Супа Рамен – Киото, Япония

Супата рамен е едно от най-традиционните и известни по цял свят японски ястия. Тя е много популярна както сред самите японци, така и сред почитателите на японската кухня из различни страни. Супата рамен се приготвя от нудли, сервирани с месо или риба и подправени със соев сос или мисо. Често се добавят още водорасли, спанак, лук – като топинг.

Любопитно е, че супата рамен има безброй разновидности – всеки район в страната има свои вариации и характерни добавки, които отличават регионалната кухня. Произходът на това ястие не е съвсем ясен – според някои рамен произлиза от Китай. Според други традиционната супа, във вида, в който я познаваме днес, се е зародила в самата Япония към края на 19 век. Любопитно е, че през 1994 г. в Йокохама отваря Музей на рамена.

Традиционна рецепта за супа рамен от Киото, Япония – от Свинско месо

Време за приготвяне приблизително 4/часа. (6-8/порции) 


  • 3кг. свинско месо от бут или корем (нарежете на 2-3 големи, продълговати парчета).
  • За бульона:
  • 2.7кг. свински кости – вратни
  • 50-60гр. Джинджифил , нарязан
    кочан чесън, разрязан на половина заедно с люспите (за бульона)
  • 1бр.  голям праз лук
  • 20-30см. kombu, сушени водорасли
  • 1½ с.л. пилешки бульон
  • 24 чаши студена вода
  • СОС
  • 1 ½ чаша соев сос
  • ¾ чаша саке
  • ¾ чаша мирин
  • 30гр. джинджифил, нарязан
  • 1 скилидка чесън, смачкан
  • За купата – “Рамен”
  • Нудли – около 100гр.
  • Месо нарязано на 6-7 парченца
  • Кълнове / голяма щипка (3-пръста)
  • зелени лук, нарязан / 1-2щипки
  • 1 сварено яйце, рохко – нарязано на половина
  • 1 скилидки чесън – за настъргване върху готовата супа

Започваме от свинските кости ”neck bones” от врата. Можете лесно да намерите свински врат или костите на гърба в местните азиатски хранителни магазини или да попитате вашия месарски магазин! Най-вероятно те са с много евтина цена!

  • Поставете костите на свински врат в голяма купа за смесване и налейте достатъчно студена вода, за да ги покриете. Накиснете свинското в студена вода за един час. По този начин можем да се отървем от много мъртва кръв от костите и месо за чистия бульон! Премахнете водата и изплакнете.
  • Поставете тенджера на котлона с вода и загрейте до кипване
  • Внимателно сложете свинските кости в кипящата вода и обезцветете свинското месо за 5 до 8 минути.
  • Изцедете и изхвърлете водата. Това са “мръсни вкусове”, които не искаме в нашия бульон. Изплакнете свинската кост под течаща студена вода една по една.
  • В нова тенджера поставете костите + джинджър, чесън цяла връзка прерязана в средата,праз лук връзка, (водорасло комбу – те са естествени органични водорасли, събирани по западното крайбрежие на Ирландия . Едни от най-древните продукти за подхранване, те са били използвали още от племената преди келтите. Това е хранителен източник, който укрепва здравето и удължава живота). 1 лъжица пилешки бульон, Купа с вода.
  • Довежда се до кипене на висока температура и се вари в продължение на 15 минути. По време на тези 15 минути, премахнете всички мръсни пени, идващи на повърхността с помощта на фина цедка. Не разбърквайте супата, а само премахвайте събралото се на повърхността.
  • След като се пречисти бульона, сложете капака и намалете котлона да ври на слаб огън 3 часа
  • След 3 часа кипене в бульонът е време да добавите 2 големи парчета свинско коремче или бут от свинско месо. Сварете свинското месо, докато стане нежно и напълно приготвено. Ако свинското е едно голямо парче, оставете да къкри 1 час и 20 минути. Ако са две по малки около 45мин.

  • Приготвяне на сос:
  • Нарязваме 1 средно парче джинджър на шайби, сплескваме чесъна и ги поставяме в малка тенджера.
  • Прибавяме Соев сос, Мирин и Саке и оставяме да ври 5-7мин. след което премахнете от котлона и оставете да изстине.
  • Част 2:
  • Овкусете парчетата месо с малко от готовия сос от всички страни и оставете да изстине в хладилник.
  • Източете супата в голяма купа, като използвате голям цедка. Премахнете всички ароматни зеленчуци и костите – получава се основния бульон!
  • Сега, ако в този момент не правите 8-10 чинии рамен, продължете напред и съхранявайте супата в контейнер в хладилник до 3-5 дни. Бульона може да се замрази и ползва до 30 дена.

  • Част 3:
  • Нарежете зеления лук на колелца
  • Нарежете охладеното свинско на тънки филийки.
  • Намерете подходящите Рамен-нудли, продават се в повечето китайски магазини, онлайн магазини, магазини METRO и други. Рамена може да е пресен или замразен! или в AmazonHime Japanese Ramen Noodles но ще чакате доста докато пристигнат 🙂 така, че намерете алтернативни. Показаните нудли се варят 4мин.
  • Запарете ”кълновете” за 2-мин. и изцедете.
  • Сварете нудлите до желаната степен
  • Сварете яйцата – да са рохки (съвети как да варите яйца тук>>)

  • Част 4: Сервиране
  • Поставете във всяка купа по 2-3 лъжици сос – в зависимост колко солено обичате
  • Прибавете до половината бульона
  • Разпределете първо нудлите в бульона, добавете върху тях > месото на парченца > кълновете > яйце разделено на 2> лука и чесън пресен по желание.

Traditional Shoyu Ramen – Kyoto, Japan

By |2019-05-13T05:26:15+03:00май 13th, 2019|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!