавяме малко кромид лук (2-шайби на дребно) и морков (цял или на дребно).
- За по бързо – използвайте (тенджера под налягане). В тенджера след кипване на водата се варят към 20 минути или докато се сварят напълно.
- В тиган запържваме маслото с / 1 с.л. брашно (това влияе на вкуса на супата и я уплътнява добре), когато се получи златиста запръжка наливаме студено прясно мляко. Разбъркваме периодично и чакаме да заври.
- В купа се слага жълтък, при непрекъснато разбъркване с тел се смесва с млечната смес. Всичко се прибавя при сварените картофи, след което се пасира.
Към вашата готова крем супа, може да прибавите 1 с.л. готварска сметана и щипка магданоз
Приготвяне на домашни кротони
- Филийките хляб се нарязват на малки кубчета, слагат се в тава и (поливат/напръскват) със олио.
- Запичат се до златисто в силно загрята фурна на 200С като се разбъркват на няколко пъти за да се изпекат равномерно.
- С тях се поднася готовата супа.