За начало се запознайте с видовете камери и устройства за запис! 

Инсталацията на вашите камери не е толкова сложна, нужно е да прочетете малко инструкции и да сте запознати с някои особености.


Wifi камера – или безжична камера (но не съвсем), камерата трябва да е близо до контакт или да се пусне захранващ кабел с адаптер – (пример: Захранващото напрежение 5V DC 2A, трябва си отговаря, иначе може да изгори). Захранването също има значение на какво разстояние е, ако е твърде далече адаптера от камерата може да не работи. Има камери с акумулаторни батерии но те трябва да се зареждат често.

Трансфера на видео сигнала се осъществява през WiFi мрежата, която се изгражда с рутер. Следователно за wifi камера ви трябва и рутер! Силата на сигнала зависи от вида рутер, разстоянието от рутера до камерата, препятствията като стени и други може да направи връзката нестабилна или слаба. Ако е външна времето също може да повлияе на сигнала.

Освен рутер някои камерата се нуждаят от записващо устройство, ако в тях няма вградена MicorSD карта ”видеорекордер”като DVR, NVR или IP Видео сървър. Повечето такива устройства ”не включват” Хард Диск! а без него не може да записва. Ако желаете да имате две камери или повече, използвайте DVR/NVR а не MicroSD. Има и софтуери за запис в компютър – но самият компютър не трябва да се изключва. Wifi камерите са по подходящи за вътрешни помещения, офиси и дома.

За Wifi камера са ви нужни:

 • Камера + карта памет (ако няма карта с памет DVR/NVR/PC) > Захранване > Рутер >  Интернет – за отдалечен достъп.
 • В някои случаи може да ви потрябва и монитор, за локално преглеждане на записите от видеорекордерa.

IP камерите могат да предават видеосигнал както в рамките на локалната мрежа, в която са включени, така и през Интернет. За IP Камерата ви трябва ”видеорекордер” DVR, NVR или IP видео сървър на който да записва. Повечето видеорекордери не включват хард дискове, важно е да проверите всички параметри (какви възможности има).

Мрежовите камери за видеонаблюдение, наричани още IP камери са един удобен инструмент за осигуряване безопасността на охраняваните обекти посредством ефективно наблюдение. Този вид камери, както става ясно и от тяхното име са директно свързани в компютърната мрежа на охранявания комплекс. IP камерите също имат Wifi версии (разликата е че едната се свързва директно с кабел към мрежата а другата чрез безжичен сигнал).

За IP камера са ви нужни:

 • IP камера > Окабеляване до мястото > Рутер > Видеорекордер – DVR, NVR или IP Видео сървър > Хард Диск > Интернет – за отдалечен достъп.
 • В някои случаи може да ви потрябва и монитор, за локално преглеждане на записите от видеорекордерa.
 • Пример за настройка на IP камера виж> Настройка

Информация:

Всички DVR/NVR имат инструкции + диск (инсталират се лесно и бързо)

Каква е разликата между DVR и NVR? За да установим по какво се различават видеорекордерите, първо ще ви запознаем с тяхната функция. Всяко професионално наблюдение се нуждае от устройство, което да съхранява направените записи. Предимствата са много. Благодарение на него ще можете да записвате какво се случва във вашия магазин, офис, ресторант, градина или дом 24 часа 7 дни в седмицата. От друга страна, ако нямате възможността да посещавате обекта всекидневно, но все пак искате да знаете какво се случва в него, можете чрез опцията „отдалечено наблюдение” да преглеждате направените записи през мобилното си устройство. Към момента съществуват 5 основни технологии при средствата за видеонаблюдение. Това са AHD, CVBS (аналог), TVI, CVI и IP.


DVR (Digital Video Recorder) устройството се използва основно за свързване на аналогови HD камери. Лесно ще познаете рекордер от подобен тип, само като погледнете видео входовете на гърба му.

 • От броя на BNC – тата (входовете) зависи и колко камери  поддържа устройство. Стандартните модели са с четен брой – 4, 8, 16 входа за свързване.
 • Повечето DVR устройства предлагат Pentaplex функция, която изпълнява пет различни действия едновременно: наблюдение от място и разстояние, преглед на направените записи от обекта или отдалечено, архивиране.
 • Можете да се наблюдавате отдалечено какво се случва в имота ви по всяко време (стига да има интернет в обекта).
 • Обърнете внимание на скоростта на запис и възпроизвеждане. За да нямате забавяне на картината ви препоръчваме да закупите рекордер с 25 кадъра (25fps), което е реално време (REAL TIME).​

NVR (Network Video Recorder) мрежовият видеорекордер позволява свързване на цифрови (IP ) камери. Отново както при DVR рекордерите имате възможност да свържете четен брой камери – 4, 8,16. Трудно ще се ориентирате колко камери можете да добавите, ако само погледнете гърба на NVR-a. За разлика от аналоговите HD рекордери тук имаме само един интерфейс RJ45 за свързване. Това НЕ означава, че позволява включване само на едно цифрово устройство.

 • За да установите колко камери поддържа видеорекордера е необходимо да включите устройството към монитор. През него трябва да погледнете графичното меню или по – конкретно системните настройки. Там е посочен броят на камерите и резолюцията на която работят.
 • Ако искате да добавите повече от една IP камера е необходимо да свържете цифровия рекордер към суитч или рутер.
 • NVR рекордерите са свързани скомпютърна мрежа и позволяват дистанционно управление през LAN (локална) мрежа или през интернет.
 • Цифровите камери се добавят по логически път. Необходимо е всяка една да бъде с индивидуален IP адрес, за да работи без проблем. При дублиране на устройствата ще се получи IP конфликт между съответните камери и няма да се визуализират. Всички устройства се добавят в обща мрежа.
 • NVR също позволява да се възползвате от функцията за отдалечено наблюдение през мобилно устройство.
 • Имайте предвид, че настройката на подобни устройства е малко по – трудна от тази на стандартния DVR, тъй като изискват мрежови познания.

IP Видео сървъри (енкодери) Една алтернатива за обекти със значителни инвестиции в аналоговата технология, е да се използва IP видео сървър (енкодер), който превръща аналоговите камери за видеонаблюдение в IP камери.


Примерна mini wifi камера за дома:

Сайт: https://www.robicam.bg/


2 камери + DVR от Амазон: SANNCE 4CH 1080N DVR Video Security 

Инсталиране:


Използването на IR камери е обосновано в практическия смисъл на думата при редица обстоятелства. Един от най-силните аргументи в подкрепа покупката и използването им е желанието за денонощно наблюдение на охранявания обект като устройства от този тип биват използвани в над 90% от случаите. Тези камери предлагат адекватна работа, както през деня, така и през нощта, което ги прави желан партньор при осигуряване безопасността на сгради, обекти, офиси и т.н. На практика те са най-разпространените средства за видеонаблюдение у нас заради високият си коефициент на полезно действие в съчетание с приемливата си цена.

По своята същност масовите IR камери представляват корпус с формата на цилиндър, осигурен за максимална видимост с IR осветителни елементи. Още един огромен плюс на този тип камери за видеонаблюдение е, че те са напълно осигурени срещу климатични влияния в лицето на водни и снежни валежи и те не смущават тяхната работа по никакъв начин. Те са отлично пригодени за външен монтаж и това ги прави подходящи за покриване на големи райони около мащабни обекти, чиято сигурност трябва да бъде осигурена адекватно чрез комплексни системи за видеонаблюдение. Предлаганите от KassabaSystems.com продукти, класифицирани имат за цел да отговорят успешно на нуждите на българския пазар от ефективни системи за видеонаблюдение, които освен с високо качество се отличават и с рентабилна цена.

Нашата гама продукти, обозначени като IR камери за видеонаблюдение предлага най-добрите решения в този аспект, разработени от водещи световни производители, доказали своя професионализъм и изградили сериозни традиции в областта на разработката на системи за сигурност и видеонаблюдение от най-различен тип.